Joel vände skutan
Publicerad: 2022-10-27
Joel Lundqvists två mål i tredje perioden tvingade fram straffar, där Jacob Nilsson bjöd på show och säkrade extrapoängen när 0-2 blev en 3-2-seger borta mot HV71.

Frölunda HC begav sig 15 mil österut för att tillbringa torsdagskvällen i Jönköping i vad som var första mötet med HV71 på drygt 1,5 år. Jan Muršak bjöds redan efter dryga minuten på ett skapligt läge när hemmalagets Emil Andrae passade fel, men Muršak fick pucken lite för nära målburen och lyckades inte överlista Jonas Gunnarsson i HV:s målbur.

Matchbilden såg någorlunda likadan ut under väldigt stora delar av matchen och det var en bild där Frölunda var det klart spelförande laget och ägnade många minuter av varje period med puck i anfallszon, men man skulle ha svårt att komma till de där riktigt skarpa målchanserna och när man väl gjorde det så var det ännu svårare att överlista en solid Jonas Gunnarsson i hemmamålet.

HV71 hade med sig en 2-0-ledning efter den första perioden, ett mål i spel fem mot fyra och ett sent mål i perioden efter snabb omställning ifrån mittzon. – Vi startar ganska bra och trummar på, några misstag här och där men bortsett målen så kommer vi bra in i matchen. Fortsätter vi så här till slutsignal så kan det gå vägen, kommenterade Christian Folin i C More.

Kaptenernas kapten

Efter en mållös mittakt så blev utfallet något mer likt det scenario som Folin var inne, att Frölunda skulle få saker och ting att gå vägen om man bara trummade på. I den tredje perioden kom kvittot på det, för sju minuter in fick Joel Lundqvist en retur rätt på bladet och smällde till direkt för en 2-1-reducering.
– Det är ett längre byte där vi skapar några lägen och lite oreda framför mål, pucken kommer ut från målvakten och jag känner att det bara är att lassa på, kommenterade Joel Lundqvist om situationen och utvecklade:
– Jag har sagt det innan, jag ska ha så kort tid med pucken som möjligt - då blir det bättre. Jag tog i och den satt, det kändes bra.

Fem minuter senare förde Max Friberg in pucken i anfallszon, släppte över till Lundqvist som knäppte till distinkt i bortre burgavel och överlistade Gunnarsson för 2-2 - ett mål som fick matchen att öppnas och få en helt annan karaktär.

De sista minuterna av den tredje perioden var en vidöppen akt med helöppna spjäll åt bägge håll, där båda lag skapade enorma möjligheter att avgöra tillställningen, men det oavgjorda resultatet stod sig perioden ut och tvingade fram en minst lika underhållande förlängning. En förlängning som bland annat innehöll ett straffslag för Frölunda efter att Jan Muršak blivit slashad i friläge - men straffskytten Patrik Carlsson lyckades inte förvalta möjligheten, utan matchen gick vidare och kom till sist att avgöras i en riktig straffläggningsshow.

Jacob Nilsson och Andy Miele var de enda som skulle lyckas sätta pucken utav de ordinarie tre omgångarna och de båda skulle få ställas inför ett head-to-head-avgörande som sträckte sig över ytterligare två straffar var. Jacob Nilsson tog vara och nätade på samtliga tre straffar han tog, medan Andy Miele drog sin sista över ribban och Frölunda snodde extrapoängen.

– Vi gjorde mycket bra matchen igenom, extra skönt att få vinna en sådan här match, sade tvåmålsskytten Joel Lundqvist i C More efter slutsignalen.

– Det var tungt i första perioden faktiskt. Vi kom ut bra, spelade bra och skapade mycket medan de gjorde mål på tillfälligheter nästan. Ruggigt stark vändning, konstaterade Joel och fick medhåll av matchvinnare Jacob Nilsson:

– Framför allt skönt att vi lyckades vända och får en vinst här, det visar på en stark karaktär och lagmoral och det var väldigt skönt. Idag var det Joel som styrde skutan och stänkte dit två, menade Jacob och avslutade om straffläggningsshowen:
– Tydligen kan man göra så om man får chansen, men nu har jag inga fler straffar på lager.

Kommande herrmatcher

SHL | 2022.10.29, 15:15 | Frölunda HC - IF Malmö Redhawks (Biljetter),
SHL | 2022.11.01, 19:00 | Frölunda HC - Växjö Lakers (Biljetter),
SHL | 2022.11.03, 19:00 | Frölunda HC - HV71 (Biljetter).

HV71 - Frölunda HC 2-3 SO (2-0, 0-0, 0-2, 0-0, 0-1) Skott: 25-30 (7-6, 9-11, 7-10, 2-2, 0-1)
PIM: 4-6 (2-4, 0-2, 2-0, 0-0, 0-0)
Åskådare: 6 696

1-0 (07:22) | Joonas Nättinen (André Petersson, Emil Andrae) PP1
2-0 (18:12) | Andy Miele (Fredrik Forsberg, Taylor Matson)

2-1 (47:02) | Joel Lundqvist (Tom Nilsson)
2-2 (52:25) | Joel Lundqvist (Max Friberg, Tom Nilsson) Förlängning

Avgörande straffmålskytt: Jacob Nilsson, Frölunda HC