Ny storseger mot Malmö
Publicerad: 2022-11-01
FHC DAM
I sju omgångar höll laget tätt, men i den åttonde seriematchen fick Frölunda till slut kapitulera och släppa in sitt första mål bakåt. Baklängesmålet till trots - FHC var det betydligt starkare laget sett över tre perioder och vann komfortabelt med 13-1.

Under tisdagskvällen var det dags för Frölunda HC att spela den åttonde omgången i NDHL. I och med matchen mot Linköping har Frölunda tagit sig igenom en tredjedel av grundserien, obesegrade. Bortamatchen mot Malmö blev således seriens första returmöte.

Precis som hemma i Frölundaborg, blev det en storseger även denna gång. Men det var alltså tabelltrean Malmö som lyckades knäcka nöten inget annat lag i serien hittills lyckats med, att göra mål på Frölunda.

– Det är hockey vi spelar, det kommer bli mål både framåt och bakåt. Vi är nöjda med att vi tog tillbaka momentumet efteråt, säger assisterande tränare Marcus Anselm efter matchen.

Det var Frölunda som tog tag i taktpinnen, även om det tog ett tag för båda lagen komma in i matchen på riktigt. Första målet kom efter drygt två minuter. Det var genom förarbete från Ebba Strandberg som Hanna Olsson kunde sätta sin 16:e balja för säsongen. Strandberg plockade upp pucken i egen zon, skickade den vidare till backkollegan Maja Beverin som sedan chippade in pucken i anfallzon där Strandberg återigen kunde ta hand om pucken och passa den vidare till Hanna Olsson, som kunde avlossa skottet från den vänstra tekningscirkeln. Sedan var det firma Dalen, Coutu-Godbout och Hellman som stod för den större delen av målproduktionen. I kvällens första powerplay såg Dalen till att utöka Frölundas ledning till 2-0.

– Vi gick in med samma inställning som i premiären där vi tävlade och jobbade hårt från start. Vi har utvecklat många delar, framförallt spelet utan puck. Vi hade en tydligare struktur och upplever att det går åt rätt håll, säger Marcus Anselm.

Efter målet kom några aningen trögare minuter för Frölunda. Malmö gjorde allt de kunde för att få ur puckarna ur egen zon och Frölunda hade svårt att få till ordentliga anfall. Då tog Michelle Karvinen tag i saken och kunde på egen hand sätta Frölundas tredje mål för kvällen.

Därefter flöt det återigen på för Frölunda. 3-0 skulle hinna bli 7-0 innan periodens slut. Samtliga mål kom från tidigare nämnda Dalen-Coutu-Godbout-Hellman-kedjan.

Mittenakten skulle bli en betydligt mycket jämnare historia. Efter en bytesmiss av Malmö skapades ett friläge för Sarah-Ève Coutu-Godbout som först träffade benskyddet på Malmö-målvakten, men som sedan kunde peta in sin egen retur. Därefter kom det som nog ingen i Frölunda-lägret var riktigt beredd på. Minuten senare lyckades Malmös Silke Glud vinna en kamp vid egen blålinje, Malmöcentern tog sig in i anfallszon, runt Frölundaförsvaret och fick in pucken bakom Stephanie Neatby i bortakassen. Klockan stod då på 05:32. Kort efter Malmös reducering drog Frölunda på sig en utvisning och det syntes tydligt att målet hade gett mersmak. Något farligare läge kom dock aldrig. Resultatet höll sig perioden ut.

– Malmö bjöd upp till mer fysiskt spel och fick momentum efter målet och ett powerplay tätt inpå. De tvingade oss till mer fysiskt spel och vi var inte nöjda med hur vi svarade, utan sa att vi skulle lyfta det ännu mer i tredje perioden, säger Marcus Anselm.

Frölunda tog, precis som laget pratat om, tillbaka spelövertaget. Kapten Hanna Olsson visade vägen med hela fyra mål i den avslutande perioden och Stina Röhricht fick göra sin första kasse. Slutresultatet skrevs därmed till 13-1 till Frölunda och laget bärgade hem ytterligare tre poäng till Göteborg.

– Alla i laget var med och bidrog och pushade. Vi är nöjda med att vi klarade av att vända momentumet i matchen och avslutade på bästa sätt.