Torsdag Tor 8 April Apr
Lördag Lör 10 April Apr
Söndag Sön 11 April Apr
Tisdag Tis 13 April Apr
Onsdag Ons 14 April Apr
Torsdag Tor 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 19 Augusti Aug
Torsdag Tor 26 Augusti Aug
Lördag Lör 28 Augusti Aug
Torsdag Tor 2 September Sep
Lördag Lör 4 September Sep
Lördag Lör 11 September Sep
Torsdag Tor 16 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Torsdag Tor 23 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Tisdag Tis 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Tisdag Tis 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt

Sent avgörande i stentuff batalj

19 december 2019 21:40
SHL

Johan Mattsson höll nollan i sin 100:e match i Frölundatröjan och Anders Grönlund kom att bli sen matchhjälte när Luleå 1-0-besegrades.


GÖTEBORG | Den sista matchdagen innan några dagars julledigt innehöll det allra mesta, när Frölunda gästades av Luleå. Lagen möts om en sedan på annandagen igen, uppe i Luleå, och knappt två veckor senare är det dags igen, då lagen möts med en veckas mellanrum i vad som är semifinal i Champions Hockey League. Därför var det inte orimligt att lagen, som ju också tidigare har en historik av oerhört tuffa och känslostormande slutspelsserier, ville sätta an tonen och visa musklerna.

För den som gillar utvisningar var det här en utmärkt match att bevittna, för i den första perioden åkte Luleå på tio utvisningsminuter och gav Frölunda en enorm skopa övertag att ta tag i matchen i och med fem numerära överlägen, och nästan minuten i fem mot tre-spel. Men ett Frölunda utan Ryan Lasch var synligt haltande och hade varken pucktempo eller fantasi att skapa mer än två bra lägen. När lägena väl tillkom i slottet, då var det istället en bristande kvalité på avslut som gjorde att gästerna kunde, med blotta förskräckelsen, komma undan den första perioden med en mållös resultattavla.

Luleås Juhani Tyrväinen kom att ha en stor del av matchens mittenakt, för när ett piggt, alert och starkt Luleå några minuter in i perioden skulle få sitt första numerära överläge, då valde han att gå på Mats Rosseli Olsen efter avblåsning och åkte ut, även han.
Under periodens andra halva var han inblandad i två situationer, bland annat en som gav Viktor Ekbom 5 minuter plus matchstraff och en möjlighet för Luleå att ta ledningen när lite drygt fyra minuter återstod av mittenakten. Men Frölunda stod pall den gången och redde ut hela femminutaren, vilket gav mycket intressanta förutsättningar för en spännande tredjeperiod.

Grönlund, sen matchvinnare

Matchen kunde ha gått åt precis vilket håll som helst i den tredje perioden, för där fick bägge lagen två numerära överlägen var, skapade också flera högkvalitativa målchanser att spräcka den där nollan som gjorde sig allt mer tydlig i David Rautio och Johan Mattssons storspel. Mattsson, som förresten gjorde sin 100:e match i Frölundatröjan.

När matchen i allra högsta grad led mot förlängning så klev Anders Grönlund in i slottet, fick en passning av Mats Rosseli Olsen och pricksköt in en exemplariskt avlossad handledare i första krysset när blott 41 sekunder återstod av den tredje perioden och förlöste ett enormt måljubel ifrån drygt 11 000 åskådare i Scandinavium. Frölunda höll undan de sista bytena och kom segrande ur en batalj som hade det mesta, och onekligen lade an tonen för de kommande mötena emellan lagen.

– Jag tycker att vi var strået vassare i fem mot fem, sedan blev det tyvärr inte så mycket spel i just fem mot fem, kommenterade Roger Rönnberg och utvecklade:
– Med normal powerplay-utdelning i den första perioden så hade vi kunnat ta ett grepp där och spela på det. En stor utmaning att ha så mycket numerärt överläge och inte sätta dit den, tufft mentalt. Starkt av killarna att gå segrande ur den här matchen, avslutade Roger.

Johan Mattsson, ja. I sin 100:e match i Frölundatröjan höll han sin andra nolla den här säsongen. Han har också hållit nollan i tre av de fyra hemmamatcherna mot just Luleå.

Kommande matcher
Torsdag 26/12, kl 18:00, Luleå HF – Frölunda HC,
Lördag 28/12, kl 15:15, Frölunda HC – Växjö Lakers (Biljetter),
Måndag 30/12, kl 19:00, HV71 – Frölunda HC.

Matchstatistik

Frölunda HC – Luleå HF 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
Skott:
28-21 (12-2, 7-9, 9-10)
PIM: 37-20 (0-10, 31-4, 6-6)
Åskådare: 11 074 åskådare

Period 1

Period 2

Period 3
1-0 (59:19) | Anders Grönlund (Mats Rosseli Olsen, Joel Lundqvist)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Niklas Rubin)

Viktor Ekbom - Jacob Moverare
David Printz - Theodor Lennström
Brandon Gormley - Anders Grönlund
Julius Bergman

Patrik Carlsson - Johan Sundström – Rhett Rakhshani
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu – Sebastian Stålberg
Jacob Peterson - Simon Hjalmarsson - Elmer Söderblom
Joel Mustonen - Joel Lundqvist - Max Friberg
Jonatan Lundin Andersson