Premiären gick i kras
Publicerad: 2021-09-11
SHL
Frölunda tappade 2-0-ledning och föll mot Brynäs i SHL-premiären, 2-4.

Frölunda HC skrinnade in för SHL-premiären i Scandinavium till tonerna av ”Till Scandinavium” och ljudet av drygt 3 000 åskådares jubelrop, 3 000 efterlängtade supportrar som äntligen fick släppas in i arenan igen. Framskjutsade av supportrarna kunde Frölunda under den första perioden ta ett litet kommando och sätta sig i en fin resultatmässig sits. Drygt sju minuter in i matchen bröt sig Linus Nässén in framför Veini Vehviläinen i Brynäs IF:s mål och styrde in Simon Edvinssons skott ifrån backplats till 1-0.
Frölunda följde upp ledningsmålet genom att några minuter senare också utöka ledningen i spel fem mot fyra. Nyförvärvet Jacob Nilsson fick tillbaka pucken efter ett avslutsförsök och kunde, placerad bakom förlängda mållinjen, valla in pucken i mål via Vehviläinens benskydd och utöka ledningen till 2-0.

Så gott, så bra för hemmalaget, som stundtals i öppningsakten spelade en okej anfallshockey med goda variationer och bra samspel. Brynäs skulle dock hitta en väg in i matchen och reducerade till 2-1 i slutskedet av den första perioden efter att man snott pucken i Frölundas zon. Sedan skulle det snabbt gå utför, tyvärr.

Tre Frölundautvisningar inom loppet av drygt fyra minuter skulle - trots strålande spel i numerärt underläge - till slut ändå bli för mycket och innebar att gästerna kunde kvittera till 2-2 genom Greg Scott. Bara 49 sekunder senare kontrade Brynäs in pucken och 2-3 på tavlan var ett faktum. Innan mittenakten var till ända skulle gästerna dessutom göra 2-4 och stänga den här premiären.

”Tillbaka till gamla vanor”

Brynäs låste spelet i den tredje perioden helt och hållet, stod med fem utespelare framför egen målbur och motverkade snudd på helt Frölundas försök att luckra upp försvaret. SHL-premiären 2021/22 fick inte den utgång Frölunda sportsligt hade önskat utan Brynäs höll undan, vann med 4-2 och plockade med sig samtliga tre poäng ifrån Göteborg.

– Vid 2-0-ledningen hade vi behövt vara smartare och lugnare. Tyvärr öppnade vi oss och Brynäs fick det viktiga 2-1-målet istället för att vi kunde hålla undan och spela på. Det stör mig lite grann, det är för enkelt, sade Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:
– Jag upplever att vi stressade bort matchen totalt under en period i mittenakten. Dels tog vi för många onödiga utvisningar och jag upplever att vi under den här perioden av matchen gjorde väldigt många fel i försvarsspelet, vilket Brynäs straffade oss hårt för. Jag tycker att vi har spelat bra framför våra målvakter under CHL men i dag föll vi tillbaka i gamla vanor, såg ut som det ofta såg ut i fjol. Vi släppte väldigt många enkla mål och det känns som om att vi gav bort matchen där, avslutade Roger.

Kommande matcher

Torsdag 16/9, kl 19:00, Skellefteå AIK – Frölunda HC,
Lördag 18/9, kl 18:00, Frölunda HC – Luleå HF,
Torsdag 23/9, kl 19:00, Frölunda HC – Leksands IF,
Lördag 25/9, kl 18:00, IK Oskarshamn – Frölunda HC,
Torsdag 30/9, kl 19:00, Frölunda HC – Örebro HK.

Matchstatistik

Frölunda HC - Brynäs IF 2-4 (2-1, 0-3, 0-0) Skott: 25-22 (10-6, 6-13, 9-3)
PIM: 8-8 (0-6, 8-2, 0-0)
Åskådare: 3 043

Period 1
1-0 (07:16) | Linus Nässén (Simon Edvinsson, Max Friberg)
2-0 (11:28) | Jacob Nilsson (Joel Lundqvist, Ryan Lasch) PP1
2-1 (16:39) | Nicklas Danielsson (Oscar Eklind)

Period 2
2-2 (28:36) | Greg Scott (Anton Rödin, Noel Gunler) PP1
2-3 (29:25) | Linus Ölund (Nicklas Danielsson, Kristofer Berglund)
2-4 (35:36) | Adam Pettersson (Tom Hedberg, John Nyberg)

Period 3

Så här ställde Frölunda upp:
Niklas Rubin
(Matt Tomkins)

Simon Edvinsson - Christian Folin
Mattias Norlinder - Stefan Elliott
Viktor Ekbom - Filip Johansson
Jens Olsson

Linus Nässén - Joel Lundqvist - Max Friberg
Mats Rosseli Olsen - Jacob Nilsson - Ryan Lasch Elmer Söderblom - Michael Špaček - Jan Muršak
Theodor Niederbach - Nicklas Lasu – Johan Sundström
Liam Dower Nilsson

Efraim Larsson