Bild saknas
80 år med klubben i ditt hjärta!

Frölunda HC fyller 80 år 2024 och det skall förstås uppmärksammas och firas. Lördagen den 2 mars, under SHL-matchen mot MoDo, bjuder vi in till firande i Scandinavium. Välkommen på match och välkommen till klubbens födelsedagsfirande!

På matchen den 2 mars kommer vi att introducera en nyhet vi kallas Frölundaväggen. Den kan du läsa mer om lite längre ner på denna samlingssida.

Historia

1944 bildade Västra Frölunda IF den ishockeysektion som 40 år senare blev en egen förening, Västra Frölunda HC. 2004 blev det ytterligare ett namnbyte och sedan dess heter föreningen Frölunda HC och inget annat. 

Under alla dessa år har det varit framgångar och motgångar, med- och mot-vind, men föreningen har utvecklats och hängt i och är i ett nytt millennium ett av de starkaste idrottsvarumärkena i Sverige och det ledande i hockey-Europa.

Titlar och framgångar

Frölunda har vunnit fem SM-guld, fyra CHL-titlar och är den europeiska klubb med flest NHL-draftade spelare (97). 

Ett historiskt damlag gick säsong ett upp i den högsta serien och har redan gjort avtryck i SDHL.

SM-gulden på herrsidan har Frölunda HC tagit 1965, 2003, 2005, 2016 och 2019. CHL-titlar har kommit 2016, 2017, 2019 och 2020.

När kommer första SM-guldet på damsidan?

Legendarer

Åtta spelare har fått sina tröjor pensionerade och hänger i Scandinaviums tak – Lars Eric Lundvall (13), Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson (14), Jörgen Pettersson (19), Stefan Larsson (29), Patrik Carnbäck (14), Ronnie Sundin (23), Niklas Andersson (24) och Christian Bäckman (5).

Frölunda HC har i ärlighetens namn varit aningen slarvigt med att vårda sin historia. Under de senaste 80 åren finns det många som bidragit till att föreningen är var den är idag, personer som aldrig fått den uppskattning de förtjänar.

Fler hjältar genom tiden

Det vill föreningen ändra på jubileumsåret 2024. Den 2 mars möts Frölunda HC och Modo i Scandinavium och inför den matchen kommer föreningen att stå för bot och bättring. Som ett komplement till Tröjorna i taket introduceras Frölundaväggen – en fysisk vägg i Scandinavium där personer som betytt mycket för föreningen under de första 80 åren kommer att hängas upp. Det kan vara spelare, ledare, anställda, funktionärer eller någon/några andra som stått för extraordinära insatser.

I en första vända kommer uppemot 50 personer att sättas upp på Frölundaväggen i samband med en ceremoni i Scandinaviums foajé – ett tiotal av dem kommer att hyllas på isen innan Modo-matchen. Ambitionen med Frölundaväggen är att omfamna historien och uppmärksamma personer som genom sitt arbete och engagemang bidragit till att föreningen faktiskt fyller 80 år.

Utan dem hade det inte funnits något Frölunda HC och därför är det på tiden att föreningen ärar dem som äras bör.

Specialdräkt den 2 mars

För att fira historian och knyta an till våra första 80 år kommer vi den 2 mars att spela i en specialdesignad dräkt. I slutet av året fick ni, supportrar till Frölunda HC, rösta på vilken dräkt ni ville se laget spela i. Vinnaren blev den här.

En röd, klassisk tagg-dräkt från säsongen 1961/62. 

Det kommer att bli något alldeles extra.

På matchen kommer du att kunna köpa en replica av tröjan, mössa och halsduk i retrostuk samt lite annat smått och gott på temat.

STOLTA HUVUDPARTNERS