Bäckmans 5 ska upp i taket
Publicerad: 2023-11-07
FHC HERR
Christian Bäckman är en av våra stora – nu förevigas han som en av våra allra största. Den 27 januari ska tröja nummer 5 upp i Scandinaviums tak.
– Det är fantastiskt att få bli sammankopplad med denna skara människor och spelare, säger han.

Niklas Andersson var den senaste spelaren som fick sin plats i Frölunda HC:s allra finaste rum när han 2017 fick tröja nummer 24 pensionerad. Nu är det dags igen – backen Christian Bäckman ska hyllas och få sin tröja förevigad i Scandinaviums tak och Frölundas historia.

– Det är en oerhört stor ära och en omvälvande känsla. Jag ser fram emot en fantastisk dag men är absolut lite nervös inför det också. Det är många känslor på en samma gång, säger Christian Bäckman själv.

Från Alingsås till NHL

Christian kommer från början från Alingsås med Alingsås HC som moderklubb. Han spelade sin första A-lagssäsong med Frölunda 1998/1999 och sin sista 2014/2015. Totalt blev det elva säsonger i klubben. 2002 lämnade han Göteborg för spel i Nordamerika och St. Louis Blues och under karriären spelade han även i New York Rangers och Columbus Blue Jackets.

Under lockouten 2004/2005 vann Christian Bäckman SM-guld med Frölunda och 2009 kom han hem permanent för att avsluta karriären hemma i Göteborg.

– Jag har alltid försökt att prestera så bra jag kan och i Frölunda har jag haft förmånen att spela i bra omgivningar och med bra förutsättningar. Det är jag väldigt tacksam för och det har bidragit mycket till min karriär, säger han.

Gott om höjdpunkter 

På meritlistan har Christian Bäckman, förutom SM-guldet 2005 med Frölunda, ett OS-guld, ett VM-silver och ett VM-brons. 1998 draftades han av St. Louis Blues som nummer 24 i den första rundan. Christian Bäckmans hyllningsmatch sker lördagen den 27 januari när Frölunda möter HV71 i Scandinavium.

– Det har alltid varit bra stämning mot HV71, samma sak när jag själv spelade, så det är kul att detta blir mot just dem. Jag hoppas att det blir bra stämning även denna dag.

Biljetter till matchen köper du genom att klicka på den här länken. 

Christian Bäckman spelade 581 matcher (9:e flest i föreningens historia, 3:e flest bland backar) och noterades för 193 poäng (61 mål + 132 assist).

Läs mer om Christians karriär på Elite Prospects. 

Tidigare pensionerade tröjor

#13 Lars-Eric Lundvall
#14 Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson
#19 Jörgen Pettersson
#29 Stefan Larsson
#14 Patrik Carnbäck
#23 Ronnie Sundin
#24 Niklas Andersson

Jonas Andersson
STOLTA HUVUDPARTNERS