Young guns: Niederbach
Publicerad: 2021-07-12
FHC
Det är inte lätt att flytta från byn till stortstan som 16-årig hockeyspelare. Är man dessutom knäskadad blir det extra tufft.

Bjästa (drygt 1 800 invånare) ligger knappt två mil från Örnsköldsvik och med det i minne är inte frågan helt obefogad: Spelar inte du i fel klubb?
”Nej, det tycker jag väl inte”, svarar Theodor Niederbach på nedtonad ångermanländska och förklarar varför det blev Frölunda HC och inte Modo:
”Frölunda hörde av sig och vi visste att akademin var bra. För mig och brorsan (Adam) kändes det kul med en utmaning och att han flyttade med underlättade ju beslutet”.
Men, det blev ett annorlunda upplägg för tvillingbrorsorna den första säsongen.
Adam kunde med ungdomlig entusiasm kasta sig in i hockeygymnasielivet i en ny klubb och ny stad.
En knäskadad Theodor (osteokondrit) fick ägna sin första HG-säsong åt rehab.
”Det var väldigt jobbigt. Flytten i sig var tuff och det blev ju inte bättre av skadan. Jag klarade mig igenom tack vare brorsan och mina päron var nere en del också”, säger 19-åringen och berättar att det inte var helt smärtfritt att byta lilla Bjästa mot stora Göteborg:
”Det var ett stort steg. Atmosfären är annorlunda, det är många fler människor, spårvagnar, trafik, ja allt. Det tog ett tag att vänja sig”.

Med knät läkt och på is igen har det gått undan för Theodor Niederbach. En säsong i J20 behövde den unge forwarden innan han knackade på A-lagsdörren efter en lyckad utlåning till Modo av alla lag.
”Ja, det var speciellt, men praktiskt. Jag ville dit, det var jag tydlig med. Jag känner stan och kunde bo hemma”.
Det blev 27 matcher (inklusive slutspel) i Frölundatröjan pandemisäsongen 2020/2021 – en bonus menar han:
”Jag hade inte förväntat mig att få spela så mycket, men är grymt nöjd med att det blev så. Nu är jag i en annan situation. Juniortiden eller som Roger (Rönnberg) säger, praon, är slut. Nu skall jag bli seniorspelare och vara med och bidra”.
Men utan tvillingbrorsan Adam som spelar i Frölundas J20-lag.
”Skönt att han är kvar och förhoppningsvis tar han steget upp också. Inte för att vi är ett paket utan för hans skull”.

Theodor Niederbach
Ålder: 19 år.
Längd: 180 cm.
Vikt: 78 kg.
Skjuter: Höger.
Moderklubb: KB65.
Klubbar: Modo, Frölunda.
Draftad: 2020, Detroit Red Wings.

Peter Pettersson Kymmer