Max Friberg ny lagkapten
Publicerad: 2023-06-22
FHC HERR
Max Friberg är Frölunda HC:s nya lagkapten för herrlaget. Efter några månaders arbete är den nya kaptensgruppen klar. Tre blir fyra när en ny verklighet – utan Joel Lundqvist – väntar.
– Att vinna med den här klubben betyder väldigt mycket för mig så det kändes självklart för mig att tacka ja, säger Max Friberg.

I 14 säsonger var Joel Lundqvist lagkapten i Frölunda HC. Nu – efter avskedet från ishockeyn – är det dags för en ny kapten i klubbens herrlag. Max Friberg som nu går in i sin sjunde säsong tar över rollen.
– Det är en stor ära såklart. Jag är väldigt stolt över att få bära C:et och jag brinner verkligen för att tävla och vinna för den här klubben och grabbarna där inne i omklädningsrummet. Det känns väldigt spännande och kul. Jag har inga problem med att ställa krav. Generellt tycker jag att det är bra att ha en positiv och glad miljö, säger han.

Att valet föll på just Friberg kommenterar sportchef Fredrik Sjöström så här: 
– Max står för alla dom värderingar som klubben har. Han bockar i alla på ett bra sätt. Han är en grym person och en kille som tävlar varje dag. Han är exemplarisk både på och utanför isen och sätter standarden hos oss varje dag. Max Friberg personifierar vad en Frölundaspelare ska vara. 

Henrik Tömmneres in i gruppen

Vid sin sida kommer vår nya lagkapten Max Friberg ha dom assisterande kaptenerna Nicklas Lasu, Christian Folin och Henrik Tömmernes. Kaptensgruppen kompletteras nu alltså med ytterligare ett A. Återvändande Henrik Tömmnernes tar plats som en av lagets ledare.
– Det känns kul att få det här förtroendet av ledarstaben. Jag har byggt på mig mycket erfarenhet som jag har med mig i bagaget, allt det ska jag försöka ta in här. Jag är ganska lugn och trygg som person och jag försöker få alla att må bra och trivas i gruppen. Det är viktigt, säger Tömmernes.

Fredrik Sjöström om Henrik Tömmernes som assisterande kapten.
– Vi har varit väldigt nöjda med Nicklas Lasu och Christian Folin som assisterande. Nu hade vi möjligheten att komplettera den gruppen när Henrik Tömmernes kommer till oss och vi vill gärna ha honom i en sån roll. Han stärker en redan stark grupp, säger han.

Lasu och Folin med varsitt A

Christian Folin och Nicklas Lasu fortsätter alltså precis som tidigare säsong att bära varsitt A på tröjan. Christian Folin har tidigare varit ensam kapten på backsidan, nu blir dom istället två. Folin ser fram emot att se Max Friberg i hans nya roll.
– Det är väldigt roligt att få chansen igen och det är alltid stort att få ha ett A på bröstet, för min del. Max är en otrolig kille som bidrar med energi och tävling varje dag. Han är ett fantastiskt exempel för Göteborgshockeyn och oss i Frölunda HC. 

Nicklas Lasu säger så här om denna nya grupp som ska ta laget framåt tillsammans:
– Max kommer att göra ett jättebra jobb. Vi har en bra grupp som kommer att dra detta framåt. Det är kul att Henrik Tömmernes är tillbaka och får en viktig roll direkt.

Frölunda HC:s SHL-säsong drar igång den 14 september borta mot Timrå. Hemmapremiären, Max Fribergs första hemmamatch i SHL som lagkapten, är den 16 september mot Leksand.

Jonas Andersson