Kraftfull vändning i Luleå
Publicerad: 2021-02-25
SHL
En otroligt stark vändning låg till grund för att Frölunda HC bröt en fyra matcher lång förlustsvit.

Det behöver knappt påtalas längre att mötena mellan Frölunda HC och Luleå HF mycket sällan lurar någon på underhållningsvärde. Som så många gånger förut var det en slutspelsmatchs-dignitet som osade i Coop Norrbotten Arena när lagen skulle mötas för sista gången den här grundserien. Med en bra aggressivitet, ett bra driv och hög vilja att ta puck på mål så fick vi bevittna en högintressant matchinledning ifrån båda lag – som heller inte backade för att smälla på när lägena fanns.

Det vill säga i princip hela tiden.

Just den ingrediensen skulle tyvärr sära på lagen, för med 16:27 spelat av den första perioden fick Joel Lundqvist matchstraff efter en tackling mot Carl Mattsson och Luleå fick ett fem minuter långt numerärt överläge – som skulle utnyttjas två gånger om.
Nils Lundkvist gav hemmalaget 1-0 när 19 sekunder återstod av den första perioden och blott 51 sekunder in i mittenakten kunde Einar Emanuelsson göra 2-0.

Frölunda replikerade kvickt, för knappt två minuter senare bröt Max Friberg in framför kassen, lade pucken på mål och fick se Robin Alvarez forcera in returen till 2-1 - ett efterlängtat mål efter nästan 165 mållösa minuter.

SPECIAL TEAMS SÅG UT ATT BLI HELT AVGÖRANDE till Luleås favör, för när Frölunda hade hemmalaget i gungning, skapade flera möjligheter att kvittera så drog man istället på sig en utvisning sent i mittenakten och fick ett tredje baklängesmål i powerplay emot sig när Juhani Tyrväinen skarvade in 3-1 med knappt två minuter kvar av den andra.

– I fem mot fem har vi varit bra, snäppet bättre än Luleå skulle jag till och med säga. Men de slår oss i special teams, kommenterade Roger Rönnberg i andra paus och utvecklade:
– Efter att vi gjorde vårt första mål så hade vi dem i gungning och hade behövt få in nästa mål. Istället tog vi tyvärr en utvisning och de kunde gå iväg till 3-1. Det är där matchen ligger just nu och min känsla är att det här inte är omöjligt, vi kan definitivt vända på det här.

En otroligt stark vändning

Frölunda inledde den tredje perioden i ett kortare numerärt överläge, men lyckades inte få något större grepp om norrbottningarna just där. Istället var det Luleå som inledde perioden starkast, spenderade en hel del av den inledande tiden i Frölundas zon och tvingade Roger Rönnberg att stuva om i grytan. Knappt fem minuter in kom en timeout ifrån gästernas bås – och den skulle vända på allting.

Med Chris DeSousa på hemmalagets utvisningsbänk studsade en puck rätt till Mattias Norlinder, som dundrade in ett hårt slagskott till 3-2 som innebar häng – och plötsligt lades ytterligare en högre Frölundaväxel in. Trots två tidigare, väl godkända perioder i ryggen så spelade gästerna med ett annat driv och låg hårt mot Luleåspelarna – som dessutom hade ett färskt minne av tappad ledning till förlust i tisdags.

Puckarna ven runt Joel Lassinantti och drygt halvvägs in i perioden skapade Frölunda en 3-mot-2-kontring, där födelsedagsbarnet Theodor Niederbach (hemkallad från lån till Modo Hockey) avslutade ifrån slottet och fick se pucken slinka igenom Luleåmålvakten och glida in över mållinjen till 3-3. Målet var Niederbachs andra för säsongen och gav en enorm injektion till Frölunda, som bara malde på. Två minuter senare small det till igen, när Max Friberg blev frispelad i slottet och tryckte in 4-3 - Frölunda hade vänt med tre mål inom loppet av sju minuter och sex sekunder.

Luleå begärde timeout, men knappa halvminuten senare fintade sig Stefan Elliott igenom hela Luleåförsvaret, blev upphakad och fick straffslag. En straff han först själv såg ut att ta själv, men blev istället utbytt mot Patrik Carlsson, som sköt utanför med ett snärtigt handledsskott.

Med Nicklas Lasu redan på botbänken så gjorde sig nerverna otroligt påminda när Patrik Carlsson åkte ut med 1:42 kvar på klockan och gav Luleå ett fem mot tre i dryga minuten. Hemmalaget pushade det ännu längre, plockade ut Lassinantti för en extra utespelare och skulle försöka göra ett fjärde mål i numerärt överläge – men misslyckades fatalt.
Frölunda höll ut, tog tre otroligt tunga poäng, bröt en fyra matcher lång förlustsvit och har mycket att ta med sig efter en stark vändning.

– Skönt att vi fick belöning för allt slit, jag tycker vi förtjänade att vinna. Det känns skitkul, kommenterade en påtagligt glad Max Friberg efter slutsignalen.
– En enorm insats från hela laget, framför allt i slutet med två utvisningar emot och de hade en extra utespelare på det. Det här tror jag kommer göra enormt mycket. Just att när vi behåller tålamodet och spelar vårt spel i 60 minuter så kan sådant här hända, att man lyckas vända på matcher. Jag tycker att vi ska vara väldigt nöjda med insatsen i tre perioder, tre välförtjänta poäng, avslutade Max.