”Please, say yes”
Publicerad:

Damlaget har gjort en raket- och succéresa – så här startade den.
Under fem semesterveckor bjuder Frölunda på utdrag ur boken Frölunda HC 80 år – några nedslag i föreningens långa och intressanta historia.
Kim Martin Hasson visste vad hon ville och fick som hon ville, men det var ett knepigt pussel som behövde läggas i precis rätt ordning.
Verkligheten visade sig ta en annan riktning. Tjejkullen född 2006 och stommen i det Stålbucklan-lag som tog Göteborg tillbaka till finrummet efter några magra år i den turneringen var intressant. Till och med så intressant att Mikael Ström och Göran Pegenius började umgås med tanken att starta ett damlag ett år tidigare än tänkt, annars var risken stor att de spelarna skulle försvinna till andra klubbar i andra delar av landet.
En snabb utredning gav vid handen att förutsättningarna fanns och med styrelsens goda minne kontaktades en möjlig sportchef.
- ”Leche” (Christian Lechtaler) ringde mig någon gång 2020 och hörde sig för, men då tackade jag nej. Tajmingen var inte den bästa, jag skulle precis få mitt andra barn och husbygget i Linköping var inte färdigt. Sommaren 2021 kontaktade Frölunda mig igen och då var läget ett annat och jag fick några veckor på mig att tänka. Det uppdrag Frölunda erbjöd mig var att starta ett damlag och utveckla tjejhockeyn i regionen. Det som lockade och fick mig att tacka ja var möjligheten att få bygga något från grunden. Och att det fanns ett hockeygymnasium för tjejer, det var viktigt, minns Kim Martin Hasson.
Den 11 oktober 2021 meddelade Frölunda HC att man startar ett damlag ett år tidigare än planerat och att Kim Martin Hasson blir sportchef.
- Jag var tydlig med att jag ville skapa en verksamhet med samma förutsättningar och lika professionell som killarnas. Och jag ville ha ett konkurrenskraftigt lag direkt. Jag har bra kontakter och såg inte det som någon omöjlighet, säger Martin Hasson.
Åtta dagar senare skickade den färske sportchefen ett sms till sin tidigare landslagskamrat Erika Holst:
”Är du intresserad av att bli tränare? Please say yes”.
Holst svarade:
”Kan vi höras i kväll”.
Nästan exakt en månad senare presenterades Erika Holst som huvudtränare för Frölunda HC:s just startade damlag:
- När jag och Kim pratades vid var jag intresserad av att höra vad hon och Frölunda hade för tankar kring en damsatsning. Jag tyckte det lät spännande att få bygga från grunden, skapa en vinnande kultur i en fungerande förening som Frölunda och att jag fick förutsättningar att göra någonting bra för damhockeyn. Ett brutalt viktigt skäl till att jag tackade ja var att Frölunda hade börjat bygga på rätt sätt, med hockeyskola för tjejer, flicklag och ett nystartat hockeygymnasium. Jag hade nog inte tackat ja till någon annan förening än Frölunda.
Med de två tungt meriterade pjäserna på plats inleddes ett lagbygge som färdigt skulle visa sig slagkraftigt och spektakulärt.
Högst upp på listan en sedan många år utflyttad Göteborgs-tjej.
- Redan från början hade vi stort fokus på Hanna (Olsson). Vi ville ha en lokal profil på laget och därför var hon så viktig, förklarar Kim Martin Hasson.
Symbolvärdet i det namnet är uppenbart, men värvningen i sig kom inte som någon överraskning.
Annat var det med nästa tjej in, världsstjärnan Michelle Karvinen.
- Jag visste att Karvinens flickvän bodde i Göteborg och med mig, Erika, Hanna och henne på plats var det förstås enklare att få hit andra, konstaterar Kim Martin Hasson och menar kanadensiska målvakten Stephanie Neatby, poänglada Andrea Dalen och Sarah-Ève Coutu-Godbout, SDHL-meriterade göteborgaren Jennifer Carlsson och stabila backarna Ebba Strandberg, Maja Beverin och Felicia Linder.
En duktigt meriterad gäng som kompletterad med Frölundas första HG-klass och gräddan av den så intressanta 06-kullen blev Frölunda HC:s första damlag i NDHL, serien under SDHL.
- Jag var överens med Kim om att vi behövde ta oss upp till SDHL redan första säsongen för att på sikt få till en riktigt bra verksamhet. Det finns många lag som säger att de satsar, men inte tar sig upp och fortsätter harva i NDHL säsong efter säsong. Och en förutsättning för att gå upp direkt var att ha bra spelare och människor, annars är vi körda, förklarar Erika Holst den med NDHL-mått mätt iögonfallande och ambitiöst ihopsnickrade truppen.
Premiären i NDHL för damlaget spelades i Frölundaborg den 9 oktober 2022 – en för föreningen historisk händelse och drygt 76 år efter första herrmatchen (förlust mot Fellows på isbanan i Krokslätt med 1-8 den 25 januari 1946).
Malmö Redhawks stod för motståndet och fantastiska 2 756 hade hittat in i arenan, trots att GP-tv direktsände på sin sajt.
Själva matchen blev en ren expeditionsaffär för hemmalaget som nätade redan efter drygt sju minuter in i första perioden (Andrea Dalen) och summerade tillställningen sent i tredje – 10-0, Sarah-Ève Coutu-Godbout.
Kuriosa: sju olika målskyttar dränerade puckhinken betänkligt och den fylldes på inför den tredje perioden, utifall att.
Segern var självklart söt och välkommen, men det var ändå glädjen, entusiasmen och inramningen som gjorde mest avtryck på rusiga spelare och ledare.
- Helt obeskrivligt vilken känsla det här är, beskrev Hanna Olsson i GP:
- Det är som en saga, vi har drömt om det här sedan vi var jättesmå.
Coach Erika Holst sammanfattade premiären så här i samma artikel:
- Det var helt magiskt, det går inte att beskriva. Att tjejerna får den här möjligheten, den här inramningen, de här fansen som kommer hit och som stannar långt efter matchen och hyllar stjärnorna. Det är häftigt.
Holst betonade dessutom att en visserligen historisk och uppslupen söndagseftermiddag måste sättas in i ett större sammanhang.
- Att vi är på väg någonstans i damhockeyn, att vi tar steg hela tiden och Frölunda visar att man gör en satsning på riktigt.
Boken Frölunda 80 år går att köpa på Frölundas webshop via den här länken: