Finalklara i CHL
Publicerad: 2020-01-14
CHL
Frölunda var tvunget att vinna i Coop Norrbotten Arena för att inte åka ur CHL. Joel Lundqvist klev fram i sin 1000:e match i Frölundatröjan.

LULEÅ | Efter en 3-2-förlust på hemmaplan i första semifinalmötet med Luleå Hockey var Frölunda tvunget att vinna i Coop Norrbotten Arena för att inte resan i säsongens Champions Hockey League skulle ta slut. Både i åttondelsfinalen och kvartsfinalen vände dock Frölunda underläge i första mötet till avancemang i returen (3-6 mot Färjestad blev 8-2 i åttondelreturen, 2-3 mot EHC Biel-Bienne blev 5-3 efter förlängning i kvartreturen), vilket låg färskt i minnet.

Rhett Rakhshani var först ut i Luleå att få känna doften av mål, när han ifrån nära håll, men med svår vinkel och uppvaktad, misslyckades att få in pucken bakom en bortspelad Joel Lassinantti.
Lassinantti skulle, precis som i Frölundaborg för en vecka sedan, länge ha mycket att säga till om med ett briljant målvaktsspel. Det var dock hemmalaget som var det klart piggare och starkare i inledningsakten och förtjänstfullt ledde med 1-0 efter den första perioden, där Juhani Tyrväinen rakade in en sargretur bakom Johan Mattsson.

Frölunda inledde den andra perioden piggt, hade höjt intensiteten och skridskoåkningen ett par hack, men hade mycket svårt att överlista Lassinantti. Målchans efter målchans skapades, den ena farligare än den andra, och när väl Lassinantti var överspelad och målet lämnats öppet, då lyckades man inte träffa pucken.
Till slut skulle ändå pucken trilla in, efter att Joel Lundqvist tagit vara på en retur, spelat in pucken i slottet till Rhett Rakhshani som rakade in 1-1-pucken i numerärt överläge – ett mål som var början på ännu en spektakulär vändning.

– Andra perioden var klart bättre från vår sida, i första var Luleå det bättre laget, kommenterade lagkapten Joel Lundqvist i andra paus. Lundqvist, som för övrigt gjorde sin 1000:e tävlingsmatch i Frölundatröjan denna afton.
– Sista fem minuterna fick de några långa anfall på oss, men nu är vi med. Gasar vi på i tredje här så ska vi ha det här, avslutade Joel.

Ännu en spektakulär vändning

Inledningsvis i den tredje perioden kändes Frölunda skakiga och Luleå skapade riktig oreda i anfallszon under de första bytena. Därför kom det som en mycket oväntad vändning när Joel Mustonen skickade iväg en puck mot mål, där kapten Joel Lundqvist stod för en elegant styrning och överlistade Joel Lassinantti till 2-1, vilket innebar 4-4 totalt, drygt tre minuter in i slutakten.

Frölunda var enormt stärkta av kvitteringen, malde ned Luleå och gick hårt för att också fullborda vändningen och sätta sig i ledarstolen.
Drygt halvvägs in i den tredjeperioden kom också ledningspucken. Ryan Lasch följde med i ett anfall, fick pucken i den vänstra tekningscirkeln och knäppte av ett stenhårt handledsskott upp i närmsta kryss och förkunnade att Frölunda hade 3-1 i matchen och 5-4 totalt i denna semifinal.

Luleå skulle dock få sina möjligheter att åter kvittera tillställningen, och då klev Johan Mattsson fram, stod för några riktigt vassa räddningar och höll hemmalaget borta. Vid ett tillfälle, när Viktor Ekbom bistod Mattsson och räddade med en benparad, var det till och med så tilltrasslat vid Frölundas målbur att en funktionär trodde pucken var i mål och startade måldisco – även om pucken aldrig var riktigt i närheten av mållinjen.

Klockan tickade, Frölunda kämpade in i det sista, red ut stormen och lyckades hålla undan. Slutsignalen förkunnade att Frölunda dels hade besegrat Luleå med 3-1 (5-4 totalt), dels avancerat till Champions Hockey League-final för femte gången samt att man i samtliga tre slutspelsserier vänt förlust i första matchen till avancemang.

– Det var väldigt små marginaler, det är det första jag vill säga. Mellan oss (Frölunda och Luleå, red. anm.) är det bara en studs som skiljer i nästan varje match, kommenterade huvudtränare Roger Rönnberg ödmjukt.
– Vi hade en målvakt i dag som stod på huvudet och vi hade lite tur emellanåt. Luleå hade några chanser där i slutet som nästan var inne. Med det sagt så tycker jag att vi visade en enorm karaktär och stor lagmoral som orkade vända.

Milstolpsfirande Joel Lundqvist fyllde i:
– Jag tyckte att vi kände oss starka i andra perioden, vi kom upp mycket bättre i positionsspel, starkare över puck. Det tog vi med oss in i tredje. Johan Mattson gjorde några riktigt vassa räddningar och höll oss i ledning. Det var tight, som vi visste på förhand, men vi hittade ett sätt att vinna, vilket är ruggigt starkt. – Vi kom från en ruggigt tung period, spel- och resultatmässigt, där det har sviktat. Med det i ryggen så blir det hela ännu starkare att vi lyckades komma upp i dag. Vi växte in i det, inte många som slår Luleå borta så vi är ruggigt nöjda över att gå vidare här.

Frölundas femte final i Champions Hockey League

Finalen i Champions Hockey League äger rum tisdag den 4:e februari. Vi kommer där möta tjeckiska Mountfield HK, ett lag vi mötte i gruppspelet (förlust 3-2 hemma, vinst 4-3 borta). På grund av resultat i gruppspelet samt slutspelet så har Mountfield hemmafördelen, varpå finalen spelas i Tjeckien.

Joel Lundqvist, 1000 matcher

På torsdag den 23:e januari, så gästas vi av Brynäs IF i Scandinavium. Innan nedsläpp kommer vi hylla Joel Lundqvist för hans 1000 spelade matcher i Frölunda. Biljetter till matchen köper ni via den här länken.

Kommande matcher
Torsdag 16/1, kl 19:00, IK Oskarshamn – Frölunda HC,
Lördag 18/1, kl 15:15, Frölunda HC – Färjestad BK (Biljetter),
Torsdag 23/1, kl 19:00, Frölunda HC – Brynäs IF (Biljetter).

Luleå HF - Frölunda HC 1-3 (1-0, 0-1, 0-2) Totalt resultat: 5-4 till Frölunda HC Skott: 23-29 (10-5, 5-13, 8-11)
PIM: 10-8 (4-4, 6-2, 0-2)
Åskådare: 4 305 åskådare

1-0 (13:41) | Juhani Tyrväinen (Erik Gustafsson, Nils Lundkvist)

1-1 (30:59) | Rhett Rakhshani (Joel Lundqvist, Samuel Fagemo) PP1

1-2 (43:19) | Joel Lundqvist (Joel Mustonen)
1-3 (50:35) | Ryan Lasch (Patrik Carlsson, Brandon Gormley)