Leksandvinst i Scandinavium
Publicerad: 2020-02-25
SHL
Frölunda hämtade in ett 2-0-underläge, men föll till slut hemma mot Leksand efter matchstraff i den tredje perioden.

GÖTEBORG | Den senaste tidens matchinledningar har för Frölunda varit av det tuffare slaget. Utvisning och baklängesmål under matchens två första minuter och omedelbar uppförsbacke. Därför var det intressant när man fick chansen att inleda en match på motsatt sätt, då Leksands Jonas Ahnelöv åkte ut för hög klubba redan efter 17 sekunder.
Både Patrik Carlsson och Nicklas Lasu hade fina direktskottslägen, men ingen av dem fick den träff de hade önskat. Istället tog Leksand vara på ett slarvigt Frölundabyte, Sebastian Wännström skrinnade runt en Frölundaback och lade in pucken elegant i slottet där Daniel Gunnarsson dök upp och rakade in ledningspucken bakom Johan Mattsson, knappt fem minuter in i matchen.
Tidigt i andra perioden utökade gästerna ledningen till 2-0 i en två-mot-en-kontring, där Oskar Lang satte ett direktskott.

Frölunda skulle dock replikera, och det ganska kort därpå.
I spel fem mot fyra hittade Rhett Rakhshani över till Simon Hjalmarsson, som slog till direkt och spräckte Axel Brages nolla med 2-1-reduceringen, en reducering som fick lite fart på Frölunda. För hemmalaget hade längre och längre stunder med spel i anfallszon under den andra perioden och skapade några högkvalitativa chanser. Som när Viktor Ekbom var en stolpträff ifrån att kvittera.

– Jag tycker att vi är mycket i anfallszon, men vi kan vara lite hetare och få lite mer avslut, sade målskytten Simon Hjalmarsson efter den andra perioden.
– Det lilla de får till lägen uppstår för att vi bjuder på det. Kan vi bli lite mer skärpta i anfallszon så tror jag vi vänder det här.

Kortvarig glädje

Frölunda fick en strålande start på den tredje perioden, för redan efter dryga minuten fick Joel Lundqvist med sig en Leksandsutvisning och svarade med att själv raka in 2-2-kvitteringen ifrån slottet, åter igen framspelad av Rhett Rakhshani och Ryan Lasch.

Rakhshani, som åter var tillbaka i spel efter att han missat åtta matcher på grund av skada, skulle hamna i rampljuset under återkomsten. Efter två framspelningar och med ett Frölunda som gick för att fullborda vändningen ådrog han sig ett matchstraff efter att ha delat ut en armbågstackling på Jonas Ahnelöv, vilket skulle kosta för Frölunda.

Leksand slog till efter bara elva sekunders spel i det numerära överläget och skulle utnyttja femminutaren maximalt genom att några minuter senare också utöka till 4-2, vilket innebar spiken i kistan. Frölunda var sedan aldrig riktigt nära, utan Leksand höll undan och fastställde slutresultatet 5-2 i öppen målbur.

– Det är inte bra nog. Jag tycker att vi var bra på gång i tredje och den femminutaren blev matchavgörande, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen.
– Jag tycker faktiskt synd om killarna. De jobbade hårt i dag, men vi har inte det kollektiva maskineriet just nu, då är alla matcher svåra. Vi får ingenting gratis med oss.