Segersviten fortsätter
Publicerad: 2022-04-15
SHL
Frölunda HC leder med 1-0 i matcher i semifinalserien mot Luleå efter femte raka slutspels-segern.

Det byggdes ända fram till pucksläpp och uppfattningen var att det här skulle bli en tuff semifinalserie, redan från start. Kanske till och med ful som SM-finalen mellan lagen 1996.
Så blev det inte alls.
Kontroll och disciplin präglade inledningen i Coop Norrbotten arena och Luleå hanterade den matchbilden bäst.
Redan efter knappt tre minuter stod det 1-0 till hemmalaget. Sami Lepistö pricksköt in pucken till vänster om en i målet sittande Matt Tomkins, ditknuffad av en Luleå-spelare som i sin tur fått en tryckare i den riktningen av Stefan Elliott.
”Luleå kommer ut starkt, men vi jämnar ut det”, säger Patrik Carlsson som var den som tog Frölunda in i matchen igen.
Ett power play efter drygt tio minuter resulterade inte i någonting egentligen, men Frölunda behöll puck och tryck i Luleå-zon – Andreas Borgman sköt och Patrik Carlsson lyfte in returen. Bara 30 sekunder senare träffade Jan Mursak ribbkrysset i en snabb kontring.
Med den där kvitteringen i ryggen tog Frölunda över allt mer och med bara 15 sekunder kvar av den första perioden stod det 1-2 på tavlan.
Filip Johansson sköt, Luleå-målvakten Joel Lassinantti räddade, men fick inte undan returen och efter lite flipper hamnade pucken hos Theodor Niederbach som enkelt kunde raka in den i tom kasse.

Frölunda bibehöll trycket när den andra perioden gick igång och utökade också ledningen tidigt – Joel Lundqvist från nära håll.
Men säg den lycka som varar. Bara minuten senare hittade hittade Julius Honka ett litet hål vid Matt Tomkins närmaste kryss, 2-3.
Ytterligare två minuter senare (6.50 in i perioden) var ordningen återställd. Direkt efter tekning sökte och fann Ryan Lasch Elmer Söderblom, som föste in en backhand bakom en överraskad Joel Lassinantti.
Innan perioden var slut prickade Joel Lundqvist ribban och Mattias Norlinder satt i utvisningsbåset i två minuter – ett boxplay som Frölunda städade av snyggt och effektivt.
”Perioden går i vågor och det gäller hela tiden att få fast pucken och skapa längre anfall”, menar Joel Lundqvist i Cmore.

Den tredje akten hann knappt börja innan Frölunda fick ett numerärt överläge, som inte resulterade i någonting.
Det gjorde inte så mycket för med en man mer på isen ytterligare en gång stängde bortalaget matchen – Filip Johansson tryckte in 2-5, fint framspelad av Patrik Carlsson.
Luleå-utvisning som Frölunda gjorde målet på fick konsekvenser. Pontus Andreasson tacklade Ryan Lasch i huvudet och fick två minuter. Tilltaget väckte ont blod i Frölunda och Mats Rosseli Olsen markerade direkt vid tekniningen efter Frölundad-målet mot Andreasson och åkte ut i två minuter.
Som Luleå utnyttjade, 3-5 Julius Honka.
Närmare kom inte hemmalaget och i slutet av matchen satte Jan Mursak 3-6 i tom bur.
”Vi leder med 1-0, vad det blev i matchen spelare mindre roll. Dom börjar bäst, men vi växer in i det och spelar hårt”, sammanfattar Joel Lundqvist.

Semifinal 2 mellan Frölunda och Luleå spelas i Scandinavium på söndag (15.15) – biljetter till matchen går att köpa via den här länken.