Segern gled ur näven
Publicerad: 2021-11-30
SHL
Frölunda HC hade 2-0 på tavlan efter sju minuter men gav bort matchen som IK Oskarshamn till slut kunde vinna efter straffar, 4-3.

Frölunda HC, så att säga, backade inte i matchstarten mot IK Oskarshamn, det var trots allt just två backar som skulle se till att sätta Frölunda i ett fint utgångsläge tidigt i matchen.
Anders Grönlund rakade in ett direktskott ifrån vänstra tekningscirkeln och fick, drygt halvannan minut senare, se backkollegan Christian Folin skicka in pucken ifrån blålinjen. Med en hel del hjälp av en Oskarshamnspelares skridsko skarvades pucken in vid stolproten bakom en överraskad Tim Juel i gästernas mål och hemmalaget var i 2-0-ledning efter drygt sju minuters spel.

– Det gäller att skjuta pucken mot mål, ibland har man turen att den studsar in, sade Folin i C More och utvecklade:
– Men det handlar om att fortsätta köra i två perioder till. Vi slarvar lite för mycket, men vi har mycket i kroppen och behöver höja oss i nivå.

En höjning i spelet var tyvärr raka motsatsen till den faktiska verklighet när Frölunda skrinnade ut för den andra perioden. I matchens mittenakt skulle gästande Oskarshamn växa, få allt fler kontringar och komma allt närmre Niklas Rubin i Frölundas mål. Reduceringen föll efter Frölundaslarv i egen zon och som ett brev på posten kom också 2-2 bara två minuter senare när Hynek Zohorna stänkte in ett skott i spel fem mot fyra.

Frölundas replik lät sig dock inte väntas, blott 23 sekunder efter kvitteringen hade man återtagit ledningen. Ryan Lasch åkte ned bakom offensiv målbur, spelade tillbaka in framför kassen där Elmer Söderblom hade placerat sig och enkelt kunde skicka in sitt tionde mål för säsongen till 3-2.

– Det blev ju helt öppet mål, så det var bara att lägga in den. Han är grym på att hitta de där passningarna, sade Elmer Söderblom om Ryan Lasch.
– Viktigt att vi fick återta ledningen snabbt efter deras två mål. Vi behöver vara mer noggranna, räkna bättre och jobba hem.

Andra raka oavgjorda

I efterspelet av den andra perioden ådrog sig Michael Špaček ett matchstraff och i öppningen av den tredje perioden skulle gästerna kvittera genom Lukas Pilö, som skickade in 3-3 i spel fyra mot fyra.

Frölunda skulle växa successivt under den tredje perioden och tryckte sig allt hårdare mot Oskarshamns mål, men riktigt nära skulle man inte komma i jakten på att återta ledningen ytterligare en gång. Istället gick matchen till förlängning och straffläggning, där Oskarshamn knep extrapoängen efter två mål och två räddningar.

– Vi ger bort det här idag, spelar man med så här dålig respekt defensivt mot ett så bra offensivt lag som Oskarshamn är så förtjänar man faktiskt att förlora, sade en besviken Roger Rönnberg efter slutsignalen.
– Insatsen var bra i tio minuter och koncentrationen finns till 2-0, sedan tappar vi spelet totalt och spelar med huvudet under armen. Jag är besviken över att vi vet exakt hur Oskarshamn ska spela med omväxlingar och i sitt anfallsspel, men vi bjuder in dem med kontringar och tappar tävlingen i matchen. Det är väldigt tråkigt, avslutade Roger.

Kommande hemmamatcher

Lördag 4 december kl 15:15
Frölunda HC vs Linköping HC
Biljetter hittar du här.

Lördag 11 december kl 15:15
Frölunda HC vs Brynäs IF
Biljetter hittar du här.

Tisdag 14 december kl 19:00
CHL | Kvartsfinal 2 av 2, Frölundaborg
Frölunda HC vs Leksands IF
Biljetter hittar du här.

Matchstatistik

Frölunda HC - IK Oskarshamn 3-4 SO (2-0, 1-2, 0-1, 0-0, 0-1) Skott: 32-28 (8-7, 13-10, 7-7, 4-4, 0-0)
PIM: 31-14 (2-4, 27-6, 2-2, 2-0, 0-0)
Åskådare: 9 035

Period 1
1-0 (05:43) | Anders Grönlund (Jan Muršak, Karl Henriksson)
2-0 (07:22) | Christian Folin (Michael Špaček, Theodor Niederbach)

Period 2
2-1 (32:41) | Kim Rosdahl (Patrik Karlkvist, Philip Samuelsson)
2-2 (34:31) | Hynek Zohorna (Tomáš Zohorna, Patrik Karlkvist) PP1
3-2 (34:54) | Elmer Söderblom (Ryan Lasch, Viktor Ekbom)

Period 3
3-3 (41:23) | Lukas Pilö (Patrik Karlkvist, Fredrik Olofsson)

Avgörande straffläggare: Patrik Karlkvist, IK Oskarshamn

Så här ställde Frölunda upp:
Niklas Rubin
(Matt Tomkins)

Simon Edvinsson - Christian Folin
Anders Grönlund - Stefan Elliott
Jens Olsson - Filip Johansson
Viktor Ekbom

Karl Henriksson - Joel Lundqvist - Jan Muršak
Elmer Söderblom - Johan Sundström – Jacob Olofsson
Patrik Carlsson - Michael Špaček - Theodor Niederbach
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu - Ryan Lasch
Noah Hasa

Efraim Larsson