Seger i kaptenens milstolpe
Publicerad: 2022-11-29
Joel Lundqvist, 40, är störst. Han har redan alla rekord en spelare kan ha i Frölunda HC – ikväll nådde han en ny milstolpe i SHL. Flest matcher spelade, någonsin.

Den här matchen hade först ingenting, sedan ingenting – innan precis allt kom. Men dit kommer vi längre ner i texten. Frölunda HC:s herrar är på roadtrip genom Sverige. I veckan väntar både Timrå och Brynäs – men först ut, ikväll – stod Luleå på schemat. Så fort pucken släpptes i Coop Norrbotten Arena skrevs ny, svensk ishockeyhistoria. Och vem tror du gjorde det? Joel Lundqvist, så klart.

Med kvällens match inräknad i statistiken nådde Joel Lundqvist den mäktiga milstolpen "flest matcher spelade i SHL". Detta räknat grundseriematcher tillsammans med slutspel. Genom att glida ut på isen nådde Frölundakaptenen 1 048 matcher och passerade därmed Jan Sandström (Luleå och AIK) på 1 047. En stor milstolpe nåd för en stor spelare i svensk ishockey.

40 mållösa minuter

Matchen då. Som oftast mot Luleå inleddes mötet tillknäppt, snålt, lite grinigt och tight. Luleå, vars kännetecken är en väloljad defensiv, hittade inte på något nytt på den fronten ikväll.
– Det är lågt tempo, vi känner på varandra. Det är inga stora målchanser heller. I Luleå handlar det om tålamod, man ska inte hitta på något allt för konstigt, sa Tom Nilsson när han intervjuades av C More i första pausvila.

Lagen gick till första pausvila med ställningen 0-0 ute på isen. Den andra perioden fortsatte på precis samma tema som den första. Två lag med stor kontroll i spelet – och trots att Frölunda skapade något fler chanser än hemmalaget var det ingen puck som ville gå i nät. Luleå bjöd Frölunda på tre powerplay-chanser under dom första 40 minuterna. Joel Lassinantti i Luleå-målet höll tätt. Målen lös med sin frånvaro och även till andra pausvila stod matchen lika på noll.

Friberg direkt från en utvisning

Frölunda gick ut i den tredje perioden hungrigt jagande efter ett första mål i matchen. Luleå fick dock den inledande chansen, Max Friberg visades ut två minuter för high-sticking när han träffade Jesper Sellgren i ansiktet. Boxplay-gänget stod emot väl. Och efter två minuter – som på beställning – kom Max Friberg åkandes från utvisningsbåset precis i passningslucka för Joel Lundqvist (som fick assisten, Honka slog även han på pucken). Friberg satte högsta fart, tog sig hela vägen fram till Lassinantti – och la pucken i mål längs med isen. Fribergs sjunde mål för säsongen.

Luleå fick ett superläge till kvittering när Jan Mursak fick lämna matchen för gott, matchstraff tilldömt efter en situation mellan honom och Konstantin Komarek. Kneeing utdömt mot slovenen. Fem minuters powerplay och tom målbur. Luleå chansade och spelade 6 mot 4 i ett försök att hitta nät. Ingen lycka, Frölunda stängde till och hesa Fredrik sjöng ut. En tung bortaseger var bärgad.

Matchens stjärna: Lars Johansson i Frölundamålet stod för ännu en beundransvärd insats när han höll säsongens andra SHL-nolla. Den tredje medräknat CHL.
– Vi gör en bra match defensivt. Överlag var det lugnt och tryggt och väldigt bra försvarsspel framför mig, mycket uppoffrande spel av mina spelare. Dom gör det lätt för mig idag, säger han i C More efter matchen.

Luleå HF vs Frölunda HC 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)