"Känslosamt att få träffa supportrar igen"
Publicerad: 2021-08-09
FHC
Läs vad Roger Rönnberg säger om den öppna träningen inför supportrarna.

När Frölunda HC inledde säsongens andra vecka gjorde man det med träning inför publik på läktarna. Ungefär 160 säsongskortsinnehavare hade tagit sig till Frölundaborg under måndagsförmiddagen för att bevittna de röd- och gråklädda spelarna skrinna ut till tonerna av Lillasysters ’Till Scandinavium’, någonting som gladde huvudtränare Roger Rönnberg.

– Det var härligt med lite folk i arenan. Jag blir lite känslosam över att få träffa supportrar igen och glad att få känna den energin, vi blir påminda om vilka vi spelar för. Även om det inte var fullsatt så var det mäktigt att få den kontakten, jag har nästan glömt bort hur det känns.

I morgon väntar säsongens första match (mot Rögle BK i Kungsbacka Ishall, kl 18), någonting som alltid är lite speciellt, menar Roger.

– Lite grann kittlar det allt inför första matchen. Jag kanske tar i, men visst börjar man längta efter att få känna matchspänningen. De fintekniska sakerna brukar inte ju direkt lysa med sin närvaro de första matcherna, utan man får börja ifrån andra änden; att se till att så ofta som möjligt sätta positionsspel och försvarsspel och sådana saker. Det är väl sådant vi fokuserar på. Också jätteroligt för oss att få spela med folk på läktarna i morgon, det ger oss massor med energi!

Efter en säsongsinledande träningsmatch är kanske inte de bredaste penslarna eller de mest djupgående kritikstormar som blåser upp i eftersnacket – några matcher kan vi räkna med att man ger spelidéer, teknik och kemi att hamna i något så när balans. Men nöjd, menar Roger, kan han åtminstone vara om han får se ett lag som bjuder på många bra minuter där spelet baseras på och föregås av någon slags tanke.

– 60 bra minuter får vi inte, men jag skulle vilja se glimtar som jag kan ta med mig av att de flesta minuter av olika spelsituationer är bra.

”Han slår fantastiska passningar”

Spelare kommer, spelare går, det är en ishockeyklubbs säsongscykel och någonting som inför varje säsong både kan vara förödande och spännande. Enligt Roger har samtliga nyförvärv redan anpassat sig bra och redan visat att de är väldigt tydliga i sina roller, berömmen för de nya utespelarna fortsätter:
– Titta på (Michael) Špaček som slår fantastiska passningar i alla övningar och spelformer. Christian Folin är jobbig att möta för alla som har puck och spelar emot honom, väldigt bra i försvarsspelet. Jacob Nilsson kommer bli en tillgång med sin spelskicklighet och speed. Ryan Lasch vet vi ju vad han kan göra. Våra nyförvärv ger oss både en bredd och spets som överträffar fjolårets trupp.

Fjolsäsongen blev inte som någon i Frölunda hade önskat eller hoppats på. En säsong inför (i princip) tomma läktare inleddes starkt av Frölunda, men vändes kring nyår till en allt tyngre sådan där man hade svårt att återfå skeppet i rätt riktning. Fyra raka kvartsfinalförluster mot finallaget Rögle skickade Frölunda på en tidig semester och en stor besvikelse.
– Vi har gjort en noggrann utvärdering och vi tror att det är många saker som sammanföll, därför har vi tittat på många orsaker för att förbereda oss bättre inför i år. Vi har ändrat på träningsupplägget och gjort en noggrann träningsplan tillsammans med spelarna. Vi har utvärderat spelsätt, vi har kollat på saker som truppens bredd, som inte räckte i fjol när skador och sjukdomar kom in i bilden. Nu har vi till exempel en bredare och spetsigare, mer offensiv, trupp än i fjol. Så av alla saker vi har tittat på så har vi justerat det vi kan och som vi tror kommer göra oss mer stabila.

Tisdagsmatchen mot Rögle BK sänds i C More med nedsläpp kl 18:00. Inför matchen avslutade Roger:
– Jag hoppas det är någon på isen som kanske är lite långsynt på någon och ryter till så det blir lite känslor.

Och han fyllde snabbt i.
– Samt en 1-0-vinst.

Efraim Larsson