Debutnolla och seger i Skellefteå
Publicerad: 2021-09-16
SHL
Matt Tomkins spikade igen i sin SHL-debut när Frölunda 2-0-besegrade Skellefteå.

Frölunda HC skulle uppe i Skellefteå försöka studsa tillbaka efter hemmaförlusten mot Brynäs IF i SHL-premiären. Man rivstartade och skapade under sina två första byten ett par heta lägen mot Skellefteå AIK:s mål, där kedjan med Linus Nässén, Joel Lundqvist och Max Friberg satte ribban.

Det skulle bli en målvaktsmatch som hette duga, för SHL-debuterande Matt Tomkins i Frölundamålet sattes även han på prov omgående, motade ett par bra chanser och uppvisade ett kontrollerat lugn. Båda lagen skulle definitivt ha sina chanser att ta ledningen, men det skulle dröja.
Ryan Lasch var kanske allra närmast för Frölundas del, när han i mittenakten misslyckades att överlista Skellefteåkeepern Gustaf Lindvall med ett friläge, men bara några sekunder fick han chansen igen. En sargretur studsade rakt till amerikanen som, ifrån sidan och ganska långt ifrån målet, slog till direkt men prickade stolpen.

Till slut skulle ändå pucken hitta in i nät, drygt två minuter in i den tredje perioden. Jacob Nilsson tog pucken framför en Skellefteåspelare i slottet, vände upp och avlossade ett suveränt handledsskott och 1-0-ledningen var på tavlan.

Hemmalaget Skellefteå trummade på och jagade kvittering, men ett strålande försvarsspel av Frölunda i den tredje perioden gjorde det mycket svårt för de svartgula att ta sig in i matchen. Matt Tomkins skulle i sin SHL-debut till sist mota samtliga 25 skott och fick som avslutning se Jan Muršak raka in slutresultatet 2-0 i tom målbur. Målet assisterades av Johan Sundström, som därmed stod för sin 100:e assist i Frölundatröjan – den 30:e spelaren att nå milstolpen i klubbens historia.

– En viktig seger för oss. Det var inte perfekt där ute i dag, men det var ett steg i rätt riktning om man jämför med senaste match mot Brynäs och det är väldigt skönt med tre poäng, kommenterade segerskytten Jacob Nilsson efter slutsignalen och utvecklade:
– Jättekul för Matt (Tomkins) att få hålla nollan, fantastiskt bra insats av honom. Vi har snackat mycket i veckan om att jobba insidan-ut och hjälpa vår målvakt. Det tycker jag att vi gjorde betydligt bättre i dag och det bar frukt.

Om att bli målskytt för andra matchen i följd och hjälpa laget till seger sade Jacob:
– Pucken satt där den skulle. Kul att få hjälpa laget på något sätt, det är bara att fortsätta skjuta.

På lördag vänder vi hem till Göteborg igen för hemmamatch mot Luleå. Nedsläpp kl 18:00 och matchen följer ni i C More samt i våra sociala medier.