Föll kort i tight toppmöte
Publicerad: 2019-02-23
SHL
SHL-tvåan Luleå HF och tabelltrean Frölunda HC möttes i en tät, tight och tuff kamp där Frölunda, trots visst spelövertag över tid, inte kunde utnyttja tiden i anfallszon.

LULEÅ | Coop Norrbotten Arena var välfyllt när Frölunda HC gästade Luleå HF för säsongens fjärde möte. Frölunda vann sist lagen möttes i Luleå och man har fixat minst oavgjort i sju av de åtta senaste mötena där uppe, men denna lördagskväll skulle man få en något tuff uppförsbacke i jakten på poäng.

Hemmalaget inledde målskyttet när Karl Fabricius blev bortglömd framför mål och rätt enkelt kunde lägga in 1-0 med ett direktskott knappt sju minuter in i tillställningen. Det var annars en något tillknäppt inledningsperiod som inte var särdeles rik på händelser eller målchanser, åt något av hållen. Frölunda höll undan närmre en minut i tre mot fem och kunde gå något stärkta ur det numerära underläget. – Vi redde ut spelet i numerärt underläge jättebra. De hade något farligt skott där, men vi låg bra i positioneringen och Max Friberg blockade ju några riktigt farliga skott där. Uppoffrande och vi dödade det bra, konstaterade Viktor Ekbom efter den första perioden.

Frölunda hittade tidigt i den andra perioden rätt i tempo, skridskoåkning och passningsspel, vilket fick Luleå att bli ordentligt nedtryckta och man kunde med många, långa anfall få rikligt med snurr i hemmalagets försvarszon. Och det saknades inte chanser - Joel Lundqvist fick ett kanonläge i slottet och Pathrik Westerholm prickade lite senare stolpen med ett direktskott.
Men det var istället Luleå som, med sitt blott femte skott på mål i perioden, skulle ta vara på en snabb kontring i spel fyra mot fyra och, något ologiskt, utöka ledningen till 2-0 genom Erik Gustafsson.

I slutet av den andra perioden skulle ändå till sist Frölunda lyckas spräcka Joel Lassinanttis nolla när Ryan Lasch hittade nätmaskorna med ett distinkt handledsskott i numerärt överläge. Målet innebar 2-1 och var åttonde matchen i följd som Ryan Lasch noterats för poäng i.

– Vi har spelat bra, men har inte fått de studsarna vi behöver. Det är upp till oss att bryta det mönstret i tredje, för jag tycker att det är vår match, kommenterade målskytten Ryan Lasch själv tillställningen.

Inte hela vägen

Det var oerhört svårt för Frölunda att komma riktigt intill i den tredje perioden och Luleå stängde tillställningen på ett mycket kompetent sätt i den sista akten. I slutskedet lyckades Frölunda aldrig riktigt etablera tryck i jakten på kvittering, utan istället kunde Petter Emanuelsson lyfta in 3-1 i tom kasse och fastställde slutresultatet i ett tätt och tufft toppmöte.

– Till stora delar gjorde vi en bra bortamatch emot ett bra Luleå och vi borde ha fått med oss poäng efter den här insatsen, men vi ägde inte effektiviteten i dag, konstaterade huvudtränare Roger Rönnberg efter slutsignalen.
– Vi saknade lite folk nära deras mål. Vi hade mycket puck i deras zon, men blev lite runda och saknade det där lilla extra. En sådan period (period 2, red. anm.) borde vi vunnit med några kassar, men den slutade 1-1 och det var väl där matchen tippade över lite.

– Vi har en tro på vår förmåga. Kan vi spela så här på bortaplan emot Luleå, som är ett av Sveriges bäst försvarsmässiga lag, så kan vi driva spelet så här mot alla, avslutade Roger Rönnberg.