FHC DAM
Tre poäng, nytt målrekord för laget och två egna baljor. Tilde Utbults första framträdande i Frölundatröjan kan inte annat än beskrivas som riktigt lyckat. – Jag har längtar efter det här och nu äntligen. Skönt att vara tillbaka, säger tvåmålskytten.

Hon beskrivs som ett av Sveriges stora framtidsnamn och gjorde debut i SDHL redan som 14-åring. Men i Frölunda hade hon ännu inte fått visa upp sig. I drygt nio veckor har Tilde Utbult fått följa laget från sidan av isen efter sviterna av en hjärnskakning precis innan seriepremiären. Under fredagen var det dock matchpremiär för den numera 16-åriga talangen.

– Jag har varit borta väldigt länge. Det har varit riktigt segt att bara ligga hemma, men det kändes skönt att vara tillbaka och jag blev väldigt välkomnad i laget så det var jätteroligt, säger Tilde Utbult.

Det krävdes inte många byten innan hon skulle hitta til nätmaskorna. Ubult fick pucken i egen zon och kunde sedan enklet skrinna över isen, förbi Karlskronaförsvaret och sätta upp pucken i nättaket bakom Dóra Kaposvári i hemmamålet. Målet innebar 3-0 för Frölunda och tiden var 7:10 i första perioden.

– Jo, men det var kul att sätta dit den. Det var ändå första målet så det var riktigt skönt faktiskt, säger Tilde Utbult.

Målnollan spräcktes dock redan efter två och en halv minut. Det var efter att Michelle Karvinen åkt in med pucken i slottet där hon sedan passade vidare till Ebba Strandberg som skickade över pucken till Andrea Dalen som var belägen precis vid stolpen och kunde styra in pucken i mål. Frölunda hade komandot över hela perioden. 1-0 skulle sedan bli 4-0 efter dubbla fullträffar från Michelle Karvinen och ett mål av tidigare nämnda Utbult.

Karlskrona skulle sedan få till en märklig reducering. Efter att en Karlskronaspelare rensat pucken från egen zon hamnade pucken hos en Frölundaspelare strax innan den förlängda mållinjen, Frölundaspelaren tappade sedan pucken som i stället förvaltades av Ida Algotsson i hemmalaget. Algottson drog iväg ett skott som tog i Stephanie Neatbys målvaktsklubba och sedan in i mål.

Reduceringspucken satte dock ingen skräck i Förlundalägret som fortsatte att köra på. Innan periodens slut hade både Andrea Dalen och Michelle Karvinen gjort varsitt hattrick och Tilde Utbult fick skriva in sig i målprotokollet ännu en gång. Bortalaget gick in i periodpausen med en 8-1-ledning.

Pucken hann knappt släppas för andra perioden innan Frölunda gjorde sitt nionde mål för kvällen. Målet kom efter endast 9 spelade sekunder. Att det skulle gå snabbt i mittenakten var Frölunda tydliga med. Bortalaget hann göra ytterligare två mål innan periodens första minut var avklarad och 11-1 var därmed ett faktum. Drygt fem minuter senare var det kapten Hanna Olssons tur att utöka ledningen, 13-1 kom från Linnéa Pettersson Dove och sedan skulle Michelle Karvinen och Andrea Dalen peta in varsin puck. 16:e målet kom från Rebecka Durell, vilket är hennes första i Frölunda tröjan. Totalt fick Frölunda in nio puckar i den andra perioden.

Även i den sista perioden skulle det komma ett snabbt mål. Målskytt denna gång var Maja Beverin som såg till att utöka ledingen till 18-1 efter tolv sekunder. Målet följdes upp av en ytterligare en kasse från Linnéa Pettersson Dove. Matchen var Frölundas rakt igenom, även om Karlskrona fick låna pucken enstaka stunder hade tabelljumbon inte mycket att sätta emot med. Att Frölunda var numret större visade man även mot slutet av matchen. Trots den stora ledningen så nöjde sig inte laget utan fortsatte jaga fler mål och fler mål blev det. När matchklockan ljöd för sista gången stod det 1-21 på tavlan. Frölunda tog därmed ännu en trepoängare.

– Det var en bra laginsats. Vi hade fyra bra femmor som presterade så det var kul att spela, säger Tilde Utbult.

Matchfakta

Karlskrona HK- Frölunda HC 1-21 (1-8, 0-9, 0-4)
Skott: 15-108 (5-38, 5-41, 5-35)
PIM: 0-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Åskådare: 45

0-1 (02:34) | Andrea Dalen (Ebba Strandberg, Michelle Karvinen)
0-2 (02:47) | Michelle Karvinen (Hanna Olsson)
0-3 (07:10) | Tilde Utbult (Emilia Bergeby-Hallbeck)
0-4 (09:10) | Michelle Karvinen (Andrea Dalen, Hanna Olsson)
1-4 (11:54) | Ida Algotsson
1-5 (14:37) | Andrea Dalen (Hanna Olsson)
1-6 (16:06) | Tilde Utbult (Ella Thorbard, Annelie Zander)
1-7 (16:53) |Andrea Dalen (Hanna Olsson, Michelle Karvinen)
1-8 (17:21) | Michelle Karvinen (Hanna Olsson, Ebba Strandberg)
1-9 (20:09) | Michelle Karvinen (Hanna Olsson)
1-10 (20:43) | Michelle Karvinen (Ebba Strandberg, Hanna Olsson)
1-11 (20:52) | Jennifer Carlsson (Sarah-Ève Coutu-Godbout)
1-12 (25:46) Hanna Olsson (Andrea Dalen, Maja Beverin)
1-13 (26:30) | Linnéa Pettersson Dove (Sarah-Ève Coutu-Godbout, Ebba Strandberg)
1-14 (29:31) | Andrea Dalen (Michelle Karvinen, Stephanie Neatby)
1-15 (30:32) | Michelle Karvinen (Hanna Olsson)
1-16 (36:20) | Rebecka Durell (Karin Svedberg)
1-17 (37:07) | Michelle Karvinen (Hanna Olsson, Andrea Dalen)
1-18 (40:12) | Maja Beverin (Hanna Olsson och Michelle Karvinen)
1-19 (40:59) | Linnéa Pettersson Dove (Jennifer Carlsson, Sarah-Ève Coutu-Godbout)
1-20 (51:19) | Michelle Karvinen (Hanna Olsson, Andrea Dalen)
1-21 (54:57) | Sarah-Ève Coutu-Godbout (Lærke Søndergaard, Linnéa Pettersson Dove)