Nära, nära – men tung förlust till slut
Publicerad: 2023-11-18
Nära, nära i slutet av matchen. Men inga poäng med hem ikväll. Luleå öppnade bäst och hade 3-0 efter två perioder denna lördag. Men under den sista kvarten kom både en och två reduceringar från Frölunda. Det nådde aldrig hela vägen. Frölunda föll i Norrbotten denna lördag.

Den på förhand jämna matchen – två lag med jämförbar statistik så här långt på säsongen (se hela jämförelsen inför matchen här) – mellan Luleå och Frölunda startade i Norrbottenslagets fördel. Kanske var det vädret med 10 grader kallt ute som gjorde att göteborgarna inte hängde med i starten. Det kan ta en stund att tina upp…

Luleå kom ut klart bäst och sköljde över Frölunda under dom första två minuterna. Lasse Johansson och Tom Nilsson lyckades avstyra ett par bra målchanser direkt. Spelet jämnade ut sig något men Luleå skulle ställa till med oreda igen. Redan efter sex minuter fick den gamla Frölundaspelaren Jesper Sellgren en chans framför mål, en chans han tog till vara på. Lasse Johansson kunde inte stoppa 1-0-pucken. Frölunda var pressade och när laget några minuter senare fick spela boxplay, med ytterligare en utvisning på armen, kom nästa kalldusch. Linus Omark kastade en puck mot mål från förlängd mållinje och på något sätt hittade den en väg in i mål bakom Johansson.

Luleå hade den första perioden, Luleå hade energin. Ledningen med 2-0 i första paus speglade matchen väl.

Luleå höll tag i matchen

Frölunda fick chansen i powerplay tidigt i den andra perioden men möjligheten försvann fort. En bit in i utvisningen fick Frölunda också en utvisning och spelet gick över i fyra mot fyra. Förutom den tidiga möjligheten handlade det mesta om hemmalaget Luleå.  I andra perioden fick man även sitt andra ”3-0-mål” bortdömt i matchen (en situation i första perioden kunde också inneburit 3-0). Trots besvikelsen i hemmalägret fortsatte man att trycka på och med en minut kvar kom så det riktiga 3-0-målet. Marcus Hardegård skickade stenhårt in pucken i mål.

Frölunda hade under dom två första perioderna svårt att komma in i rätt takt för att rå på Luleå.

Öberg tände hopp – Friberg spelade på det

Luleå öppnade den tredje perioden smart och genomtänkt. Frölunda försökte och försökte. Av bara farten hade hemmalaget, utan att få något att hända, fått fem-sex minuter att passera förbi. Frölunda – som nog tyckte tråket var tråkigt – lyckades besvara situationen. Efter drygt sju spelade minuter i perioden fick Linus Öberg på en fullträff i krysset. Hoppet tändes när reduceringen kom.

Möjligheten att hänga på i matchen kom kort efter målet. Powerplayspel för Frölunda. Jere Innala och Malte Strömwall skapade, sköt och jagade en ny reducering från sina respektive kanter men pucken ville inte in.

Istället var det lagkapten Max Friberg som skulle fixa reduceringen med sitt sjunde mål för säsongen. Med drygt sju minuter kvar att spela stal han en puck i "slottet" och skickade in 3-2 rakt upp i krysset. Frölunda kröp närmare och närmare och hade flera gånger chans på 3-3. Hoppet syntes i hela truppen.

Jakten blev intensiv och Lasse Johansson lämnade målburen i matchens sista minut. Luleå tog tillvara på det tomma målet och satte spiken i kistan.

Frölunda faller med 4-2 denna kväll.