Smakfull trea
Publicerad: 2023-01-07
Frölunda HC besegrade Luleå HF med 5-2 inför ett slutsålt Scandinavium.

Ett slutsålt Scandinavium bjöds inte den allra skottgladaste inledningsperioden när Frölunda HC gästades av Luleå HF. Med två möten på fyra dagar (lagen möts i Frölundaborg för semifinal 1 av 2 i Champions Hockey League på tisdag, nedsläpp kl 18:05) var det inte bara poäng som stod på spel denna eftermiddag, att sätta sig i en mental förarsits inför det stundande slutspelsmötet var kanske minst lika viktigt. Därför var det inte fullt så ologiskt att den första perioden var fysisk, tuff och tight, så tight att de båda lagen gemensamt inte lyckades avlossa fler än totalt fem skott på mål under de inledande 20 minuterna.

Nicklas Lasu jagade Luleåbacken Erik Gustafsson och jobbet var förtjänstfullt. Lasu vann pucken bakom Luleåmålet och spelade in framför densamma, där Anthony Greco stod helt fri och kunde raka in ett direktskott till 1-0 - knappt tre minuter in i den andra perioden. Ledningen stod sig dock bara en dryg minut innan Linus Fröberg kunde skarva in kvitteringspucken ifrån slottet.

Hemmalaget fick två numerära överlägen i den andra perioden men effekten av de båda var snarare till Luleås favör, för i efterdyningarna av den andra utvisningen tog gästerna ledningen med 2-1 genom Julius Honka och resten av perioden var det snudd på total dominans från de gulklädda, som fick de rödklädda att bli näst intill helt paralyserade resten av perioden. Därför var det som om taket lyfte när Ryan Lasch, med dryga minuten kvar av den andra perioden, kontrade och pricksköt in 2-2 bakom Joel Lassinantti.

Friberg tillbaka - och levererade direkt

Frölunda fick en fin start även på den tredje perioden, för knappt fyra minuter in i akten stod Anders Grönlund för en fin räd när han tog in pucken i anfallszon och släppte över till Max Friberg, som inte ogillar att möta Luleå den här säsongen. Med mål i bägge tidigare möten den här säsongen så var det en Friberg som ville förlänga sviten. Med ett distinkt och välplacerat handledsskott skickade Friberg in pucken i bortre kryss och satte Frölunda i en 3-2-ledning.

Därefter var det inget snack om saken, Frölunda s k u l l e bara vinna den matchen och stod upp monumentalt för Lars Johansson i mål, för varandra och för supportrarna på läktaren.
Med lite drygt sju minuter kvar av den tredje perioden hamnade Joel Lassinantti på isen efter ett avslut ifrån Linus Nässén och hade enorma problem att komma upp igen. Under tiden gick pucken i sargrundeln och plockades upp av Mats Rosseli Olsen som ifrån långt avstånd bara hade att lätta in pucken i den övre halvan av målburen till 4-2.

I slutskedet tryckte Luleå på i jakt för att komma tillbaka, men ett resolut Frölundaförsvar höll undan och Jan Muršak rakade in pucken i tom bur och fastställde slutresultatet 5-2.

– Först och främst både förundras och förtjusas jag över att vi haft över 33 000 besökare i Scandinavium den här veckan. Det är fantastiskt och det visar hur mycket Frölunda betyder för staden. Jag är glad över att vi får skicka hem publiken lite gladare efter matchen än vad de var under andra perioden, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen.

– Jag är jätteglad att vi vann i dag! Det visar en grym moral hur vi vred tillbaka matchen, det är jag glad för då det inte var någon fullträff till match från vår sida, menade Roger och utvecklade:
– Vi såg lite trötta ut både i skallar och ben idag, långsamma med besluten kring vad vi skulle göra med och utan puck, det gjorde att Luleå fick en lite för enkel match, prestationsmässigt. Det var en okej match fram till powerplayet i andra perioden som skapade en sådan frustation i hela hallen, när de dessutom gjorde mål så stressade vi bort hela resten av den andra perioden. Stark periodpaus av killarna att kunna fokusera och gå ut i den tredje perioden som de gjorde. Jag är glad över moralen som gjorde att vi vann idag, avslutade Roger.

Kommande herrmatcher

Champions Hockey League, Semifinal 1:2 | 2023.01.10, 18:05 | Frölunda HC - Luleå HF (Biljetter),
SHL | 2023.01.12, 19:00 | Växjö Lakers - Frölunda HC,
SHL | 2023.01.14, 18:00 | Linköping HC - Frölunda HC.

Frölunda HC - Luleå HF 5-2 (0-0, 2-2, 3-0) Skott: 15-27 (1-4, 8-12, 6-11)
PIM: 2-6 (0-2, 0-4, 2-0)
Åskådare: 12 044

1-0 (22:54) | Anthony Greco (Nicklas Lasu)
1-1 (24:19) | Linus Fröberg (Oscar Engsund, Brendan Shinnimin)
1-2 (30:23) | Julius Honka (Juhani Tyrväinen)
2-2 (38:51) | Ryan Lasch (Loui Eriksson, Jacob Nilsson)

3-2 (43:46) | Max Friberg (Anders Grönlund, Petteri Lindbohm)