Elmer gigant mot Djurgården
Publicerad: 2021-10-09
SHL
Elmer Söderblom gjorde två mål när Frölunda HC besegrade Djurgårdens IF på Hovet, 4-2.

Med vitt skilda resultat i respektive bagage åkte Frölunda HC till Stockholm för att gästa Djurgårdens IF på Hovet. Frölunda kom till huvudstaden med fem raka segrar i ryggen, medan de blåklädda värdarna haft en besvärlig tid och kom till spel med fyra raka förluster.

Djurgården inledde matchen med desperation och hade ett par starka byten inledningsvis, men en utvisning på hemmalaget tippade i stället över tippbrädan till Frölundas fördel – och där skulle brädan, rent spelmässigt, befinna sig klart mest under den här matchen. Stockholmarna hade dock sina kontringar och sekvenser där man i sin tur bet sig fast runt Frölundakassen. I just en sådan sekvens skulle hemmalaget också få ett numerärt överläge och ta ledningen med 1-0 – knappa kvarten in i matchen.

Men Frölunda lät sig inte vikas ned, fortsatte pumpa på och en av många långa attacker ledde också till kvitteringen. Theodor Niederbach stressade en Djurgårdsback till att tappa pucken, Elmer Söderblom fångade upp den, klev in i slottet och avlossade en backhand längs isen som överlistade hemmamålvakten Niklas Svedberg till 1-1 – ett resultat som stod sig perioden ut.

Elmer Söderblom skrev in sig i målkolumnen ånyo sju minuter in i den andra perioden efter att Ryan Lasch, i spel fem mot fyra, stått för en fenomenal passning och gett Elmer ett snudd på öppet mål att raka in 2-1-pucken i.

– Det är bara att tacka och ta emot till Ryan (Lasch) där, det går inte att få ett enklare läge, sade målskytten Elmer till C More och berömde den amerikanske lagkamratens spelskicklighet:
– Han kan lägga passningar när och var som helst. Det gäller att vara beredd, för rätt som det är så sitter den på bladet och då är det bara att slå till.

Det var en tuff, tight och härlig andraperiod där Djurgården ändå tog sig in i matchen och tog vara på ett långt anfall där Rhett Rakhshani hittade över till Rasmus Bengtsson, som överlistade Matt Tomkins och 2-2 stod på tavlan.

En sista push framåt

Frölunda var det starkare laget under långa stunder, man etablerade mycket tryck i anfallszon men hade det ändå svårt att skapa de där riktigt vassa målchanserna mot ett uppoffrande och desperat spelande Djurgården. I den tredje perioden kom dock en utväxling från Frölunda som skulle bli kraftfull och matchavgörande.

Ett fenomenalt uppspel från Jens Olsson och Filip Johansson i egen zon, via Nicklas Lasu i mittzon, gav Theodor Niederbach pucken i en två-mot-ett-situation mot Djurgårdskassen. Niederbach gick på eget avslut och sprätte distinkt in pucken i främre kryss till 3-2 när lite drygt sex minuter återstod av den tredje perioden.

Assistpoängen till 3-2-ledningen innebar att Nicklas Lasu klev upp på 200 poäng i Frölundatröjan, men Mölndalspôjken var inte färdig där. Drygt tre minuter senare stängde han matchen när han vann en närkamp förbi Djurgårdsback i mittzon, fick friläge, fintade elegant bort Niklas Svedberg och kyligt lade in pucken till slutresultatet 4-2.
Segern är Frölunda sjätte i följd och om det sade en av matchvinnarna, Elmer Söderblom (2 mål, 1 assist), så här:
– Jag tycker att vi spelade väldigt bra i dag, en riktigt bra match. Bra tryck mot kassen, många målchanser och snurr på dem i anfallszon. Jämfört med i fjol så utnyttjar jag min storlek på ett helt annat sätt i år, skyddar pucken bättre, är jobbigare att möta och använder längden på klubban.

Om Elmers framsteg och spelet i numerärt överläge kommenterade Ryan Lasch:
– Det känns riktigt bra, alla spelar och jobbar tillsammans. Det handlar i första hand om strukturen och att alla ska underordna sig den. Jätteglad för Elmers skull, han har lagt ned ett gediget jobb och hans framgång gläder mig.

Kommande matcher

Tisdag 12/10, kl 18:05, CHL, Frölunda HC – IFK Helsingfors (Biljetter),
Torsdag 14/10, kl 19:00, Frölunda HC – Rögle BK (Biljetter),
Lördag 16/10, kl 18:00, Linköping HC – Frölunda HC,
Tisdag 19/10, kl 19:00, Frölunda HC – Timrå IK (Biljetter),
Torsdag 21/10, kl 19:00, Växjö Lakers – Frölunda HC.

Matchstatistik

Djurgårdens IF - Frölunda HC 2-4 (1-1, 1-1, 0-2) Skott: 27-32 (10-8, 7-6, 10-18)
PIM: 6-6 (2-2, 4-4, 0-0)
Åskådare: 5 538