Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Tisdag Tis 7 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Tisdag Tis 14 December Dec
Tisdag Tis 4 Januari Jan
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Tisdag Tis 11 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Tisdag Tis 18 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Idag 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan
Tisdag Tis 1 Februari Feb
Lördag Lör 5 Februari Feb
Torsdag Tor 10 Februari Feb
Torsdag Tor 17 Februari Feb
Lördag Lör 19 Februari Feb
Tisdag Tis 22 Februari Feb
Torsdag Tor 24 Februari Feb
Lördag Lör 26 Februari Feb
Söndag Sön 27 Februari Feb
Torsdag Tor 3 Mars Mar
Lördag Lör 5 Mars Mar

Seger inför slutspelet

2 april 2021 17:15
SHL

I grundseriens sista match tog Frölunda HC tre starka poäng mot seriesegrarna Växjö Lakers.


Grundserien för SHL-säsongen 2020/21 är färdigspelad, åtminstone för Frölunda HC och de flesta andra lagen. I grundseriens sista match var möjligheten, för sjundeplacerade Frölunda, att nå topp 6 borta, men med tre poäng ned till åttan Färjestad BK och en betydligt sämre målskillnad så behövde Frölunda ändå ta minst en poäng för att – oavsett utgång i Färjestads sista match – säkerställa sjundeplatsen. Annars var matchen nog egentligen mer betydelsefull i jakten på att hitta detaljer i spelet och positiva känslor att ta med sig till åttondelsfinalerna.

Frölunda inledde veckans andra möte med Växjö (3-2-förlust borta i måndags) på ett piggt vis och skapade ett fåtal fina möjligheter att ta ledningen i den första perioden. Kedjan med Max Friberg, Robin Alvarez och Jan Muršak var en starkt ledande formation i matchinledningen och kombinerade sig fint igenom ett par gånger, inte minst när Robin Alvarez befann sig på bortre stolpen och blev vackert framspelad av Friberg, men utan att överlista Viktor Fasth i gästernas mål.
Jan Muršak skulle däremot vara en starkt bidragande faktor till att hemmalaget skulle ta ledningen sent i en första perioden. Men drygt två minuter kvar av akten fick slovenen pucken på egen blålinje, skrinnade sig igenom mittzon och skapade sig ett friläge, där han blev upphakad och fick se domaren göra tecknet för straffslag. Straffen, den tog Theodor Niederbach och han fintade elegant bort Fasth och kunde enkelt raka in 1-0-pucken i tom bur.

– Jag har varit vass på straffträningarna, så jag fick chansen idag. Jag gick på ren instinkt bara, skönt att det gick vägen, kommenterade Niederbach om målet och utveckade:
– Helt okej period ifrån vår sida. Det blir bra när vi får långa anfall på dem, men vi måste vara med på deras spelvändningar. Gäller att fortsätta spela, inte börja backa hem.

Muršak skulle även i den andra perioden hålla sig framme och föranleda ytterligare ett mål, när han gav pucken till Max Friberg, som i sin tur släppte pucken till en skottredo Anders Grönlund – som dundrade in ett tungt direktskott i spel fyra mot fyra och utökade ledningen till 2-0 knappt åtta minuter in i mittenakten.

– Det brukar bli lite mer yta i fyra-mot-fyra. Jag såg att han (Anders Grönlund) var laddad och klar där uppe på blålinjen, så det var bara att släppa dit den. Jan (Muršak) stod i ansiktet på Fasth – och då är det svårt för honom att ta den, kommenterade Max Friberg som utvecklade tankarna på matchen:
– Jag tycker att vi spelar bra. Ett liknande 5-mot-5-spel som vi hade i måndags, bra rotation i anfallszon och tar attackerna när de finns. Vi har fått lite utdelning idag också, men vi hade allt kunnat göra ett par till. Vi går för nästa, det är inte så mycket att försvara.

Stark Växjöpress

Även om det, enligt Friberg, inte fanns så stora anledningar att i den tredje perioden gå ned och försvara ledningen, så var det i mångt och mycket det den avslutade akten skulle handla om.
Gästerna spräckte Johan Mattssons nolla drygt tre minuter in i perioden, när Andrew Calof rakade in en retur på volley och fick in Växjö i matchen.

Växjö, som redan säkrat seriesegern, hade trots det inte för avsikt att ge bort en match och stod för en stark tredjeperiod. Men trots ett spelövertag och hela 14-0 i skott på mål efter drygt halva perioden samt ett par riktigt fina chanser, så skulle aldrig Växjö överlista Johan Mattsson en andra gång.
Trots en stark Växjöperiod så lyckades Frölunda hålla undan, tog tre starka poäng mot seriesegrarna i grundseriens sista match och slutar därmed sjua i tabellen. Sjundeplatsen innebär att Frölunda ställs emot Djurgårdens IF i åttondelsfinal.

– Skönt att få ta med oss en seger in i kommande åttondelsfinaler. Växjö är ett hårt motstånd och jag tycker det var starkt av oss att hålla sista perioden, kommenterade matchvinnaren Anders Grönlund och utvecklade:
– Allt kan hända nu. Fortsätta göra det vi gjort mot Växjö här, där vi varit starka över puck och stått emot starkt mot seriesegrarna. Tar vi med det mot Djurgården så blir det tufft för dem, avslutade Anders.

Se presskonferensen efter matchen via den här länken.

Åttondelsfinalerna startar på måndag, nedan ser ni hålltiderna för serien mot Djurgården – som avgörs i bäst av tre matcher.

Frölundas åttondelsfinalprogram:
5 april: Djurgården-Frölunda, Hovet, 15.00
7 april: Frölunda-Djurgården, Scandinavium, 19.00
8 april (eventuell): Frölunda-Djurgården, Scandinavium, 19.00

Matchstatistik

Frölunda HC – Växjö Lakers HC 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)
Skott:
17-34 (9-6, 7-10, 1-18)
PIM: 6-4 (2-0, 2-2, 2-2)

Period 1
1-0 (17:58) | Theodor Niederbach (straffslag)

Period 2
2-0 (27:39) | Anders Grönlund (Max Friberg, Jan Muršak)

Period 3
2-1 (43:19) | Andrew Calof (Emil Pettersson, Jack Drury)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Niklas Rubin)

Jesper Sellgren - Stefan Elliott
Jens Olsson - Filip Johansson
Anders Grönlund - Mattias Norlinder
Viktor Ekbom

Robin Alvarez - Jan Muršak - Max Friberg
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu - Simon Hjalmarsson
Linus Nässén - Patrik Carlsson - Johan Sundström
Elmer Söderblom - Karl Henriksson - Theodor Niederbach