Alla säsonger
Publicerad: 2018-04-06
Historik
Frölunda HC:s historia från 1944 till nutid.

2021/2022

En historisk säsong av flera skäl.
I oktober 2021 meddelade Frölunda HC att det planerade damlaget tidigareläggs med en säsong – från hösten 2023 till hösten 2022.
Kim Martin presenterades som sportchef för satsningen, Erika Holst som tränare och förste spelare in blev hemvändande Hanna Olsson. I den pionjärtrupp som seriestartar i NDHL mot Malmö i Frölundaborg den 9 oktober finns en hel del tunga pjäser: som världsspelaren Michelle Karvinen, norskan Andrea Dalen och de två kanadensiskorna Stephanie Neatby och Sarah-Eve Coutou-Godbout.

Det av Frölundas styrelse utlovade bytet av klubbmärke/logotyp blev verkligen av våren 2022, men inte utan komplikationer.
Den 2 februari presenterade Frölunda HC det nya klubbmärket på atPark i centrala Göteborg och reaktionerna blev omedelbara och häftiga.
Det var för och emot, mest emot, och det nya klubbmärket visade sig tidigt vara väldigt lik en företagslogotyp.
Situationen förbättrades inte av att klubbmärket jämfördes med tysk 30-talsestetik och blev direkt ohållbar när tonläget blev hotfullt.
Två dagar efter lanseringen, fredagen den 4 februari, kallade Frölunda HC:s styrelse till presskonferens i Frölundaborg och meddelade att det nya klubbmärket dras tillbaka.
På ett extrainsatt medlemsmöte den 14 februari fick Frölunda HC uppdraget att ta fram tre klubbmärken, med betoning på klubbmärken, som medlemmarna skulle få rösta på på ytterligare ett möte senare under våren.
Den 20 april gick äntligen klubbmärkesfrågan i mål. Förslag nummer två – designat av Frölundas grafiske formgivare Efraim Larsson – vann medlemsomröstningen och sitter från och med säsongen 2022/2023 på Frölunda HC:s tröjor.

Hockeymässigt blev det en ordentlig uppryckning för herrlaget i jämförelse med de tidigare två säsongerna.
En fjärdeplats i SHL och till SM-semifinal, förlust mot Luleå.
I CHL gick Frölunda långt ännu en gång, men åkte ut mot Rögle i en tät semifinalserie.
Simon Edvinsson och Elmer Söderblom (21 mål) försvann till Detroit Red Wings efter säsongen.
I NHL-draften tingades Ludwig Persson av Washington Capitals och Joel Ratkovic Berndtsson av Buffalo Sabres.

Säsongsfakta
SHL-placering: 4.
Slutspel: Semifinal.
Tränare: Roger Rönnberg.
Lagkapten: Joel Lundqvist.
Poängbäst: Ryan Lasch 66 (13 mål/53 assist).
Målbäst: Elmer Söderblom 21.
Flest matcher: Ryan Lasch, Elmer Söderblom, Joel Lundqvist, Jens Olsson 52.
Publiksnitt: 10 071.

2020/2021

En märklig säsong som fullständigt reglerades av corona-pandemin. Det fanns en liten öppning för publik (begränsat antal) i arenorna inför premiären, men en andra- och tredje-våg covid-19 grusade alla förhoppningar.
Hela grundserien och hela slutspelet genomfördes med restriktioner och i princip publikfritt i Scandinavium från säsongstart till säsongsslut.
CHL ställdes dessutom in, turneringen gick inte att genomföra med tanke restriktioner och regelverk runt om i Europa.
Frölunda inledde SHL starkt och tillhörde toppskiktet under hela hösten. Efter nyår pekade kurvan åt andra hållet och det blev åttondelsfinal efter en sjundeplats i tabellen.
Frölunda förlorade den första åttondelen mot Djurgården borta, men vann de två återstående i Scandinavium.
I kvartsfinalen var det aldrig något snack – Rögle vann i fyra raka matcher.

Lucas Raymond gick i NHL-draftens förstarunda, som nummer fyra (Detroit Red Wings).
Den 8 april 2021 – i den avgörande åttondelsfinalen mot Djurgården – spelade Mats Rosseli Olsen match 600 i Frölundatröjan.

I september 2020 meddelade Frölunda HC om ett byte av logotyp/klubbmärke.
Processen påbörjades omedelbart med ambitionen att kunna presentera en ny logotyp/klubbmärke sommaren 2021.
Trots många goda förslag nådde processen inte hela vägen fram och Frölundas styrelse beslutade i början av mars 2021 att skjuta upp bytet av logotyp/klubbmärke till våren 2022.

Säsongsfakta
SHL-placering: 7.
Slutspel: Kvartsfinal.
Tränare: Roger Rönnberg.
Lagkapten: Joel Lundqvist.
Poängbäst: Max Friberg 29 (13 mål/16 assist).
Målbäst: Max Friberg 13.
Flest matcher: Max Friberg, Jesper Sellgren, Niklas Rubin 52.
Publiksnitt: 0.

2019/2020

SHL-säsongen tog slut mycket tidigare än någon räknat med och av kända skäl, corona-pandemin.
Grundserien hann spelas färdig, men slutspelet ställdes in och något SM-guld delades aldrig ut. Inga lag flyttades ner i systemet, inga upp och idrott helt ärligt av sekundär betydelse med tanke på den allvarliga situationen. För Frölunda var det rent sportsligt en sådär säsong fram till uppehållet, men en titel blev det likväl.

CHL har visat sig vara Frölunda Indians turnering och aldrig så mycket som säsongen 2019/2020.
Problemen började redan i gruppspelet. Frölunda var faktiskt riktigt illa ute ett tag, men trasslade sig på något sätt till slutspel och ännu mer bekymmer.
I åttondelsfinalen vann Färjestad match ett med klara 6-3 i Karlstad, men efter säsongens kanske starkaste insats vände Frölunda i Frölundaborg, 8-2.
Mot schweiziska Biel-Bienne var Frölunda med knappt fyra minuter kvar av kvartsfinalserien i princip ute ur turneringen, men två sena mål (Patrik Carlsson och Theodor Lennström) tog matchen till övertid och Patrik Carlsson sköt Frölunda till semifinal.
Mönstret höll i sig mot Luleå. Förlust i match ett (2-3) och vändning på bortaplan (3-1).

Finalen mot Mountfield i tjeckiska Hradec Kralove saknade inte spänning, men var långt ifrån lika dramatisk som åttondelen, kvarten och semin.
Mountfield tog ledningen inför en entusiastisk och högljudd hemmapublik, men Frölunda replikerade tre gånger innan första perioden tog slut.
Resultatet stod sig matchen ut och Joel Lundqvist lyfte CHL-bucklan för fjärde gången, på sex försök.

På tal om Joel Lundqvist. I semifinal två borta mot Luleå spelade kaptenernas kapten sin 1 000:e tävlingsmatch i Frölunda-tröjan och hyllades mäktigt i ett fullsatt Scandinavium den 23 januari.

Säsongsfakta
SHL-placering: 7.
Slutspel: Inställt (corona).
Tränare: Roger Rönnberg.
Lagkapten: Joel Lundqvist.
Poängbäst: Ryan Lasch 48 (12 mål/36 assist).
Målbäst: Joel Lundqvist 17.
Flest matcher: Anders Grönlund, Niklas Rubin 52.
Publiksnitt: 10 859.

2018/2019

På SHL:s upptaktsträff i början av september 2018 var det bara Roger Rönnberg som trodde på Frölunda Indians. I förhandstisslet snackades det om en mittenplacering i tabellen och definitivt inte SM-guld. Hösten gav egentligen inga besked i någon riktning, men i vanlig ordning trasslade sig Frölunda allt längre i CHL och är det något datum som definerar säsongen 2018/2019 är det den 5 februari 2019. Frölunda kom till CHL-finalen med en smärtsam hemmaförlust mot Djurgården, 1-6, i bagaget, men det visade sig irrelevant i ett fullsatt Scandinavium. 12 044 entusiastiska fick se Frölunda Indians lyfta CHL-bucklan för tredje gången på fem försök - och 3-1-segern mot Red Bull München var startskottet för en fantastisk säsongsavslutning.

Från den 5 februari och framåt vann Frölunda alla matcher i Scandinavium och en kvartsfinal i Frölundaborg. All tabelldramatik försvann tidigt och tredjeplacerade Frölunda körde över Malmö i kvartsfinalen, 4-1. Och eliminerade av bara farten Luleå i semifinal med samma siffror. Finalen blev en storstadsuppgörelse med Djurgården och när röken lagt sig lyfte Frölunda Indians Le Mat i Globen och inför 37 000 rusiga på Götaplatsen (4-2 i matcher).

Två juniorer skrev rookie-kontrakt under säsongen: Samuel Fagemo och Linus Nässén.

Säsongsfakta

SHL-placering: 3.

Slutspel: SM-guld.

Tränare: Roger Rönnberg.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Ryan Lasch 50 (12 mål/38 assist).

Målbäst: Simon Hjalmarsson 15.

Flest matcher: Max Friberg, Simon Hjalmarsson, Ponthus Westerholm 52.

Publiksnitt: 10 071.

2017/2018

Efter en besvärlig höst med många skador stabiliserades A-lagsverksamheten efter nyår och en tredjeplats i SHL för andra säsongen i rad. Faktum är att Frölunda inte varit utanför pallen sedan Roger Rönnberg tog över som tränare säsongen 2013/2014.

Det fanns förhoppningar inför slutspelet, men det blev tidig semester istället - Malmö vann kvartsfinalserien med 4-2 i matcher.

Och i CHL blev det också sorti i den första slutspelsomgången efter tre raka finaler, mot tjeckiska Litvinov.

Finländske publikfavoriten Sean Bergenheim avslutade karriären på grund av hjärnskakning mitt i säsongen. Amerikanen Mike Weber lämnade också i förtid med en skada som förhindrade vidare spel.

Backsensationen och junioren Rasmus Dahlin blev uttagen till sitt andra JVM, fick spela OS i Sydkorea och valdes som etta av Buffalo Sabres i NHL-draften i Dallas.

Två juniorer skrev rookie-kontrakt under säsongen: Oliwer Fjällström och Jesper Emanuelsson.

Säsongsfakta

SHL-placering: 3.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Roger Rönnberg.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Ryan Lasch 55 (15 mål/40 assist).

Målbäst: Victor Olofsson 27.

Flest matcher: Matt Donovan, Ponthus Westerholm, Max Friberg, John Nyberg, Johan Gustafsson 52.

Publiksnitt: 9 667.

2016/2017

Det fanns frågetecken kring ett nybyggt regerande mästarlag inför säsongen, men de rätades snabbt ut.
Frölunda etablerade sig snabbt som ett topplag och slutade när SHL summerades trea i tabellen.

I CHL flöt det mesta på som vanligt. Gruppspelet var problemfritt och Frölunda arbetade sig sedan hela vägen fram till tredje raka finalen. Mot tjeckiska Sparta Prag i ett fullsatt Frölundaborg och bucklan stannade i Göteborg efter Nicklas Lasus matchavgörande 4-3 i förlängningen.

I SHL-slutspelet lottades Frölunda mot fjolårets finalmotståndare Skellefteå AIK och vände ett 3-1-underläge till avancemang efter två avslutande övertidssegrar – Nicklas Lasu avgjorde sjätte matchen i Skellefteå med ett märkligt mål och Victor Olofsson den sjunde och avgörande i ett kokande Scandinavium (12 044).

Semifinalserien mot Brynäs blev precis lika jämn, men med en tristare utgång – Gävlelaget vann den sjunde och avgörande matchen i Scandinavium.

Två juniorer skrev rookie-kontrakt under säsongen, Rasmus Dahlin och Filip Westerlund.

Unge Rasmus Dahlin – som spelade junior-VM i Kanada och fick debutera i Tre Kronor – var den förste 2000-talisten i SHL.

Säsongsfakta

SHL-placering: 3.

Slutspel: Semifinal.

Tränare: Roger Rönnberg.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Henrik Tömmernes 39 (8 mål/31 assist).

Målbäst: Carl Grundström, Casey Wellman 14.

Flest matcher: Christoffer Ehn 52.

Publiksnitt: 9 384.

2015/2016

Dubbla titlar – SHL och CHL – med ett lag byggt för slutspel och lett av en pånyttfödd Joel Lundqvist, 19 mål i grundserien.

Tillsammans med Skellefteå tog Frölunda kommandot direkt i SHL och de bägge lagen visade sig också vara som bäst när det verkligen gällde som mest.

Gruppspelet i CHL inleddes i mitten av augusti och Frölunda tog sig enkelt till slutspel, men vägen till bucklan var inte lika rak. Riktigt illa ute mot tyska Ingolstadt i 16-delsfinalen och i underläge i match ett mot såväl tjeckiska Litvinov som Luleå – i semifinalen lossnade det mot ett chanslöst Davos.

CHL-finalen blev en tät historia mot finska Kärpät i Uleåborg, men Frölunda var hela tiden i förarsätet och vann matchen med 2-1.

Frölunda inledde SHL-slutspelet mot Djurgården – 4-1 i matcher.

Luleå väntade i semifinal och efter hela 8-2 i match fem borta stängde Frölunda också den serien med 4-1.

I final väntade de senaste säsongernas gigant Skellefteå AIK (sex raka finaler), men det stoppade inte ett uppvarvat Frölunda Indians som vann serien med 4-1. Och säkrade första SM-guldet på elva år.

Till guldfirandet på Götaplatsen kom 40 000 personer.

Kristoffer Gunnarsson och Kristian Vesalainen skrev rookie-kontrakt under säsongen.

Säsongsfakta

SHL-placering: 2.

Slutspel: SM-guld.

Tränare: Roger Rönnberg.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Ryan Lasch 51 (15 mål/36 assist).

Målbäst: Andreas Johnson, Joel Lundqvist 19.

Flest matcher: Johan Gustafsson, Andreas Johnson, Robin Figren 52.

Publiksnitt: 9 359.

2014/2015

Många nya och många unga spelare, men en inte nämnvärt försvagad trupp för det. Det nya Europasatsningen CHL betydde en tidig säsongsstart, redan i augusti, och ovanligt många matcher.

I CHL tog sig Frölunda ända till final, snöplig förlust mot Luleå i Luleå (2-4) efter en 2-0-ledning.

I SHL blev det en andraplats för andra säsongen i rad och försiktiga förväntningar inför det slutspel som inleddes mot Luleå.

En tuff kvartsfinalserie skulle det visa sig som gick till sju matcher – Frölunda hämtade upp ett 1-3-underläge.

Blivande mästarlaget Växjö stod för motståndet i semifinalen och ett skadedrabbat Frölunda tog serien till sex matcher innan säsongen tog slut.

Jacob Larsson, John Nyberg, Anton Karlsson och Christoffer Ehn spelade till sig rookie-kontrakt under säsongen.

Säsongsfakta

SHL-placering: 2.

Slutspel: Semifinal.

Tränare: Roger Rönnberg.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Mathis Olimb 46 (7 mål/39 assist).

Målbäst: Andreas Johnson 22.

Flest matcher: Erik Gustavsson, Mattias Janmark, Andreas Johnson, Nicklas Lasu, Joel Lundqvist 55.

Publiksnitt: 9 414.

2013/2014

Roger Rönnberg tog över som Frölunda Indians a-lagstränare och lanserade tillsammans med assisterande tränarna Robert Ohlsson en ny spelidé, som visade sig framgångsrik. Rönnberg valde att bygga nytt med ungt från Frölundas egen akademi runt rutinerade pjäser som Joel Lundqvist, Magnus Kahnberg och Christian Bäckman och redan första säsongen spelar juniorerna Anton Blidh och Pontus Widerström till sig a-lagskontrakt.

Frölunda slutade sensationellt tvåa i serien – efter blivande svenska mästarlaget Skellefteå AIK – och bjöd under hela säsongen på en fartfylld, passningsintensiv och offensivt inriktad ishockey.

I slutspelet blev det respass direkt – Linköping vann kvartsfinalserien med 4-3 i matcher.

Säsongsfakta

SHL-placering: 2.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Roger Rönnberg.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Mathis Olimb 39 (11 mål/28 assist).

Målbäst: Magnus Kahnberg 18.

Flest matcher: Magnus Kahnberg och Evan McGrath 55

2012/2013

En problematisk säsong på många sätt och på flera plan med bland annat spelare in och ut på grund av NHL-konflikten. Det spekulerades tidigt i många namn – bland annat Henrik Lundqvist – men landade i amerikanen Matt Duchene och Viktor Stålberg.

Trots de förstärkningarna kunde Frölunda inte upprepa stabiliteten från föregående säsong, men gick till slutspel – Luleå vann kvartsfinalserien med 4-2 i matcher.

Tränaren Kent Johansson lämnade efter tre säsonger och ersattes av JVM-guldvinnande Roger Rönnberg.

Säsongsfakta

SHL-placering: 6.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Kent Johansson.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Joel Lundqvist 34 (12 mål/22 assist).

Målbäst: Joel Lundqvist 12.

Flest matcher: Fredrik Eriksson och Joel Lundqvist 55.

2011/2012

Ett av Kent Johansson ombyggt och hemvändar-präglat Frölunda Indians lyfte överraskande högt och tillhörde toppskiktet under hela seriespelet.

Kvartsfinalserien mot Brynäs blev en jämn historia som det blivande mästarlaget från Gävle vann med 4-2 i matcher.

I slutet av september kom New York Rangers på besök och en märkbart tagen Henrik Lundqvist blir ordentligt hyllad av sin tidigare hemmapublik. Rangers vann träningsmatchen mot Frölunda med 4-2.

Två månader tidigare tackades Tomi Kallio lika entusiastiskt av i samband med European Trophy-matchen mot Salzburg i Frölundaborg.

Säsongsfakta

SHL-placering: 5.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Kent Johansson.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Mathis Olimb 41 (10 mål/31 assist).

Målbäst: Mika Pyörälä 22.

Flest matcher: Christian Bäckman, Fredrik Eriksson, Mathis Olimb, Viktor Svedberg 55.

2010/2011

Kent Johanssons första säsong som Frölunda-tränare blev problematisk med skadebekymmer och ett lagbygge som aldrig riktigt lyfte.

Tidigt ett bottenlag och faktiskt inte på säker mark och i ingenmansland förrän efter sista elitserieomgången.

Efter säsongen slutar Niklas Andersson och Andreas Karlsson – publikfavoriten Tomi Kallio får inget nytt kontrakt och flyttar till storsatsande Växjö.

Säsongsfakta

SHL-placering: 9.

Slutspel: -.

Tränare: Kent Johansson.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Niklas Andersson 44 (14 mål/30 assist).

Målbäst: Niklas Andersson, Toni Koivisto och Mika Pyörälä 14.

Flest matcher: Oscar Hedman, Mikael Johansson, Tomi Kallio och Tobias Viklund 55.

2009/2010

Ett av skador decimerat Frölunda Indians – bland annat Riku Hahl, Andreas Karlsson och Ville Mäntymaa – levde inte alls upp till förväntningarna efter föregående säsongs snöpliga semifinal-sorti.

”Bara” sjua i elitserien och utslaget redan i kvartsfinal mot Linköping, trots ledning 3-1 matcher.

Ljusglimten under säsongen var utomhusmatchen på Ullevi mot Färjestad 28 december – fantastiska 31 144 såg hemmalaget vinna mot besöket från Karlstad med 4-1, Fredrik Pettersson gjorde tre av målen.

Ulf Dahlén fick sparken efter säsongen och ersattes av rutinerade Kent Johansson.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 7.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Ulf Dahlén.

Lagkapten: Joel Lundqvist.

Poängbäst: Tomi Kallio 40 (18/22).

Målbäst: Fredrik Pettersson 20.

Flest matcher: Joakim Andersson, Patric Blomdahl, Mikael Johansson, Mathis Olimb, Martin Röymark 55.

Publiksnitt: 10 331.

2008/2009

En ny tränare, Ulf Dahlén, och en ny sportchef, Kent ”Nubben” Norberg, kryddade truppen med en handfull tunga NHL-meriterade nyförvärv– Johan Holmqvist, Andreas Karlsson, Jonas Nordquist, Janne Niskala och Riku Hahl.

Pensionären Jonas Johnson lockades dessutom tillbaka när det efter nyår blev tunt på centersidan och av detta kokade färske huvudtränaren Ulf Dahlén ihop ett slagkraftigt lag.

Frölunda slutade trea i elitserien och skickade Luleå på tidig semester efter 4-1 i matcher kvartsfinalen.

I semifinalen mot HV71 såg det länge ljust ut, 2-1-ledning, men tre förlorade matcher i rad (varav två hemma i Scandinavium) grusade finalfestförväntningarna.

Ronnie Sundin avslutade karriären som Frölunda Indians meste genom tiderna, 891 spelade matcher under 16 säsonger.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 3.

Slutspel: Semifinal.

Tränare: Ulf Dahlén.

Lagkapten: Niklas Andersson.

Poängbäst: Niklas Andersson 37 (16/21).

Målbäst: Tomi Kallio 19.

Flest matcher: Oscar Hedman, Mikael Johansson, Magnus Kahnberg, Tomi Kallio 55.

Publiksnitt: 11 234.

2007/2008

Ett lyft i jämförelse med föregående säsong, men därmed inte lugnt, åtminstone inte på tränarsidan. Pär Bäckman fick gå strax före jul och ersattes av Roger Melin.

Det blev slutspel och en tuff och stundtals kaotisk kvartsfinalserie mot Färjestad – strejkande matchklocka och inkastat paraply och spritflaska i Frölundaborg bland annat.

Lagen vann alla sina hemmatcher och Färjestad till semifinal efter 4-3 i serien.

Lagkapten Jonas Johnson väljer att avsluta karriären.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 6.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Pär Bäckman (till och med 21 december 2007) och Roger Melin.

Lagkapten: Jonas Johnson.

Poängbäst: Niklas Andersson 49 (12/37).

Målbäst: Tomi Kallio 27.

Flest matcher: Karl Fabricius Mikael Johansson 55.

Publiksnitt: 11 688.

2006/2007

Tidigare topplaget Frölunda Indians hamnade under slutspelsstrecket och i ingemansland efter en problematisk säsong.

En med kulturbärare dränerad trupp – läs Joel Lundqvist, Jari Tolsa och Magnus Kahnberg – förstärktes med utländsk arbetskraft som inte fyllde hålen.

Guldtränaren Stephan ”Lillis” Lundh fick lämna redan i november och in med Pär Bäckman istället.

Tränarbytet gav inte det förväntade lyftet och en försmädlig niondeplats för det lag som säsongen innan tog SM-silver.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 9.

Slutspel: Inget slutspel.

Tränare: Stephan Lund (till och med 6 november 2006) och Pär Bäckman.

Lagkapten: Jonas Johnson.

Poängbäst: Tomi Kallio 54 (28/36).

Målbäst: Steven Kariya 23.

Flest matcher: Martin Cibak, Karl Fabricius, Jonas Johnson, Tomi Kallio, Steven Kariya, Ronnie Sundin 55.

Publiksnitt: 11 470.

2005/2006

Ett på NHL-spelare och Henrik Lundqvist dränerat Frölunda befäste positionen som ett pålitligt topplag över tid.

Tvåa i elitserietabellen bakom HV71 och till SM-final efter trygga 4-0 i kvartsfinalserien mot Brynäs och en mäktig vändning i semifinalen mot Linköping.

I underläge 1-3 i matcher tog sig de regerande mästarna samman och vann tre och ställdes än en gång mot Färjestad i finalen.

Ett hungrigt, taggat och revanschsuget Färjestad malde ner Frölunda över sex matcher.

Ronnie Sundin blev under säsongen Frölundas meste spelare genom tiderna och vann dessutom OS- och VM-guld med Tre Kronor.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 2.

Slutspel: Final.

Tränare: Stephan Lund.

Lagkapten: Jonas Johnson.

Poängbäst: Niklas Andersson 51 (13 mål/38 assist) och Tomi Kallio 51 (26/25).

Målbäst: Tomi Kallio 26.

Flest matcher: Jan-Axel Alavaara, Niklas Andersson, Peter Högardh, Ronnie Sundin 50.

Publiksnitt: 11 683.

2004/2005

I den bästa upplagan av elitserien som spelats strålade ett stjärnfyllt Frölunda Indians mest av alla.

Det var top notch på varje position och i varje kedja och förutom hemvändare som Daniel Alfredsson, Christian Bäckman och Per-Johan Axelsson hittade tunga NHL-pjäser som Sami Salo och Samuel Påhlsson in i Frölundas trupp.

Elitserien spelade Frölunda hem bekvämt, 112 poäng, och vägen mot guld var aldrig hotad.

Säkra 4-0 i matcher i kvartsfinalserien mot Luleå och 4-1 mot Djurgården i semifinalen.

Finalen mot Färjestad började illa, förlust 2-4 borta, men fortsatte desto trevligare. Henrik Lundqvist höll nollan i tre matcher och med fyra raka segrar kunde lagkapten Jonas Johnson lyfta bucklan på Götaplatsen igen.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 1.

Slutspel: SM-guld.

Tränare: Stephan Lund och Janne Karlsson.

Lagkapten: Jonas Johnson.

Poängbäst: Niklas Andersson 41 (14 mål/27 assist).

Målbäst: Martin Plüss 23.

Flest matcher: Christian Bäckman, Tom Koivisto, Joel Lundqvist, Jari Tolsa 50.

Publiksnitt: 10 615.

2003/2004

Henrik Lundqvists stora genombrott och Conny Evenssons sista tränarjobb – så går det att sammanfatta efter-SM-guldet-säsongen.

Frölunda inledde elitserien lite segt, men det tog sig efterhand och trea i sluttabellen. Magnus Kahnberg dundrade in 33 mål, Tomi Kallio 24 och publiken hittade till Scandinavium varje vecka (10 942 i snitt).

Conny Evensson tog time-out mitt i säsongen – av hälsoskäl – och kom aldrig tillbaka. Janne Karlsson tog över istället och lotsade laget ända till semifinal efter övertygande 4-0 mot Djurgården i kvarten.

Serien mot HV71 var jämn, men Jönköpingslaget vann den med 4-2 och tryckte av bara farten till giganten Färjestad i finalen.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 3.

Slutspel: Semifinal.

Tränare: Conny Evensson.

Lagkapten: Jonas Johnson.

Poängbäst: Magnus Kahnberg 49 (33 mål/16 assist).

Målbäst: Magnus Kahnberg 33.

Flest matcher: Jan-Axel Alavaara, Kimmo Eronen, Erik Kakko, Magnus Kahnberg, Jens Karlsson, Tomi Kallio, Peter Ström, Jari Tolsa 50.

Publiksnitt: 10 942.

2002/2003

Det tog 38 år, men under Conny Evenssons ledning spelade Frölunda HC:s gyllene generation med benäget bistånd av rutinerade pjäser som Patrik Carnbäck, Jonas Esbjörs, Niklas och Mikael Andersson och Oscar Ackerström hem SM-bucklan till Göteborg.

Serieseger och om inte lekande lätt, så i alla fall bekvämt, genom kvartsfinal och semifinal till drömfinalen mot serietvåan och slutspelsgiganten Färjestads BK.

Med en inledande seger på bortaplan skaffade sig Frölunda ett psykologiskt övertag och spelade hem match två och tre av bara farten och säkrade SM-guldet inför ett fullsatt och hänfört tröttkört Scandinavium (12 044) 1.56 in i den tredje förlängningsperioden – Tomi Kallios inte särskilt anmärkningsvärda skott styrdes in bakom Sinuhe Wallinheimo av en Färjestads-spelare.

I mitten av april 2003 samlades uppskattningsvis 50 000 svultna göteborgare på Götaplatsen för att fira de svenska mästarna och Frölundas andra SM-guld.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 1.

Slutspel: SM-guld.

Tränare: Conny Evensson.

Lagkapten: Mikael Andersson.

Poängbäst: Niklas Andersson 42 (24 mål/18 assist).

Målbäst: Niklas Andersson 24.

Flest matcher: Kimmo Eronen, Magnus Johansson, Magnus Kahnberg, Joel Lundqvist, Peter Ström 50.

Publiksnitt: 9 967

2001/2002

Början på något riktigt stort, så går det att beskriva tränare Conny Evenssons comeback i Frölunda HC. En sådär elitseriesäsong, men till slutspel och det med ett lag i mångt och mycket byggt på unga, egna talanger som tvillingarna Henrik och Joel Lundqvist, Magnus Kahnberg, Jari Tolsa, Jens Karlsson, Christian Bäckman och Alexander Steen.

I kvartsfinalen besegrade Frölunda det regerande svenska mästarlaget Djurgården (4-1 i matcher), men blev utslaget av Modo i en jämn semifinal – förlust 3-4 i det femte och avgörande mötet.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 5.

Slutspel: Semifinal.

Tränare: Conny Evensson.

Lagkapten: Mikael Andersson.

Poängbäst: Niklas Andersson 46 (14 mål/32 assist).

Målbäst: Patrik Carnbäck 15.

Flest matcher: Jan-Axel Alavaara, Jonas Johnson, Magnus Kahnberg, Pelle Prestberg, Nicklas Rahm Peter Ström 50.

Publiksnitt:

2000/2001

Tommy Boustedts sista säsong med Frölunda och förväntningarna var högt ställda i Göteborg, utfallet blev sådär.

Till slutspel som åttonde och sista lag och ut direkt i kvartsfinalen mot Färjestad (4-1 i matcher).

På pluskontot en monstersäsong av Kristian Huselius som med 67 poäng (32 mål och 35 assist) vann i princip alla elitseriens poängligor, samt Guldhjälmen.

Två trotjänare avslutade sina respektive karriärer efter säsongen på grund av skador: Håkan Algotsson och Stefan Larsson.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 8.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Tommy Boustedt.

Lagkapten: Mikael Andersson.

Poängbäst: Kristian Huselius 67 (32 mål/35 assist).

Målbäst: Kristian Huselius 32.

Flest matcher: Christian Bäckman, Pär Edlund, Juha Ikonen, Jonas Johnson, Magnus Johansson, Magnus Kahnberg, Timmy Pettersson, Pelle Prestberg, Nicklas Rahm, Peter Ström 50.

Publiksnitt: 8 162.

1999/2000

En turbulent säsong såväl på som av isen. Skattehärvan överskuggade det mesta och med hot om konkurs inte alldeles lätt att fokusera på det sportsliga.

Tränare Tommy Boustedt körde hårt med truppen under försäsongen och siktet var inställt på ett långt slutspel, men i oktober och en bit in i november såg det allt annat än lovande ut. Bara fyra vinster på 13 matcher under perioden och ytterligare spelare inblandade i den skattehärva som färgade hela säsongen.

Med rutinerade kanadensiske målvakten Pat Jablonski på plats i slutet av november stabiliserades Frölunda, sportsligt – tabelltrea när elitserien summerades.

Kvartsfinalserien mot mardrömmen Modo tog slut redan efter fem spelade matcher – Örnsköldsvikslaget anförda av linje 19 (Daniel och Henrik Sedin och Mattias Weinhandl) vann med 4-1 i matcher.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 3.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Tommy Boustedt.

Lagkapten: Henrik Nilsson.

Poängbäst: Kristian Huselius 44 (21 mål/23 assist).

Målbäst: Kristian Huselius 21.

Flest matcher: Linus Fagemo, Kristian Huselius, Jonas Johnson, Stefan Larsson, Henrik Nilsson, Peter Ström 50.

Publiksnitt: 8 455.

1998/1999

Skatteskandalen briserade precis innan elitseriepremiären och det påverkade förstås det sportsliga fokuset. En inte lika övertygande säsong som den innan, men det tog sig efterhand och slutspel för fjärde året i rad.

Och en kvartsfinalserie mot blivande finallaget Modo som bjöd på en hel del dramatik. Två knappa förluster i Örnsköldsvik och en kassaskåpssäker seger i Göteborg avslutades med en riktig rysare i Scandinavium.

2-2 efter full tid och serie-avgörande 3-2 tidigt i sudden death, målskytt Tommy Pettersson efter passning av en viss Samuel Påhlsson som fem år senare skulle vinna SM-guld med Frölunda.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 7.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Tommy Boustedt.

Lagkapten: Henrik Nilsson.

Poängbäst: Patrik Carnbäck 47 (19 mål/28 assist).

Målbäst: Patrik Carnbäck 19.

Flest matcher: Peter Berndtsson, Patrik Carnbäck, Linus Fagemo, Mattias Niilimaa, Petter Nilsson, Per Åge Skröder, Ronnie Sundin 50.

Publiksnitt: 7 810.

1997/1998

Med nya spelare som Christer Olsson, Radek Hamr, Patrik Carnbäck och Ville Peltonen och nye tränaren Tommy Boustedt lyfte Frölunda och slutade som elitseriefyra. Finske Peltonen vann poängligan med 22 mål och 29 assist (51).

I slutspelet inledde Boustedts nybygge imponerande och skickade i kvartsfinalen ut Brynäs kvickt och effektivt, 3-0 i matcher.

Semifinalserien mot blivande svenska mästarna Färjestad utvecklades till något helt annat. Med 2-1 i matcher reste Karlstad-laget ner till Göteborg och Scandinavium och säkrade finalplatsen i sudden death – Peter Nordström satte 4-3-pucken bakom Mikael Sandberg.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 4.

Slutspel: Semifinal.

Tränare: Tommy Boustedt.

Lagkapten: Henrik Nilsson.

Poängbäst: Ville Peltonen 51 (22 mål/29 assist).

Målbäst: Ville Peltonen 22.

Flest matcher: Jonas Esbjörs, Magnus Johansson, Peter Ström, Lars-Göran Wiklander 46.

Publiksnitt: 7 547.

1996/1997

Två tunga tapp, Christian Ruuttu och Marku Jantunen, gick inte att ersätta fullt ut och en besvärlig säsong för de regerande vicemästarna. Sjua i den med tio matcher utökade elitserien och utslaget redan i kvartsfinalen mot finalmotståndet från våren 1996, Luleå (3-0 i matcher).

I den nystartade Europaligan (EHL) gick det betydligt bättre för Frölunda som blev trea efter seger i bronsmatchen mot tjeckiska Sparta Prag, trots att tränare Lasse Falk tidigt konstaterade: ”Europaligan betyder ingenting för mig”.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 7.

Slutspel: Kvartsfinal.

Tränare: Lasse Falk.

Lagkapten: Henrik Nilsson.

Poängbäst: Petteri Nummelin 34 (20 mål/14 assist).

Målbäst: Petteri Nummelin 20.

Flest matcher: Per-Johan Axelsson, Stefan Axelsson, Lasse Pirjetä 50.

Publiksnitt: 6 600.

1995/1996

Med en ny tränare, Lasse Falk, och två finska kanonvärvningar – Christian Ruuttu och Petteri Nummelin – förvandlades Frölunda Indians från ett bottengäng till ett topp- och utmanar-lag.

När väl Falks 1-3-1-hockey satt sig klättrade den nybyggda indianstammen successivt uppåt och slutade tvåa i elitserietabellen på samma poäng som seriesegraren och blivande finalmotståndet Luleå.

En tuff kvartsfinal mot Leksand (4-3 i matcher) följdes av en betydligt lättare semifinalserie mot Modo (3-1) och första SM-finalen för Frölunda sedan säsongen 1979/1980 (förlust mot Brynäs).

Finalserien mot Luleå är klassisk och benämns ibland till och med brutal. Två lag som inte klev undan och när röken lagt sig inne i ett kokande Frölundaborg kunde bortalaget lyfta SM-bucklan efter det fjärde finalmötet – Luleå vann serien med 3-1 i matcher.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 2.

Slutspel: Final.

Tränare: Lasse Falk.

Lagkapten: Christian Ruuttu.

Poängbäst: Christina Ruuttu 38 (13 mål/25 assist).

Målbäst: Marku Jantunen 17.

Flest matcher: Stefan Axelsson, Peter Berndtsson, Jerry Persson, Ronnie Sundin 40.

Publiksnitt: 9 240.

1994/1995

En tung säsong som ändå slutade med räddat elitseriekontrakt efter allsvenskt spel och play off.

Ulf Labraaten blev ny tränare efter Leif Boork som försvann till Modo, men fick gå efter 16 spelade omgångar. Lars-Fredrik Nyström tog över och lyfte på de sex sista omgångarna nästan Frölunda över nedflyttningssträcket – samma poäng som Västerås, men sämre målskillnad.

I allsvenskan slutade Frölunda HC tvåa, men vann play off-mötet med ettan Rögle över fem matcher – övertygande 5-0 i den avgörande med tillträdande tränaren Lasse Falk i båset.

Säsongsfakta

Elitserie-placering: 11.

Slutspel: Inget slutspel.

Tränare: Ulf Labraaten och Lars-Fredrik Nyström.

Lagkapten: Terho Koskela.

Poängbäst: Marko Jantunen 23 (15 mål/8 assist).

Målbäst: Marko Jantunen 15.

Flest matcher: Daniel Alfredsson, Stefan Axelsson, Pär Edlund, Joacim Esbjörs, Pär Djoos, Marku Jantunen, Thomas Sjögren 22.

Publiksnitt: 7 969.

1993/1994

Tillbaka i elitserien slutade Frölunda fyra. En målsnål vinst borta mot Modo: 0-1. I kvartsfinalen blev Djurgården för svåra.

1992/1993

Näst sist i elitserien och nerflyttade till Allsvenskan där det blev vinst. Frölunda vann de allsvenska finalerna över Huddinge med 3-0.

1991/1992

Den 20 oktober kom så äntligen den första bortasegern i elitserien på 28 matcher. Frölunda slutade femma i serien, men åkte ut i kvartsfinalen mot Brynäs.

1990/1991

Ännu en tufft elitseriesäsong. Mellan 7 oktober och 22 november spelade Frölunda 12 matcher utan en enda vinst. Ett annat bakslag var hemmamatchen mot Luleå den 6 december: 1-8. I allsvenskan gick det bättre. Frölunda vann, förlorade de allsvenska finalerna mot Leksand med 1-3, men vann kvalserien. IF Mölndal Hockey blev sjua i allsvenskan.

1989/1990

Elitserien blev för tuff för Frölunda som slutade på sista plats. Hemmamatchen mot AIK den 25 februari slutade 7-13. På 40 matcher släppte Frölunda in 202 mål.

1988/1989

Division 1-seger igen, tvåa i den allsvenska serien, men förlust i den avgörande finalen mot Västerås. Frölunda vann kvalserien och elitseriespel väntade.

1987/1988

Seger i division I Södra, seger i Allsvenskans serie, men förlust i den femte och avgörande allsvenska finalen mot Skellefteå med 1-10. I kvalserien slutade Frölunda trea.

1986/1987

Återigen seger i division I Södra. Nu blev man trea i Allsvenskan och åkte ut i play off 1 mot Väsby.

1985/1986

Frölunda vann division I Södra, slutade fyra i Allsvenskan och åkte ut i play off 2 mot Västerås.

1984/1985

Västra Frölunda HC bildas. Frölunda och Troja var överlägsna i division I Södra. De vann var sitt möte, men Frölunda vann grundserien. I Allsvenskan blev Frölunda trea efter Modo och Troja. I play off blev Västerås för svåra.

1983/1984

Året då Frölunda kom sist och ramlade ur elitserien. En tuff förlust var bland annat bortamatchen mot Leksand: 10-2.

1982/1983

Ingen bra säsong, med bland annat åtta raka förluster och storförlust borta mot Björklöven: 9-2. Frölunda slutade sjua i elitserien.

1981/1982

Även om Frölunda bara blev sjua, och därmed missade slutspel, så fick man sin Djurgårdsrevansch (från 1979/80). I bortamatchen den 10 december vände Frölunda från 3-2 till 3-5 mellan 58:43 till 59:49.

1980/81

Femma i grundspelet och storförlust i Karlstad mot Färjestad den 22 februari: 10-1. I slutspelet blev det bara två matcher i semifinalen mot AIK, som blev för svåra för Frölunda.

1979/1980

Efter en tredjeplats i elitserien gick Frölunda till slutspel. Noterbart är dock insomningen i matchen mot Djurgården den 25 november: DIF vände 5-7 till 8-7 mellan 58.48 och 59.42. Storseger mot Björklöven den 13 mars med 10-4. I slutspelet klarade Frölunda Björklöven i semifinalen, men föll mot Brynäs i en femte och avgörande final på Johanneshov med 1-2.

1978/1979

Storseger hemma mot Brynäs den 22 februari: 12-1. Femma i serien.

1977/1978

Den 13 november låg Frölunda under med 0-4 mot Skellefteå, men vann med 6-5. Den 9 mars slog man Leksand hemma med 10-1. Frölunda slutade sexa i elitserien.

1976/1977

AIK fick sin revansch året därpå då man slog Frölunda i Göteborg med 0-9. Frölunda slutade åtta i elitserien.

1975/1976

Trots några riktigt bra matcher slutade Frölunda sjua i elitserien. Frölunda vann över Färjestad hemma med 9-1, AIK borta med 0-8 samt hemma över Skellefteå med 7-0.

1974/1975

Matchen mot Timrå den 26 januari var ingen höjdare. Timrå vann med 1-12, varav 0-7 i första perioden. Frölunda hade sammanlagt 15 skott på mål. Den 13 februari inträffade den tragiska flygolyckan - den 16 spelade man nästa match.

1973/1974

Tvåa, bakom Leksand, i grundspelet. Leksand vann SM-slutspelet, medan Frölunda blev sjua.

1972/1973

Frölunda slutade fyra i grundserien och trea i SM-slutspelet efter Leksand och Södertälje.

1971/1972

Frölunda vann division I Södra, men lyckades inte lika bra i SM-slutspelet - laget slutade sexa. Noterbart är att första seriematchen i Scandinavium spelades den 17 oktober mot Färjestad - Frölundavinst med 5-3. I DM vann Frölunda semifinalen mot Chalmers med 15-1 och finalen mot Vasa HC med klara 10-0.

1970/1971

Fyra i grundserien men sist i SM-serien. Trösten detta år var att man vann DM-finalen mot Vasa HC med 1-11.

1969/1970

I grundserien slutade Frölunda fyra, men reste sig i SM-serien och blev tvåa efter Brynäs. I hemmamatchen mot Brynäs den 18 januari kom 10.242 till Frölundaborg. Brynäs vann med 2-3.

1968/1969

Frölunda blev tvåa i grundspelet och trea i SM-serien. I hemmamatchen mot Nybro, som Frölunda vann med 11-0 avlossade Frölunda 73 skott (32-28-13).

1967/1968

Trea i grundserien och trea i SM-serien, som åter var införd. I bortamatchen mot Västerås i grundserien den 14 december bröt Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson benet och en fantastisk karriär var över. I returmatchen mot Västerås den 28 januari hämnades Frölunda genom att köra över Västerås med 17-0.

1966/1967 Trea i grundserien med final i SM-slutspelet. Även denna gång var det Brynäs som var för svåra.

1965/1966

Frölunda blev tvåa efter Brynäs i grundspelet. I SM-slutspelet – nytt för detta år – slog Frölunda Modo i kvartsfinalen. I semifinalen krävdes en tredje och avgörande match mot Djurgården – Frölundavinst med 12-1. Brynäs vann finalspelet med två segrar mot Frölundas enda seger.

1964/1965 Först vann Frölunda division I södra, sedan säkrade man SM-guldet den 11 februari genom att slå Västerås borta i SM-serien. I DM-finalen vann Frölunda stort över Fellows: 14-0.

1963/1964

Ännu en seger i division I Södra. I matchen mot Öster den 5 december gjorde Frölunda tio mål i andra perioden. Matchen slutade 15-2. I SM-serien slutade Frölunda fyra.

1962/1963

Första seriesegern i division I Södra. I hemmamatchen mot Djurgården den 8 november, inför 23.192 på Ullevi, fick man revansch för fjolåret – Frölunda vann med 3-2 efter att ha legat under med 0-2 och svenskt publikrekord sattes. Matchen mot Grums var också historisk – när det gällde mål i högsta serien – Frölunda vann med 18-4. I SM-serien slutade Frölunda femma. I DM-finalen vann Frölunda över Bäcken med 7-2.

1961/1962

Succé i division Södra. Frölunda blev tvåa efter Djurgården. Matchen mot Djurgården den 17 december lockade 22.307 åskådare till Ullevi. Djurgården vann med 5-6. Frölunda slutade tvåa även i SM-serien. I DM-finalen vann Frölunda över Kungälvs IK med 14-7.

1960/1961 Frölunda tillbaka i division II Västra B, som man vann obesegrade med en imponerande målkvot: 171-35 på fjorton matcher. Men det är klart att 22-0 mot Mariestad hjälper till i statistiken. Frölunda vann kvalserien till division I Södra. Äntligen kunde Frölunda.

1959/1960

Debut i division I Södra. Lag som Djurgården, Södertälje och Bofors blev allt för svåra. Frölundas första mål i högsta serien gjordes den 20 november av Kjell Jönsson.

1958/1959

Succé i division II Södra B. Frölunda vann serien före Troja. Frölunda vann även kvalserien till division I. När det gäller publikvänlig ishockey kan vi berätta att en uppvisningsmatch på Ullevirinken mellan ett förstärkt Frölunda och Djurgården slutade 9-9.

1957/1958

Debut i division II Västra B. Frölunda slutade tvåa efter Kil. I DM var fortfarande GAIS för starka.

1956/1957

Frölunda vinner division III S:a Västsvenskan obesegrade. Målkvot efter fem matcher: 41-4.

1955/1956

Frölunda slutade tvåa i serien efter GAIS.

1954/1955

Frölunda tillbacka i division III Södra Västsvenskan, där man blev tvåa. I DM förlorade Frölunda mot GAIS i finalen med 1-5. Frölunda gjorde också under denna period sin första internationella match då man hemma vann över Oslolaget Rosenhov med 10-3.

1953/1954

Frölunda tillbaka till Göteborgsserien klass 1 som man vann överlägset. I en uppvisningsmatch spelade ett förstärkt Frölunda för första gången mot ett lag utanför Västsverige. Hammarby vann matchen på Ullevirinken den 17 februari 1954 med 16-1.

1952/1953

Frölunda blev femma detta år då serien spelades med dubbelmöten. Den första DM vinsten togs detta år. Finalen mot Fellows, avseende 1952 års DM, spelades 1953. Frölundavinst med 3-1.

1951/1952

Frölunda debuterade i division III Södra Västsvenskan, där man blev trea efter IFK Trollhättan och IFK Vänersborg.

1950/1951

Frölunda vann Göteborgsserien klass 1 obesegrade. Frölunda vann bland annat över Lerum med 15-2.

1949/1950

Frölunda vann Göteborgsserien klass B. Målkvoten efter de tre matcherna var 16-4.

1948/1949

Inga matcher spelades i distriktet på grund av den gröna vintern.

1947/1948

Frölunda blev tvåa i Göteborgsserien efter Dixhov. Noterbart är att Frölunda vann över Chalmers på walk over.

1946/1947

Frölunda blev tvåa i Göteborgsserien efter Göteborgs Skridskoklubb. Hisingen och Chalmers blev trea respektive fyra.

1945/1946

Frölunda förlorade mot Göteborgs Skridskoklubb i DM med 3-7.

1944/1945

Seriespel påbörjades, men kunde inte slutföras på grund av ogynnsamt väder.

1943/1944

Västra Frölunda IF tog upp ishockeyn på sitt program.

Källor Västra Frölunda 50 år av Szymon Szemberg
Lars O. Carlsson
Programblad och annan tryckt media.

Peter Pettersson Kymmer