Dundersvit mot Växjö
Publicerad: 2022-10-31
Förra veckan avslutades med den tredje förlusten i rad mot Malmö. Men Frölunda inleder den här veckan med att försöka hålla en mycket starkare svit vid liv. Växjö har inte vunnit i Scandinavium sedan 4 januari 2018.

Tränare och spelare är inte alltid så förtjusta i att prata om dem. Men för oss på läktaren är sviter en krydda i matchtillvaron. Under mina år som sportjournalist har jag lagt ett antal timmar på att grotta ner mig i statistik och leta efter trender och tendenser åt det ena eller andra hållet. Och ishockeyn, med sina enorma statistiksamlingar, ger fenomenala möjligheter åt den som vill söka. När man pratar med tränare och spelare om långa förlustsviter mot vissa lag brukar de vilja tona ner betydelsen. Likväl går det nästan alltid att ta på lättnaden efteråt när en lång svit brutits och man plockar tre eller åtminstone två poäng.

Själv är jag övertygad om att långa sviter – oavsett om det handlar om en räcka segrar eller förluster – har en betydelse. Går man ut mot en motståndare som man har besegrat i flera matcher i rad har man ett psykologiskt övertag. Inte så att passningarna sitter enklare, men när det drar ihop sig till avgörande är det skönt att veta att man har gjort det tidigare. När det gäller långa förlustsviter som spräcks kan jag förstå lättnaden. Att behöva prata om långa förlustrader både före och efter matcherna är tärande, att återigen tvingas svara oss journalister på frågan om varför just den motståndaren alltid är bättre är naturligtvis irriterande. Å andra sidan bidrar det till lite extra tändning för att man äntligen ska bryta trenden.

För Frölundas del har den här säsongen inte handlat så mycket om långa sviter av förluster eller vinster. En annan svit har hittills överskuggat allt annat. Mellan Max Fribergs 2–1-mål efter 37.34 mot Örebro 22 september till Anthony Grecos 1–1 mot Luleå efter 28.43 minuter 8 oktober gick inte bara många minuter i respektive match utan även fem hela matcher utan powerplaymål. Det var en svit som är svår att gömma undan. På läktarna räknades sekunder, minuter och timmar medan det våndades i båset. Så fort en motståndare blev utvisad plockade respektive tv-kommentator fram statistiken, redo att fylla på med ytterligare minuter. Medan seger- och förlust-sviter på sätt och vis bara har en akademisk betydelse för den som lever i nuet var den impotenta pp-sviten direkt plågsam.

Detta i en sport där tränarna inför varje säsong, för att inte säga varje match, pratar om vikten av att special teams håller tätt med en man mindre på isen och producerar framåt med en man mer. Sedan sviten sprack med drömmålet mot Luleå har ytterligare sex pp-mål ramlat in, men den långa måltorkan ligger bakom att Frölunda bara har Luleå och Leksand bakom sig i pp-ligan. Samtidigt har Frölunda etablerat sig som sämst i serien när det gäller att hålla målet rent med en man mindre. Men när Frölunda nu går in i den sista matchveckan före två veckors landslagsuppehåll är det med en dundersvit i ryggen. I den första av de tre hemmamatcherna kommer Växjö till Scandinavium – och där har smålänningarna inte vunnit på fyra år och tio månader.

Frölunda har vunnit alla tio seriematcherna i Kålleseum sedan 2–5-förlusten 4 januari 2018. Sju gånger efter tre perioder, två efter övertid och en gång har det avgjorts på straffar. Dessutom vann Frölunda båda matcherna i kvartsfinalen på övertid i våras. Å andra sidan satte Frölunda i samma kvartsfinal stopp för en egen dyster svit mot just Växjö. När det blev 5–2 borta i den avgörande kvartsfinalen var det den första trepoängaren i Växjö sedan 28 januari 2016. Efter hemmaförlusten i lördags mot Malmö kommer alla Frölunda-spelare naturligtvis att göra allt för att förlänga segersviten mot Växjö. På torsdag kommer så HV71 till Scandinavium. Mot det småländska laget har Frölunda vunnit de fem senaste matcherna.

Mot lördagsmotståndaren Skellefteå är segersviten betydligt kortare – bara två matcher. Naturligtvis är sådan här statistik inget som Roger Rönnberg och hans tränarstab har med i beräkningarna när de lägger upp taktiken inför veckans matcher. Men själv tycker jag att siffror oftast ger en extra krydda när man sätter sig för att se en match. En siffra som jag vet att Frölunda definitivt jagar är en etta i kolumnen för hållna nollor. På 15 matcher har Lasse Johansson (elva matcher) och Frederik Dichow ännu inte lyckats hålla målet fritt från påhälsning.

En hållen nolla är något som alltid kommenteras efteråt.

En Frölunda-svit som förmodligen kommer att vara obruten serien ut är det nystartade damlagets. Sju raka segrar och 74–0 i målskillnad i damernas söderetta. Det är först i den kommande damallsvenskan och kvalet till SDHL som det här laget kommer att testas.