Nollade rivalen på hemmais
Publicerad: 2023-02-04
FHC DAM
Lördag och rivalmöte i Borgen. Två obesegrade lag skulle bli ett och efter en spännande och tuff strid var det till slut Frölunda som kammade hem ännu en trepoängare.

Resan mot högstaligan fortsätter för Frölunda. Under lördagen var det dags för nästa steg när den första matchen i Damhockeyallsvenskan spelades, och visst märktes det att nivån var höjd. Redan innan första nedsläpp kunde man nästan ta på de förväntansfulla känslan från publiken. Hemmamatchen mot Färjestad bjöd både på tufft spel och stor spänning. Målen kom dock att vänta.

Någon som kastades rakt in i hetluften var Felicia Linder som varit borta på grund av skadeproblem.

– Det är speciellt att komma tillbaka till en sådan här match. Det var en viktig match och det var ett bra motstånd vi mötte, men det var bara roligt. Jag har längtat efter att få komma tillbaka och spela, säger Frölundabacken.

Första perioden startade i ett högt tempo från båda lagen. Trots ett större puckinnehav från hemmalaget var perioden mycket jämn. Inledingsperioden må ha blivit mållös, men någon avskaknad av målchanser var inte att tala om. Bland annat skapade Andrea Dalen ett farligt läge som räddades av Färjestadsmålvakten som kom ur balans. Då kom Michelle Karvinen som därmed fick en superchans och ett sus gick genom Frölundaborg, men pucken ville inte in den gången.

17:40 fick hemmalaget spela två minuter med en spelare mer på isen efter att Färjestad dragit på sig en utvisning. Inte heller i powerplay spräcktes målnollan.

– Nu är det ju de bästa lagen som spelar mot varandra, så det kommer vara skillnad och vi är beredda på att det kommer vara skillnad, säger Felicia Linder.

I andra perioden klev dock Andrea Dalen fram och gjorde det som hon gjort så många gånger förr, gav sitt Frölunda ledningen. Glädjen i hemmalagets bås var stor och Dalen namn skanderades nöjt av hemmapubliken. Målet kom efter att Hanna Olsson hittat fram till Dalen som kom helt fri genom motståndarnas zon och lämnades ensam med Färjestadsmålvakten. Dalen visade upp sin skicklighet med pucken och lurade bort den vitklädda burväktaren. Klockan stod då på drygt fyra minuter.

Minuten efter skapade även Färjestad en farlig chans, men Stephanie Neatby visade upp sina blixtsnabba reflexer och såg till att nollan bakåt var intakt.

2-0 skulle sedan komma från Emila Bergeby Hallbeck som tryckte sig fram genom bortalagets försvar och på rätt tid vid rätt plats när Sarah-Ève Coutu-Godbout skickade in pucken framför mål. Tiden för målet var 28:21 in i period nummer två.

– Jag tyckte att vi spelade enkelt, men samtidigt vågade hålla i pucken. Vi strulade inte till det allt för mycket för oss varandra eller oss själva. Något som vi kan förbättra är att ligga på rätt sida i egen zon och hålla dem på utsidan.

Med drygt två minuter kvar att spela fick perioden avbrytas. Detta eftersom målburen hamnat ur sitt läge och det var problem med att åter få den på plats. Matchens andra pausvila togs därför några minuter tidigare. De återstående minuterna spelades klart efter pausen och sedan drog tredje perioden igång relativt omgående.

Lagen som känt på varandra redan under försäsongen, två möten som båda slutat i Frölundavinst, gav inga tecken på att vilja lugna ner spelet. Färjestad jagade febrilt en reduceringspuck och Frölunda ville utöka sin ledning ytterligare.

Med en sjungade publik i ryggen skulle också ett tredje mål komma. För andra gången i matchen var det Andrea Dalen som var sist på pucken innan den korsade Färjestads mållinje. Spiken i kistan kom med 24 sekunder kvar. Det var Michelle Karvinen som skickade in 4-0 i tom bur och slutresultatet skrev därmed till 4-0.

– Jag tyckte det var en jämn match, men vi satte våra chanser och vi gjorde det vi har pratat om. Vi spelade som vi ska, säger Felica Linder.

Matchfakta

Frölunda HC - Färjestad BK 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)
Skott: 34-20 (11-7, 10-8, 13-5)
PIM: 6-2 (2-2, 4-0, 0-0)

1-0 (24:04) | Andrea Dalen (Hanna Olsson) 2-0 (28:21) | Emila Bergeby Hallbeck (Sarah-Ève Coutu-Godbout, Maja Beverin)
3-0 (57:28) | Andre Dalen (Michelle Karvinen, Hanna Olsson) 4-0 (59:36) | Michelle Karvinen