Verktygen finns
Publicerad: 2022-09-12
FHC HERR
Hack i spelet och förlust i den senaste CHL-matchen, vilken också var genrep inför SHL-premiären. För en del supportrar var det en väntad bekräftelse på vad de vetat hela tiden, det blir inget SM-guld den här säsongen heller. Andra sitter lugna i båten, tre CHL-vinster av fyra möjliga är en okej start på säsongen. Själv ser jag ett lag med potential, men med en bit kvar tills allt sitter.

Försäsongen är på flera sätt min favoritperiod.

Oavsett sport – när den gamla säsongen lagts till handlingarna och förberedelserna för nästa är i full gång njuter jag fullt ut. Spelare och ledare har oftare tid att prata när inte jakten på poäng präglar deras vardag. Min uppfattning är att de bästa intervjuerna med avslappnade elitidrottare ofta görs före den första matchen.

Det kokar av förväntningar och förhoppningar. Supportrar kan spekulera i all oändlighet om spelare in och ut och vad det innebär att exempelvis Lasse Johansson är tillbaka och Jari Innala har kommit till. Många supportrar är övertygade om att det blir guld den här säsongen, andra väntar bara på en bekräftelse på vad de misstänkte; laget håller inte den här säsongen heller. En av de ständiga frågorna är: Vilket är det bästa resultatet i ett genrep?

Under många år som ungdomstränare i fotboll funderade jag på just det och landade i att det var rätt bra med ett kryss i den sista matchen innan serien drog i gång. Inget övermod, som efter en storseger. Inget stukat självförtroende, som efter en förlust. En knapp förlust mot ett bra motstånd var okej, att vinna stort var däremot värdelöst. Då ökade risken för en kaxighet som lätt ledde till förlust när tävlingsmatcherna började.

För den som ser de fyra gruppmatcherna i CHL som ett genrep inför SHL-premiären mot Timrå finns det olika slutsatser att dra. Det går att både hitta farhågor och sådant som ger hopp. Frölunda har dubbelbesegrat Eisbären Berlin och vann hemma även mot Mountfield. Förlusten borta i Tjeckien spräckte segersviten, men det vill mycket till för att franska Grenoble i oktober ska kunna spela bort Frölunda från slutspelet. Frölunda leder gruppen, Ryan Lasch är i delad poängledning. Men det räcker ändå inte för att alla ska vara nöjda.Som vanligt handlar det om att ingen är bättre än sin senaste match. Form är färskvara. Och ett gäng andra klyschor.

3–5 borta mot tjeckiska Mountfield i lördags var ingen höjdare. Inte alls på den nivå som Frölunda höll när den fjärde CHL-titeln säkrades mot just Mountfield i samma arena. När Mountfield gick från 0–1 till 4–1 var det mycket som inte stämde för de gästande göteborgarna som dock i slutet bjöd på en del spänning.

Även mot Eisbären Berlin två dagar tidigare var det en del som inte fungerade. Trots det lyckades Frölunda vinna då Ryan Lasch gjorde 3–2 37 sekunder före slutsignalen. Tre segrar på fyra CHL-matcher är okej för de flesta. Men det hade låtit annorlunda med en förlust i första matchen följt av tre segrar. Då hade Frölunda gått in i SHL med en stark segertrend i ryggen. Nu handlar det istället om segersviten som bröts när jakten på SM-guldet ska inledas. Och när det kritiseras handlar lösningen oftast om samma saker som varje säsong. En riktig målskytt måste in, det saknas en riktigt bra back.

Men Frölunda har värvat både målvakter, backar och forwards och har fått beröm för sina nyförvärv. Personligen tycker jag att de flesta verktygen finns i Frölunda-lådan. Det handlar om att få kedjor och backpar att synka i både anfall och försvar. Sen gäller det att komma ihåg: Det är inte i september man blir mästare. Lagen som går längst växer ofta under säsongen. Men en premiär är ändå en premiär. En seger mot Timrå kan sätta en poänggivande trend som bär in i hösten.

Stefan Nilsson