Kalle avgjorde OT-rolig match
Publicerad: 2021-10-07
SHL
Elva mål, två målvaktsbyten, tryck i hallen. Frölundas OT-seger mot Färjestad innehöll det mesta.

Frölunda HC rivstartade när man tog emot Färjestad BK i Scandinavium och fick en drömstart på en match som skulle bli en fantastisk, dramatisk och underhållande tillställning.
Christian Folin sidledspassade till Max Friberg som knep till direkt och överlistade Henrik Haukeland för 1-0 redan efter 25 sekunders spel.

Inledningsvis var det till synes faktiskt bara ett lag på isen där Frölunda fullständigt körde över Färjestad under de första fem-sex minuterna. Man tog in pucken i anfallszon snabbt, hittade vassa avslutslägen flera gånger och var också nära att utöka ledningen vid ett par tillfällen. Gästerna ifrån Värmland hade fruktansvärt svårt att avancera framåt i banan och blev gång på gång av med pucken i uppspelsfasen. När de så väl lyckades komma upp i anfallszon och etablera tryck, egentligen för första gången i matchen, så åkte Jacob de la Rose ut två minuter för fasthållning och gav Frölunda deras första powerplay. Det skulle räcka med tre sekunder i spelformen för Ryan Lasch att, direkt på tekning, prickskjuta in pucken bakom Haukeland och göra 2-0 med knappt nio minuter spelade av matchen. Målet var Ryans 100:e i Frölundatröjan, han blir den 19:e spelaren i föreningens historia att nå den milstolpen.

Så långt, så bra. Men Färjestad skulle vakna och ta sig in i matchen, bara två minuter senare kom 2-1-redueringen genom Linus Johansson och efter knappa kvarten ett numerärt överläge för chans på kvittering. I stället stod Karl Henriksson och Jan Muršak för ett fint förarbete bakom offensiv målbur och satte upp Jens Olsson, som kom skrinnande vid blålinjen och avlossade ett välplacerat, direktskott som mullrade halva vägen till Karlstad och innebar 3-1.
Gästerna hade dock ytterligare ett numerärt överläge innan paus och skulle under den tvåan reducera till 3-2.

Jan Muršak styrde in ett direktskott ifrån Christian Folin och såg till att utöka Frölundas ledning med dryga minuten gången av den andra perioden.
Knappa minuten senare tog sig Mats Rosseli Olsen in mot mål och fick med sig ett nytt powerplay – där hittade gästerna en stor portion energi och en väg in i matchen. Färjestad började skapa farliga lägen och som ett brev på posten kom också reduceringen – Victor Ejdsell ifrån slottet, 4-3. Värmlänningarna skulle också kvittera, nästan prick halvvägs in i matchen, när Marcus Nilsson knäppte in ett direktskott i en kontring och den här oerhört märkliga, men publikfriande ack så fantastiska, matchen var lika på fyra.

Precis som Färjestads målman, Henrik Haukeland, byttes ut efter fyra insläppa mål (ersattes av nyförvärvet Dominik Furch) kom så Niklas Rubin att kasta in handskarna efter fyra insläppta – in i stället kom Matt Tomkins.
Tomkins skulle inte ha så värst mycket att sätta tänderna i under mittenaktens andra halva (blott två skott emot sig, inget på mål), utan det här var en del i matchen där Frölunda så sakteliga bröstade upp sig, tog mer och mer kommando och etablerade längre attacker i anfallszon. När 25 sekunder återstod av densamma satte också kapten Joel Lundqvist Frölunda i förarsitsen ännu en gång.
Filip Johansson höll kvar pucken på offensiv blå, gav pucken till Max Friberg som avlossade ett skott och fick se Joel Lundqvist elegant styra in 5-4 förbi den tjeckiske målvakten.

Dramatik in i det sista

I den tredje perioden skulle Färjestad ånyo kvittera, när Daniel Viksten styrde in pucken bakom Tomkins och fick 5-5 på tavlan.
Det blev en kamp ända in i det sista och båda lagen skapade såväl attacker som målchanser för att dra det längsta strået i den tredje perioden, men matchen slutade oavgjort och krävde förlängning för att sära på lagen.

Drygt två minuter in i förlängningen gav Michael Špaček pucken till Karl Henriksson, som trampade runt en Färjestadsspelare och fick en fri gata fram mot mål. Henriksson skrinnade mot mål och överlistade Dominik Furch med ett skott som via stolpen hittade in i mål och segern var i hamn –Kalles första mål för säsongen.

– Vi vill ta taktpinnen på hemmaplan, vill att motståndarna ska veta att vi kommer trycka på. Sättet vi spelade i dag var fantastiskt, kommenterade huvudtränare Roger Rönnberg efter slutsignalen.

– En normal tränare hade kunnat prata om alla defensiva misstag och om alla gråa hårstrån som samlats i dag. Eller så säger jag att det här var en alldeles fantastisk match mellan två väldigt bra lag. Mentalt brukar det vara ganska tufft att komma tillbaka när ett motståndarna får momentum, som när Färjestad gång på gång hämtade upp underläge, men jag tycker killarna gjorde det bra i dag. Det är en lång resa vi ska göra den här säsongen och jag ser hellre att vi har det här modet och att vi under tiden lär oss att bromsa lite grann under matcherna och bli smartare, än att backa. Tar vi de bästa minuterna i dag så skapar det tro på hur vi ska se ut och det är det jag tar med mig härifrån, sade Roger och avslutade:
– Det känns som om att vi har fått en ståplatsläktare här i Scandinavium, ruggigt tryck i dag.

Noterbart från matchen:

• Michael Špačeks assistpoäng innebar att tjecken noterades för poäng för sjunde SHL-matchen i följd. Det är också femte raka hemmamatchen Michael gör poäng i.

• Ryan Lasch noterades för poäng för sjätte raka SHL-matchen och femte raka hemmamatchen.

• Segern är fjärde raka inbördes mot Färjestad.

Kommande matcher

Lördag 9/10, kl 15:05, Djurgårdens IF – Frölunda HC,
Tisdag 12/10, kl 18:05, CHL, Frölunda HC – IFK Helsingfors (Biljetter),
Torsdag 14/10, kl 19:00, Frölunda HC – Rögle BK (Biljetter),
Lördag 16/10, kl 18:00, Linköping HC – Frölunda HC,
Tisdag 19/10, kl 19:00, Frölunda HC – Timrå IK (Biljetter).

Frölunda HC - Färjestad BK 6-5 OT (3-2, 2-2, 0-1, 1-0) Skott: 30-25 (12-12, 10-5, 4-8, 4-0)
PIM: 6-8 (4-4, 0-2, 2-2, 0-0)
Åskådare: 9 653

1-0 (00:25) | Max Friberg (Christian Folin, Simon Edvinsson)
2-0 (08:47) | Ryan Lasch (Joel Lundqvist) PP1
2-1 (11:01) | Linus Johansson (Victor Ejdsell, Per Åslund)
3-1 (15:39) | Jens Olsson (Jan Muršak) SH1
3-2 (17:59) | Michael Lindqvist (Joakim Nygård, Marcus Nilsson) PP1

4-2 (21:10) | Jan Muršak (Christian Folin, Johan Sundström) PP1
4-3 (25:50) | Victor Ejdsell (Per Åslund, Jacob de la Rose)
4-4 (30:15) | Marcus Nilsson (Michael Lindqvist, Albert Johansson)