CHL-gruppseger
Publicerad: 2021-10-12
CHL
Frölunda HC besegrade IFK Helsingfors med 4-1 i Frölundaborg och vann gruppen i CHL.

Frölunda HC tog emot IFK Helsingfors i sista anhalten för Champions Hockey League-gruppspelspelet 2021/22. En poäng räckte för att på egen hand säkra avancemang till slutspel - utan att behöva förlita sig på resultatet mellan ZSC Lions Zürich och BK Mladá Boleslav senare under kvällen.
Åskådarna i Frölundaborg fick se en flygande start mellan två lag som satsade fullt framåt och gick för att ta kommandot i matchen. Frölunda var klart närmast att inleda målskyttet under de tidiga minuterna, bland annat när Jens Olsson avlossade ett tungt direktskott i stolpen.

Olli Palola kunde satt gästerna i en bra position, knappt halvvägs in i den första, när han så när rakade in en puck bakom Matt Tomkins. Pucken gled strax utanför stolpen och istället satte samme Palola sitt HIFK i en tuff sits bara några sekunder senare när han drog på sig en utvisning och gav Frölunda ett numerärt överläge.
Direkt på tekning fick Elmer Söderblom ett fint direktskottläge, men drog pucken i stolpen. Bara ett knippe sekunder senare skulle han dock få se Ryan Lasch raka in 1-0-pucken på pass ifrån Joel Lundqvist.

Här började Frölunda verkligen koppla grepp om matchbilden, förde pucken distinkt framåt och hade många anfall i HIFK:s försvarszon. Lasch och Lundqvist hade även del i spelet när Frölunda, bara tre minuter efter ledningspucken, också utökade övertaget.
Christian Folin drev in pucken mot mål, hittade Lasch bakom kassen, fick tillbaka pucken i slottet och knäppte in pucken till 2-0.

Frölunda skapade ett par vassa lägen att utöka ledningen och bjöd verkligen de åskådarna som var på plats i Frölundaborg på en fin, underhållande hockey över stora delar av matchen.
Gästerna ifrån Finland började så smått hitta små luckor och segment för att så småningom lyckas ta sig in i matchen. Den andra perioden inleddes och avslutades med ett starkt Frölunda, men HIFK var det starkare laget däremellan och etablerade desto mer tryck i Frölundazonen - utan att för den sakens skull dock skapa jättemånga farligheter mot Matt Tomkins.

HIFK skulle dock komma in i matchen och för en stund skapa lite spänning och nerv i den tredje perioden. Nästan sex minuters boxplay redde Frölunda ut i den tredje perioden, men i det tredje numerära underlägets slutskede skulle ändå IFK lyckas spräcka Tomkins nolla, när Sebastian Dyk styrde in Jordan Schmaltz skott ifrån blålinjen.
2-1 på tavlan när knappt fem minuter återstod - IFK var ju tvungna att vinna och plockade därför ut målvakten Michael Garteig strax därpå, men bara för att istället få se Nicklas Lasu punktera tillställningen med 3-1 i tom bur.

I spel fem mot fyra satte Joel Lundqvist, minuten senare, ett tungt direktskott och fastställde slutresultatet 4-1 - ett resultat som inte bara innebar slutspel för åttonde CHL-upplagan i följd, utan också att Frölunda vinner sin grupp.

– Vi spelade bra i dag. Kanske att vi har spelat bättre offensivt, men det var stabilt och i det här läget vi var i, avslutande match i gruppspelet, så tycker jag att vi hanterade det bra, kommenterade huvudtränare Roger Rönnberg efter slutsignalen.
– Bättre än HIFK över två matcher, tycker jag. Väldigt bra målvaktsspel och bra special teams där både powerplay och boxplay var riktigt bra. Många glada göteborgare här i Borgen, då blir det bra tryck, avslutade Roger med en glimt åt hemmasupportrarna.

Åttondelsfinalen och slutspelsträdet i Champions Hockey League lottas på fredag kl 12:00, lottningen går att följa på CHL:s officiella hemsida. Åttondelsfinalerna spelas 16/17 november och 23/24 november och vi börjar på bortaplan (förutsatt att inga arena- eller datumflyttar behöver göras).

På torsdag spelar vi SHL igen, då gästas vi av Rögle BK i Scandinavium. Biljetter till den matchen köper ni här.

Kommande matcher

Torsdag 14/10, kl 19:00, Frölunda HC – Rögle BK (Biljetter),
Lördag 16/10, kl 18:00, Linköping HC – Frölunda HC,
Tisdag 19/10, kl 19:00, Frölunda HC – Timrå IK (Biljetter),
Torsdag 21/10, kl 19:00, Växjö Lakers – Frölunda HC,
Lördag 23/10, kl 15:15, IF Malmö Redhawks – Frölunda HC.

Frölunda HC - IFK Helsingfors 4-1 (2-0, 0-0, 2-1) Skott: 30-27 (11-3, 10-13, 9-11)
PIM: 10-12 (0-2, 4-6, 6-4)

1-0 (09:37) | Ryan Lasch (Joel Lundqvist, Jens Olsson) PP1
2-0 (12:35) | Christian Folin (Ryan Lasch, Joel Lunqvist)

2-1 (55:11) | Sebastian Dyk (Jordan Schmaltz, Olli Palola) PP1
3-1 (57:21) | Nicklas Lasu (Karl Henriksson, Mats Rosseli Olsen) EN
4-1 (58:25) | Joel Lundqvist (Ryan Lasch, Jens Olsson) PP1