Förlust i Luleå
Publicerad: 2019-12-26
SHL
Omständligt powerplay och bristande avslutsskärpa när Luleå tog revansch i Coop Norrbotten Arena.

LULEÅ | I andra mötet med Luleå Hockey inom loppet av en vecka så hade Frölunda lite svårigheter att inledningsvis komma upp i nivå. Det var hemmalaget Luleå som bestämde mest, styrde spelet och också tog ledningen efter fyra minuter, när Robin Kovács styrde in pucken i mål med hjälmen.

Frölunda skapade inte nämnvärt med målchanser i matchens inledning, det kom därför som lite från ingenstans när Johan Sundström, med hjälp av Patrik Carlsson, vann en sargduell i anfallszon, klev in mellan tekningscirklarna och avlossade ett backhandavslut som hittade nätmaskorna via stolpen och innebar 1-1.

– Jag såg att det fanns en lucka in emellan backarna så gick in där och fick iväg ett bra skott. Skönt att se när den gick in, kommenterade målskytten Sundström i C More efter den första perioden och utvecklade sin syn på matchen:
– De första tio minuterna är vi inte nöjda med. Det är en tuff match där ute och det går fort, så 1-1 är väl helt okej efter första perioden. Disciplinen är viktig för resten av matchen. Vi måste vara fem man för att kunna vinna här, Luleå är för bra annars.

Nio avgörande sekunder

Lagen tog snudd på ut varandra och det var i det stora hela en mycket jämn fight där man turades om att få fast pucken i anfallszon och etablera längre anfall. Men trots en hel del puck offensivt i planens bägge ändar hade lagen riktiga svårigheter att skapa de där riktigt vassa chanserna.
Frölunda fick, under den tredje periodens första halva, tre numerära överlägen och således goda chanser att ta kommando i matchen. Men skärpan i båda passningsspel och avsluten saknades denna afton för gästernas del. Istället var det, för Luleå, nio lyckosamma sekunder i den tredje perioden som kom att avgöra tillställningen åt norrbottningarnas håll.

Med 14:03 spelat fick Niklas Olausson en fin passning i slottet, väntade ut Johan Mattsson och gjorde 2-1 för Luleå. Bara nio sekunder senare rundade Einar Emanuelsson Frölundas målbur med en enorm fart och lade in pucken bakom en bortspelad Mattsson till 3-1 och en brant uppförsbacke var ett faktum för Fröunda.

Frölunda skulle reducera med knappt två minuter kvar, när Simon Hjalmarsson överlistade David Rautio med en backhand. Men närmre kom man inte, utan Luleå höll undan och tog alla tre poäng i returmötet.

– De (Luleå) var studsen bättre än oss i dag, precis som vi var studsen bättre i förra veckan, kommenterade huvudtränare Roger Rönnberg i C More direkt efter slutsignalen.
– Jag gillade inte alls vårt powerplay i dag. Vi stod still och gjorde allt annat än attackera och ta puck mot mål, som vi vill göra. Vi var för stillastående, det var för sällan vi hittade skarpa lägen in mot mål och det kändes som om vi letade efter Ryan Lasch. Synd att vi inte kunde kliva fram och ta större initiativ där i dag.

Kommande matcher
Lördag 28/12, kl 15:15, Frölunda HC – Växjö Lakers (Biljetter),
Måndag 30/12, kl 19:00, HV71 – Frölunda HC,
Lördag 4/1 2020, kl 15:15, Frölunda HC – Rögle BK (Biljetter).

Matchstatistik

Luleå HF - Frölunda HC 3-2 (1-1, 0-0, 2-1) Skott: 21-23 (7-8, 6-5, 8-10)
PIM: 8-10 (0-4, 2-0, 6-6)
Åskådare: 6 150 åskådare

Period 1
1-0 (04:16) | Robin Kovács (Jesper Sellgren, Juhani Tyrväinen)
1-1 (10:28) | Johan Sundström (Patrik Carlsson)

Period 2

Period 3
2-1 (54:03) | Niklas Olausson (Oscar Engsund, Jack Connolly)
3-1 (54:12) | Einar Emanuelsson (Erik Gustafsson, Jesper Sellgren)
3-2 (58:01) | Simon Hjalmarsson (Joel Lundqvist)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Niklas Rubin)

Viktor Ekbom - Jacob Moverare
David Printz - Theodor Lennström
Brandon Gormley - Anders Grönlund
Julius Bergman

Patrik Carlsson - Johan Sundström – Rhett Rakhshani
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu – Sebastian Stålberg
Jacob Peterson - Simon Hjalmarsson - Elmer Söderblom
Joel Mustonen - Joel Lundqvist - Max Friberg
Jonatan Lundin Andersson

Efraim Larsson