Tre poäng i Danmark
Publicerad: 2022-11-20
FHC DAM
Frölunda HC bortabesegrade danska Hvidovre IK med 9-1 efter att ha hamnat i underläge i matchens andra byte.

Frölunda HC hoppade på bussen och begav sig några timmar söderut, närmare bestämt till utkanten av Köpenhamn där danska Hvidovre IK stod för värdskapet i NDHL:s tionde spelomgång. Hvidovre hade inte mycket att sätta emot när man besökte Frölundaborg tidigare under säsongen (16-0 skrevs slutsiffrorna då), men på hemmais skulle man lyckas stänga Frölundas offensiv på ett klart mer effektivt och förtjänstfullt vis. Hvidovre slog också till med en knall när man redan efter 1:25 tog ledningen - efter en fin soloaktion av Julie Funch Østergaard som fintade sig igenom försvaret, rundade Ellen Jeansson och lyfte in pucken - och satte i Frölunda i underläge för första gången den här säsongen.

Men det fanns ingen anledning till oro för ett Frölunda som inledningsvis kanske hade lite svårigheter att tugga igång maskineriet, men man malde på och skulle i vanlig ordning få både utdelning och med tiden få motståndarna tröttare och tröttare.
Drygt halvvägs in i den första perioden stod Ella Hellman bra placerade framför mål och tog vara på returen av en stolpträff från Holly Boney. Därefter föll ytterligare tre mål inom loppet av fem minuter och Frölunda gick till en första pausvila med en 4-1-ledning på tavlan - efter att både Boney och Karin Svedberg gjort sina första mål i Frölundatröjan.

– Jättekul att både Holly och Karin fick göra sina första mål i Frölunda! Det är både kul och så klart bra för oss när fler spelare är med i skapandet av lägen och produktionen, kommenterade assisterande tränare Marcus Anselm.

Efter att de lite yngre förmågorna fått agera draglok under den första perioden så var det under andra och tredje perioden istället de rutinerade stjärnorna som skulle ta över rodret. Ju längre matchen gick, desto fler och tyngre anfall etablerade Frölunda och det var just Michelle Karvinen, Hanna Olsson och Andrea Dalen (som halvvägs in i matchen ersatte Emilia Bergeby Hallbecks plats som tredjelänk i kedjan) som såg till att stänka in ett par puckar till. Karvinen stängde matchen med ett hattrick när hon fastställde slutresultatet 9-1 med 13 sekunder kvar av tillställningen.

– De hade några kvicka spelare som stod för ett par snabba omställningar tidigt i matchen och de utnyttjade det med ett ledningsmål, kommenterade Marcus och fortsatte:
– Jag tycker att vi växte in i det successivt, blev noggrannare i omställningarna från anfall till försvar och i takt med att vi hittade lugnet så kunde vi börja äga matchen mer och mer. Tack vare ett bra tålamod kunde vi tvinga ned dem och till sist började puckarna trilla in.

På fredag är det derby i Frölundaborg, när Hovås kommer på besök.
– Jättekul, det ser vi fram emot jättemycket! Hoppas på en publikfest, avslutade Marcus.

Matchen mot Hovås startar kl 19:00 och biljetter köper du via den här länken.