Till Europa genom Västerbotten
Publicerad: 2022-12-06
FHC HERR
Det är CHL-tisdag i hockeyschemat och Frölunda HC rör sig norrut för ovanlighetens skull. För kvällens Europamatch åker laget tillbaka till förra veckans spelplats: Norrland.

Frölunda HC har siktet inställt på nya framgångar i Champions Hockey League. Efter att ha tagit sig vidare från gruppen och sedan ha slagit ut tyska Straubing Tigers i åttondelsfinal väntar nu ett välbekant lag i kvartsfinal. Frölunda ska till Västerbotten, nu väntar:

Skellefteå AIK.

Båda lagen har gått starkt i säsongens upplaga av CHL, givetvis. Varken Frölunda eller Skellefteå har förlorat mer än en match – och Skellefteå besegrade storlaget Zürich i sin åttondelsfinal. Frölunda reser till Skellefteå över dagen, precis som vanligt i SHL, med ett chartrat flygplan från Landvetter. Roger Rönnbergs matchtrupp presenteras två timmar före nedsläpp och efter matchen mot Brynäs i lördags finns det vissa frågetecken. Återstår att se om Anders Grönlund, Ryan Lasch och Pontus Johansson har tillfrisknat och är redo för spel. Andreas Borgman är avstängd medan Jan Muršak i sin tur är åter i spel efter sin avstängning. Matchen sänds på V Sport Vinter och Viaplay med start 19.05.

Intressanta siffror inför kvartsfinalen:

– Frölunda HC har gjort flest mål i denna upplaga av CHL, 41 st. Skellefteå har gjort 32 st.
– Skellefteås power play är sylvasst och leverear mål vid 34.29 procent av gångerna. Här är Frölunda svagare, 20,93 procent.
– Boxplay å andra sidan, där är Frölunda täta. 92.59 procent i spelformen. Skellefteås penalty kill, som det också heter, finner vi på 73.08. Special teams kommer alltså att spela en stor roll i matchen. Frågan är om Skellefteås power play kan ta sig igenom Frölundas boxplay…
– Ryan Lasch leder CHL:s poängliga, 19p (6+13). Bäst i Skellefteå går Rickard Hugg 11p (7+4).

Jonas Andersson