Vinst i sista stund
Publicerad: 2021-09-02
CHL
Michael fick (Špa)čekerna BK Mladá Boleslav på fall, 4-3.

När Frölunda HC fick besök av BK Mladá Boleslav för den tredje omgången i Champions Hockey League-gruppspelet ställdes man ett motstånd som skulle ge Frölunda en betydligt tuffare match än när lagen möttes i Tjeckien för en vecka sedan (4-1-seger för Frölunda då).
Det var än en gång Frölunda som i stora delar i matchen skulle vara det ledande, spelförande laget och man skapade också många fina målchanser i olika konstellationer. Gästerna skulle dock ta ledningen när Ondřej Najman, i spel fem mot fyra, bröt in från kanten och tråcklade in 1-0-pucken bakom Matt Tomkins.

Efter att Mladá Boleslav ådragit sig två utvisningar i samma spelsekvens kunde Frölunda utnyttja den efterföljande chansen i fem mot tre och utjämnade matchen till 1-1 efter att Ryan Lasch serverat Jacob Nilsson ett direktskott i snudd på öppet mål.
Frölunda skulle ha tjeckernas disciplinära spel mycket att tacka, för det var åter i numerärt överläge man skulle göra matchens nästa mål och ta ledningen. Jan Muršak satte ett direktskott ifrån slottet, några minuter in i den andra perioden, och satte Frölunda i en 2-1-ledning.

Mittenakten fördes till mångt och mycket av Frölunda, som gång på gång kontrade kvickt på ett alltmer spretigt och utvisningsdrabbat Mladá. Vore det inte för Jan Růžička emellan stolparna i gästernas mål så hade den här matchen kunnat vara avgjord tidigt, för den tjeckiske målvakten stod för flertalet mycket högkvalitativa räddningar och höll gästerna kvar i matchen. Tack för det, sade Pavel Kousal och tog vara på ett av Boleslavs få anfall i akten när han utjämnade till 2-2.

Tjecken sänkte tjeckerna

Inledningsvis i den tredje perioden såg Frölunda ganska pigga ut. Tempot var högt, spelarna gasade på, tryckte ned tjeckerna och skulle i ett sådant svep ånyo ta ledningen i matchen. Jan Muršak drev på mot mål och skapade en retur som Michael Špaček rakade in till 3-2, tjeckens första mål i Frölundatröjan. Men någonting hände i den tredje perioden. Mladá Boleslav tog över alltmer, fick Frölunda att begå allt fler misstag och hotade Tomkins i Frölundamålet vid flertalet attacker. Kvitteringen kom också som ett brev på posten. Boleslavs top scorer, Jakub Kotala, glömdes bort i slottet och kunde ostört raka in 3-3 när lite drygt halva den tredje perioden återstod.

Trots att den tredje akten i stora drag lutade tyngre och tyngre åt ett tjeckiskt avgörande så skulle ändå Frölunda hitta en väg för att borga en ny seger och plocka samtliga tre poäng. Max Friberg rånades på ett sent segermål med en enorm plockhandsräddning av Růžička när två minuter återstod, men situationen ledde ändå till ett numerärt överläge för Frölunda som skulle bli avgörande. Michael Špaček blev matchens huvudfigur när han styrde in Jacob Nilssons skott till 4-3 och blev segerskytt när blott 32 sekunder återstod av den tredje perioden.

– Det är skönt att vi lyckades vinna i dag, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen.
– Mladá gjorde det väldigt bra och gav oss en svår match med fysiskt, tätt spel och de testade vårt tålamod i dag. Över tre perioder så var vi kanske en puck bättre och vårt powerplay hade bra tålamod, de avgjorde matchen åt oss.

– Ytterligare ett bra lag (Zürich) kommer på besök på lördag. Jag vill att vi gör en mycket bättre prestation än vad vi gjorde nere hos dem i förra veckan. Förhoppningsvis ger den här segern killarna lite självförtroende så att vi kan göra fler bra minuter i 5-mot-5, avslutade Roger.

På lördag gästas vi alltså av ZSC Lions Zürich, ett lag vi delar förstaplatsen i gruppen med, efter sex poäng på tre spelade matcher. Vi har chans på revansch efter 4-2-förlusten på bortaplan förra veckan. Pucken släpps i Frölundaborg kl 14:05 och går att följa på SVT, SVTplay och i våra sociala medier.

Kommande matcher

Lördag 4/9, kl 14:05, CHL, Frölunda HC - ZSC Lions Zürich,
Lördag 11/9, kl 15:15, Frölunda HC – Brynäs IF,
Torsdag 16/9, kl 19:00, Skellefteå AIK – Frölunda HC,
Lördag 18/9, kl 18:00, Frölunda HC – Luleå HF,
Torsdag 23/9, kl 19:00, Frölunda HC – Leksands IF.

Frölunda HC - BK Mladá Boleslav 4-3 (1-1, 1-1, 2-1) Skott: 47-23 (9-11, 19-5, 19-8)
PIM: 6-35 (4-8, 2-8, 0-19)