Tre pinnar mot Brynäs
Publicerad: 2022-10-25
Frölunda HC knep tre poäng mot Brynäs IF efter svängig tredjeperiod.

Frölunda HC tog emot Brynäs IF i Scandinavium och fattade grepp om taktpinnen ganska omgående, mycket kanske tack vare två tätt efterföljande numerära överlägen tidigt i perioden - bägge två dock utan någon utdelning. Istället kunde Anthony Greco slå en oväntad tillika alldeles fenomenal backhandpassning tvärsöver anfallszon till Jacob Nilsson, som vid bortre stolpen bara hade att raka in ledningspucken knappt halvvägs in i perioden.

I en förstaperiod som för det mesta tillhörde Frölunda så skulle också hemmalaget få ett tredje numerärt överläge - väl där satt också 2-0.
Ryan Lasch avancerade in ifrån sin position i vänstra tekningscirkeln och avlossade ett skott som via Brynäsback styrdes in i mål bakom Veini Vehviläinen i gästernas mål. Passade fram gjorde Joel Lundqvist, som därmed noterades för sin 400:e assistpoäng i Frölunda, bara en sådan sak!

Gästerna växte in i matchen, fick med sig ett numerärt överläge in i mittakten och fick drygt fem minuter in i perioden nätkänning i spel fem mot fyra, men målet dömdes bort på grund av målvaktsinterference. Frederik Dichows nolla skulle dock spräckas ganska kort därpå, när Linus Ölund stack fram först på en puck framför mål och petade in 2-1-pucken.

Frölunda skulle ändå få med sig en tvåmålsledning även in i den tredje perioden efter att man skapat ett längre tryck i anfallszon och matat puckar mot mål. Till sist fick Jan Muršak nog och tog ett varv runt anfallszon, rundade målburen, skrinnade in i slottet och tryckte upp pucken elegant i bortre kryss för 3-1.

Svängig tredjeperiod

Tidigt i den tredje perioden var Jacob Nilsson en ribbträff ifrån att utöka ledningen i spel fem mot fyra. Istället blev Brynäs fulltaliga och äntrade zon där Johannes Kinnvall fyllde på, fick pucken i slottet och pricksköt 3-2-reduceringen halvannan minut in i den tredje perioden.

Det blev en svängig tredjeperiod där Brynäs också skulle kontra in en 3-3-kvitteringen när bara sex minuter återstod av den tredje perioden och såg ut att tvinga matchen till förlängning. Men bara två minuter senare vispade Ryan Lasch in pucken mot mål och fick se den styras in i mål via skridskon på en Brynäsback till 4-3 - och ett matchvinnande. För i slutminuten rakade Jan Muršak in pucken i tom bur och blev, precis som Lasch, tvåmålsskytt.

– Jag skulle mest vilja prata om Muršaks näsa, konstaterade Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:
– Jan har jobbat otroligt hårt för oss hela säsongen, han spelar med en otroligt uppoffrande attityd och det syns i hans ansikte, i kväll har han åkt på ytterligare smällar. Jag är jätteglad att han får vara matchvinnare i dag och kliva fram som den målskytt han faktiskt är, säger Roger.
– Sett till matchen så tycker jag att vi hade fler minuter där vi spelade med vår identitet, där vi såg ut som vi vill och ska se ut. Vi blev lite fega i tredje och ville, lite klassiskt, backa hem. Men jag är jättenöjd med utfallet av dagens match, avslutade Roger.