Uddamålet bakom i Vida
Publicerad: 2020-03-05
SHL
Frölunda straffades hårt av dubbla baklängesmål på tretton sekunder och hade sedan svårt att komma ikapp i Växjö.

VÄXJÖ | Inledningen i Vida Arena bestod till en större del av frejdig intensitet och ett smärre spelövertag från gästande Frölunda, som också hade ett numerärt överläge några minuter in i matchen. Den allra farligaste möjligheten under den tvåminutaren var det dock Växjö som fick, när missförstånd mellan David Printz och Ryan Lasch gav Miika Koivisto friläge – ett friläge som Johan Mattsson räddade.

Frölunda stod i långa stunder för en väl genomförd match, därför var det olyckligt och retligt när Växjö i inledningen av den andra perioden utnyttjade en svag Frölundaperiod, försvarsmässigt, och nätade dubbelt inom loppet av 13 sekunder för att gå upp till en 2-0-ledning.
Kallduschen tog ett tag för gästerna att ta sig ur och Frölunda hade inte mycket kraft under de närmsta minuterna, men lyckades så småningom i akten etablera mer och mer anfallsspel tills man mer eller mindre dominerade spelet under mittenaktens sista 7-8 minuter. Det utan att utnyttja

”Perfekt försvarsspel och in på mål”

Emellan den andra och tredje perioden efterlyste Roger Rönnberg samma driv som man haft stora delar under matchen och var tydlig med vilka två ingredienser som var tvungna att förbättras i slutakten:
– Vi behöver komma in framför Viktor Fasth så vi kan ta bort hans sikt. Sedan behöver vi fortsätta försvara oss. Det räcker att vi gör fel i två situationer så gör de två mål.

Ett mindre fel, eller en olycklig situation, när Johan Mattsson inte fick kontroll på pucken gjorde att Erik Josefsson kunde raka in pucken i mål till vad som innebar 3-0 med drygt åtta minuter spelat av den tredje perioden. Målet var tungt och kunde ha stängt matchen definitivt där och då, men Johan Sundström hade annat på agendan.
Med ett kvickt handledsskott överlistade han Viktor Fasth och spräckte dennes nolla, 45 sekunder efter 3-0-målet och bjöd in Frölunda i matchen.

Ett par minuter senare kunde Rhett Rakhshani raka in en retur ifrån slottet i spel fem mot fyra och reducerade till 3-2. Då hade Frölunda mer än åtta minuter på sig att försöka hitta en kvitteringsmöjlighet, men det ville sig inte hela vägen utan Växjö lyckades hålla undan och tog alla tre poäng.

– Vi var för trubbiga offensivt i de första två perioderna. Svårt att komma in på kassen och han (Viktor Fasth) fick se alla skott, då är han duktig, sade Johan Sundström efter slutsignalen och utvecklade:
– Ett steg framåt i dag ändå, absolut. Boxplay var bra, vi jobbade och checkade fast dem. Det var offensiven som var trubbig. Det är frustrerande och många i laget som håller klubban extra hårt. Vi är i en period där vi jobbar hårt, men liret och skärpan i avsluten har vi inte riktigt och då är det svårt.