Go seger i Scandinavium
Publicerad: 2022-11-03
FHC HERR
Frölunda HC tog en go 3-1-seger mot HV71 inför 11000 i Scandinavium.

Det har bara gått en vecka sedan Frölunda HC och HV71 senast möttes, då vände Frölunda på steken genom två mål av Joel Lundqvist i tredje perioden och en straffshow från Jacob Nilsson som gav extrapoängen i Jönköping. Nu ägde mötet rum i Göteborg, inför lite drygt 11 000 åskådare och två laddade kortsidor på varsin sida av Scandinaviums läktare.

Frölunda var det lag som skulle vara det mest spelförande under öppningsakten, man trummade ganska tidigt på och ägde mycket puck i anfallszon, men kanske utan att egentligen skapa överdrivet många riktigt klara chanser under öppningen åtminstone. Gästerna skapade ett par desto farliga kontringslägen, där det kanske vassaste läget var när Andy Miele försökte överlista Lars Johansson i en två-mot-etta - men utan framgång.
Ledningen i paus skulle trots allt Frölunda ha, efter att Anthony Greco skickat in pucken mot mål där Linus Nässén sträckt fram klubban och skarvat in pucken till 1-0 bakom Joni Ortio.

HV71 tog vara på paussnacket klart bäst, för i inledningen av den andra perioden bosatte man sig helt och hållet i anfallszon mot ett Frölunda som inte alls var med på tåget och knappt lyckades ta sig ur egen zon under de första sex minuterna - vilket fick Roger Rönnberg och hans mannar att begära timeout.
Timeouten gav omgående effekt av att Frölunda vände på spelet och kunde så när också utöka ledningen kort därpå när Jan Muršak hittade Mats Rosseli Olsen fri i slottet, men norrmannens avslut gick strax utanför.

I spel fem mot fyra kom så ändå Frölunda att utöka ledningen, när Filip Johansson smekte in en handledare från blålinjen i spel fem mot fyra och fick se pucken passera en skymd Joni Ortio för 2-0, drygt halvvägs in i perioden.
Gästerna skulle dock spräcka Lars Johanssons nolla sent i den andra perioden, genom Emil Andrae som med ett tungt direktskott ifrån den vänstra tekningscirkeln smällde in 2-1.

Special teams avgörande

Utvisningar och skärpan i spelet med fler eller färre spelare på banan skulle bli tungspetsen på vågskålen denna afton, i den tredje perioden blev det desto tydligare. HV71 hade en bra möjlighet att utjämna tillställningen några minuter in i den tredje perioden, men ett riktigt starkt numerärt underläge från Frölunda klarade den anstormningen.

I spel fem mot tre avgjorde Frölunda tillställningen när Jacob Nilsson, med knappt fem minuter kvar av den tredje, pricksköt in pucken bakom Ortio och fastställde slutresultatet 3-1.

– Jag vill börja med att tacka alla som kom hit i dag. Att vi har nästan fullt i Scandinavium idag när det sett ut som det har gjort på hemmaplan den senaste tiden är beundransvärt att se. Det är grymt, en otrolig uppbackning från supportrar i Göteborg, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen och fortsatte:
– Den här matchen handlade mycket om mod för oss, i den första perioden var vi modiga och tenderade att bli övermodiga och naiva i några situationer som gav HV 2-mot-1 och 3-mot-2:or. Jag fick gå in och dra åt handbromsen i första paus och den satt i ordentligt under starten på andra perioden. Jag tror att jag gjorde killarna lite nervösa och oroliga, så vi stod på hälarna och lät HV dominera oss. Grymt av killarna vända och dominera den tredje perioden på det viset. Jag sitter här och är lite glad, jag tror den här segern är väldigt viktig för oss, avslutade Roger.

Kommande herrmatcher

SHL | 2022.11.05, 15:15 | Frölunda HC - Skellefteå AIK (Biljetter),
CHL, Åttondelsfinal 1:2 | 2022.11.15, 18:05 | Frölunda HC - Straubing Tigers (TYS) (Biljetter),
SHL | 2022.11.19, 18:00 | Leksands IF - Frölunda HC.

Matchstatistik

Frölunda HC - HV71 3-1 (1-0, 1-1, 1-0) Skott: 24-24 (8-6, 5-11, 11-7)
PIM: 8-10 (2-2, 2-2, 4-6)
Åskådare: 11 052

Period 1
1-0 (17:26) | Linus Nässén (Anthony Greco, Liam Dower Nilsson)

Period 2
2-0 (32:35) | Filip Johansson (Jacob Nilsson, Ryan Lasch) PP1
2-1 (39:01) | Emil Andrae (Fredrik Forsberg, Sam Vigneault)

Period 3
3-1 (55:24) | Jacob Nilsson (Pontus Johansson, Ryan Lasch) PP2

Så här ställde Frölunda upp:
Jacob Nilsson - Joel Lundqvist - Max Friberg
Jere Innala - Patrik Carlsson - Ryan Lasch
Liam Dower Nilsson - Linus Nässén - Anthony Greco
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu - Jan Muršak
Otto Stenberg

Pontus Johansson - Christian Folin
Petteri Lindbohm - Filip Johansson
Anders Grönlund - Filip Hasa
Lucas Nordsäter

Lars Johansson
(Frederik Dichow)

Efraim Larsson