Rosse matchvinnare mot Zürich
Publicerad: 2021-09-04
CHL
Två mål från Mats Rosseli Olsens klubba när Frölunda HC besegrade ZSC Lions Zürich, 4-3 efter förlängning.

Toppmötet i Grupp B mellan Frölunda HC och ZSC Lions Zürich tog fart redan från första byte, där gästerna inledde något rakare, mer distinkt och skapade chanser omgående. Schweizarna tog ledningen knappt fyra minuter in i akten, när Justin Azevedo knep en lös puck i slottet och lade in trissan under Niklas Rubin i Frölundas mål.

Publiken som var på plats i Frölundaborg fick bevittna en underhållande tillställning med högt tempo åt båda håll med två anfallsvilliga lag, som tillsammans vaskade fram en hög fina målchanser. Frölunda växte successivt in i matchen, tog för sig mer och mer, etablerade längre attacker medan gästerna låg på rulle och kontrade rappt och vasst.

I den andra perioden kom Frölunda ut starkt och tog över matchen tydligt och kvitterade tidigt när Mats Rosseli Olsen fick pucken i en flygande omställning och pricksköt in 1-1 bakom Ludovic Waeber.
Hemmalaget skulle få än mer utdelning i en stark period och kunde ta ledningen med 2-1, efter att Max Friberg skickat in en puck på mål där Michael Špaček plockade upp returen, rundade Waeber och lade in pucken i mål.

Waeber skulle ha en stor roll att spela, i synnerhet i mittenakten där Frölunda under en lång period malde ned Zürich och, inte minst i numerärt överläge, radade upp chanser som den schweiziske målvakten stoppade. I spel fem mot fyra lade Johan Sundström en fenomenal passning till Patrik Carlsson, som tackade och till sist överlistade Waeber – ett mål som efter videogranskning underkändes på grund av spelare i målgården.
Johan Sundström skulle bara ett par minuter senare i stället få lämna isen med ett matchstraff och gästerna fick en stor möjlighet att vända matchbilden i och med ett fem minuter långt powerplay. Men ett suveränt och uppoffrande Frölundaspel i numerärt underläge höll skutan på ytan och i stället utökade Frölunda ledningen till 3-1, knappt fem minuter in i den tredje, när Mattias Norlinder dundrade in ett direktskott i spel fem mot fyra.

Dramatisk avslutning

Efter 3-1-målet skulle Frölunda gå ned sig något, tappade mark man haft under större delar av matchen och gungbrädan började tippa mer och mer åt det schweiziska hållet. Inte helt ologiskt tog ett så pass skickligt lag som Zürich till vara på chansen och skulle både reducera (Joel Quenneville med ett direktskott) och med knappt fem minuter kvar av perioden även kvittera, när Patrick Geering blev fri i slottet och satte 3-3.

Matchslutet skulle, precis som i torsdags, bli ett händelserikt sådant. För med ordinarie matchtids sista skridskoskär styrde Max Friberg pucken via målvakten Waeber in i mål och förlöste ett måljubel som i dess myller dränkte den samtidiga slutsignalen. Efter videogranskning underkände domarna målet på grund av att tiden var ute när pucken korsade mållinjen, matchen gick till förlängning. Väl där skulle det ta två minuter tills Mats Rosseli Olsen, med ett fint avslut, tryckte in 4-3-pucken med sitt andra mål för kvällen och avgjorde matchen.

– Det kändes lite som om att vi egentligen tappade en poäng på något sätt, men skönt att vi lyckades vinna. Jag kände direkt att jag hade ett bra läge och gott om tid, så jag fick sikta in mig och kunde stänka dit pucken. Det är kul att avgöra, så det känns så klart bra, sade matchvinnaren Rosseli Olsen efter slutsignalen och fick medhåll av tränare Roger Rönnberg:
– Det smakar lite surt, å ena sidan, att tappa de tre poäng vi hade, det tycker jag är tråkigt. Samtidigt tycker jag inte vi spelade tillräckligt bra i tredje. Vi gjorde två jättefina perioder innan det, där den andra perioden var våra bästa 20 minuter vi satt ihop hittills i år, med ett flyt i spelet vi inte riktigt haft tidigare. Det är kul, men vi behöver göra fler bra minuter framöver, avslutade Roger.

Champions Hockey League tar nu en månads paus innan gruppspelet ska avgöras. Vi har IFK Helsingfors kvar att möta i jakten på slutspelsplats och möter dem borta den 5:e oktober (kl 18:05) för att sedan stänga gruppspelet mot dem hemma i Frölundaborg veckan därpå (12:e oktober, kl 18:05). Gruppen leder vi, i skrivande stund, med åtta poäng efter fyra matcher. Zürich följer tätt bakom med sju poäng, därefter kommer Helsingfors (fem poäng) och Mladá Boleslav (en poäng) – dessa lag möts under lördagskvällen i ett möte som kan komma att påverka tabellställningen.

På lördag väntar SHL-premiären, då gästas vi av Brynäs IF i Scandinavium. Detta laddar vi upp inför under veckan som kommer.

Kommande matcher

Lördag 11/9, kl 15:15, Frölunda HC – Brynäs IF,
Torsdag 16/9, kl 19:00, Skellefteå AIK – Frölunda HC,
Lördag 18/9, kl 18:00, Frölunda HC – Luleå HF,
Torsdag 23/9, kl 19:00, Frölunda HC – Leksands IF,
Lördag 25/9, kl 18:00, IK Oskarshamn – Frölunda HC.

Frölunda HC - ZSC Lions Zürich 4-3 OT (0-1, 2-0, 1-2, 1-0) Skott: 36-23 (10-7, 16-8, 9-8, 1-0)
PIM: 49-10 (2-4, 25-4, 2-2, 20-0)