Christian Folin om uppstarten
Publicerad: 2021-08-05
FHC
Nyförvärvet Christian Folin efter säsongens första gemensamma, "riktiga", isträning.

Christian Folin heter ett av Frölunda HC:s nyförvärv inför säsongen 2021/22. Den 30-årige backen kräver säkerligen ingen större presentation för de flesta supportrarna, men uppfödd på västkusten och fostrad i föreningen tog han vägen via college till NHL – där han spenderade sex säsonger och hann med totalt 244 grundseriematcher i världens bästa ishockeyliga.
Efter att han vid jul i fjol anslöt till Växjö Lakers - där han var med och vann SM-guld - är han nu tillbaka i Göteborg och Frölunda.

I samband med att juli blev augusti samlades hela Frölundas A-lag i Campus för första gången inför säsongen 2021/22. Efter två dagar med team building och lättare ispass samlades hela laget, under torsdagsförmiddagen, på is för en första, gemensam träning.

– Jätteroligt att vara i gång, svarade Christian och utvecklade:
– Man har gått och väntat ett bra tag nu på att få komma i gång. Det är kul när alla är på isen samtidigt och man har tränare där ute som skriker och gormar, så det är roligt att det är i gång!

Christian anslöt till laget och staden nästan omgående efter kontraktsigneringen i våras och har ett litet försprång gentemot andra nyförvärv som precis anslutit.
– Första tiden här har varit jättebra, jag har en väldigt positiv känsla. Det är härlig stämning, både i laget och runt omkring, säger Christian och minns tillbaka till i våras:
– Det var skönt att få vara med och köra de där sex veckorna med killarna innan semestern, att lära känna gruppen lite och alla runt omkring.

Det är inte bara i eller kring Frölundaborg som Christian blir igenkänd. Ute på golfbanan och på stan kommer det fram supportrar som hälsar honom välkommen tillbaka. – Jag får höra saker som ’Det är kul att du är tillbaka i Göteborg igen’ och ’Det ska bli kul att se dig spela för Frölunda igen’. Det är kul och det känns som om att väldigt många är glada över att jag är tillbaka och ska representera Frölunda i höst.

Kopplingen till och känslorna för Frölunda finns givetvis också kvar.
– Ända sedan jag var liten så har jag velat vinna SM-guld med Frölunda, så det känns kul att få den chansen och att få vara en del av det här laget i fyra år framöver, att få jobba för att vara bland de bästa lagen i Sverige varje år. Jag fick möjligheten att vinna SM-guld i våras med Växjö och bara tanken på att få chansen att kunna fira ett SM-guld i Scandinavium och på Götaplatsen är givetvis väldigt stort och något jag har som målbild.

Efter tio säsonger i Nordamerika vände Christian, i december 2020, hem till Sverige för att avrunda säsongen 2020/21 i Växjö – en säsong som avslutades med ett SM-guld.
– Jag har väldigt mycket erfarenhet med mig i bagaget, inte minst ifrån USA och karriären där. Men för mig var det viktigt att spela ett halvår i Sverige och få känna att jag kan spela på den här nivån och bidra och vara en del av ett vinnande lag. Känslan av att vinna guld är givetvis någonting jag tar med mig. Men det finns mycket annan erfarenhet också att bära med sig i från det tuffa slutspelet med ett tight schema, många matcher som gick till förlängning, sena kvällar och framför allt svårigheterna i ett slutspel helt utan publik.

Var var den största utmaningen med att spela inför tomma läktare?
– Man måste tagga i gång sig själv ännu mer än vanligtvis och det blir ett väldigt annorlunda element till spelet. Publiken gör ju så stor skillnad, i synnerhet för hemmalaget som ju så klart får en väldigt stor fördel med publiken i ryggen. Som liten så var jag ofta i Scandinavium, har suttit många gånger på de gröna sätena och tittat på matcher. Så jag vet ju väl vilken inverkan publiken i Göteborg har och vilket tryck det kan bli i Scandinavium. Känslan av en kokande arena har man ju saknat och förhoppningsvis är det någonting vi får uppleva från och med i höst igen.

"Det viktigaste är att vinna matcher”

En annorlunda säsong ligger bakom och en ny är i antågande, med förhoppningen om åskådare på läktarna. Förväntningarna och målen Christian sätter på sig själv är som han själv beskriver det, ’ ganska höga’.

– Jag vill vara en bidragande orsak till att vi spelar bättre i egen zon och strukturerar upp försvarsspelet, det är ingredienserna jag lägger stor vikt i. Sedan vill jag framför allt vara med och vinna matcher, det är det allra viktigaste. Man får inte glömma att det är svårt att vinna hockeymatcher, man ska vara glad när man vinner och tar tre poäng. Så kan vi vara där och slåss om tre poäng varje kväll så kommer vi ligga högt i slutändan.

– Det ska bli extremt kul att dra i gång den här säsongen nu. Göra hela resan och vara med ifrån början, avslutade Christian.

Efraim Larsson