29 Larsson
Taket2018-04-06
Stefan Larsson tittar upp mot tröja nummer 29 där den hänger taket inne i Scandinavium. Han har tillbringat mycket tid där.

Han gjorde 16 säsonger i Frölundas A-lag, fler än någon annan vare sig före eller efter honom. Och med 684 tävlingsmatcher för klubben är det bara Ronnie Sundin som är värre.

– Jag trodde aldrig att rekordet skulle stå sig i evighet. På min tid så spelade vi ju inte lika många matcher som de gör nu, säger Stefan.

När han kom upp i A-laget spelades bara 36 omgångar varje säsong i Elitserien.

Nu är det 55.

Plus en kvartsfinalrunda i slutspelet.

– Samtidigt är det inte så många spelare som stannar i en och samma klubb lika länge som tidigare så det gör det på ett sätt svårare att slå klubbrekorden som sätts nu, säger han.

Men rekord är till för att slås.

Han debuterade i A-laget 1983 tillsammans med spelare som Anders Broström, Calle Johansson, Christer Kellgren, Peter Gustavsson och Göran Högosta.

Det var den första av 16 säsonger för Frölunda, endast avbrutna av en säsong – 1987/1988 – för Leksand.

Men det höll på att bara bli 15 säsonger.

Hela den sextonde säsongen spelade han med en trasig lårmuskel.

– Sista helgen inför den seriepremiären hade vi en liten upptaktsträff med laget där vi gjorde en massa saker som inte handlade om hockey. Där brast min lårmuskel, säger Stefan

Och det hörs nästan i rösten vilken smärta det var när han fortsätter:

– Det var baksidan av låret och muskeln gick helt av.

Han kämpade sig tillbaka, fortsatte spela, men bestämde sig ganska tidigt för att det skulle bli hans sista säsong på isen.

– För mig var det egentligen ingen glädje det sista året. I och med att jag spelade skadad så var jag ganska less på det när säsongen var över. Och lårskadan gjorde att jag belastade andra delar av kroppen så då kom det skador där istället, minns Stefan.

Han hade förfrågningar från klubbar i utlandet. Men valet att stanna kvar i Göteborg var enkelt när Frölunda erbjöd honom att stanna kvar inom organisationen och jobba på kontoret.

Han är ansvarig för evenemangen i föreningen och jobbar en hel del med sälj- och kundkontakter samt sponsoraktiviteter.

– Jag hade jobbat som säljare genom hela min aktiva karriär och det var naturligt att fortsätta med det för föreningen, säger Stefan.

Ett sätt att också hålla kvar kontakten med ishockeyn.

– Men jag kände aldrig det där som många säger att de känner när de lägger av, att man saknar snacket i omklädningsrummet, säger Stefan.

Och funderar lite innan han fortsätter:

– Men det är klart, i och med att jag jobbade kvar i föreningen kunde jag ju gå ner i omklädningsrummet när jag ville, så jag behövde aldrig sakna det.

Stefan Larsson
Född: 14 juli 1965.
Klubbar: Tyringe (1979-1980), Frölunda (1983-1987, 1989-2001), Leksand (1987-1989).
Meriter: VM-silver 1993, SM-silver 1989 och 1986.
Landskamper: 35 A.

Peter Pettersson Kymmer