Bottennapp mot Leksand
Publicerad: 2021-09-23
SHL
– Ett ordentligt steg bakåt, menade Roger Rönnberg om Frölunda HC:s insats i 2-4-förlusten mot Leksands IF.

Matchöppningen när Frölunda HC tog emot Leksands IF - i vad som var den sista hemmamatchen innan publikrestriktionerna för matcharrangemang släpper - var av en mer publikvänlig än tränarönskvärd karaktär. Det gick fort, det svängde åt båda håll och en hel del puckar studsade farligt framför såväl Matt Tomkins - som startade mellan stolparna för tredje matchen i följd – som Kasimir Kaskisuo i Leksandsmålet. Tomkins fick göra ett par fina räddningar i inledningsperioden, bland annat när han avfärdade ett fritt läge för Mikael Ruohomaa.

Elmer Söderblom var inte bara matchens profil sett till matcharrangemang i arenan, utan även en av de Frölundaspelare som var hetast under den tidigare delen av matchen. Formationen med Elmer, Theodor Niederbach och SHL-debuterande Noah Hasa var en av de klart mest utstickande under den första perioden, ständiga hot för motståndarna och trion skulle också skapa chanser.
I den första periodens slutskede fick Söderblom pucken i slottet av en Leksandsspelare, men sköt utanför, och några minuter in i den andra perioden prickade han stolpen efter att Michael Špaček droppat pucken i slottet till den storväxte. I stället skulle Leksand kontra och bara några sekunder efter ramträffen ta ledningen med 1-0.

Det där med Frölundachans och kontring som resulterade i mål för Leksand var någonting man fick känna på fler gånger under mittenakten. För gästerna skulle i, en tung och avgörande andraperiod för Frölunda, utöka ledningen två gånger om, båda två i kontringar efter att Frölunda haft längre attacker och bosatt sig i anfallszon.

Omgående chans på returbiljett

Efter en tung andraperiod och 3-0-underläge på tavlan så fick Frölunda, om inte en guldbiljett så något så när silverfärgad returbiljett in i matchen, när Max Friberg blivit nedriven i ett friläge (efter en suverän passning ifrån egen zon av Simon Edvinsson) och fått med sig ett straffslag – sjutton sekunder in i den tredje perioden.
Fram för att ta straffen klev Ryan Lasch, som dock skulle misslyckas att förvalta chansen och sköt utanför.

Istället kunde Nils Åman kontra in 4-0 till leksingarna, knappt åtta minuter in i slutperioden, och ge gästerna en komfortabel ledning. Men dalalaget, som inför matchen hade gått poänglösa på de tre inledande matcherna, skulle inte få en helt komfortabel avslutning på matchen. För när lite drygt åtta minuter återstod av perioden dundrade Christian Folin in sitt första mål i Frölundatröjan och knappt tre minuter senare skickade Jens Olsson in ett direktskott i spel fem mot fyra för 2-4 - och vittringen var ett faktum. Men trots närmre sex minuters spel kvar och ett Frölunda som tryckte på för ytterligare nätrassel så skulle man inte komma närmre. Leksand höll undan och segrade med 4-2.

– Jag gillar inte alls attityden vi visade i dag, det är ett ordentligt steg bakåt, sade Roger Rönnberg efter slutsignalen.

– Den här skarpa attityden som vi hade förra veckan fanns inte i dag och nästan ifrån första minuten kändes det som om att Leksand var skarpa och vi var som lite på hälarna. På offensiv planhalva var det kul, det hände det grejer och där ville vi vara, men på egen planhalva var vi inte alls redo att ta jobbet för varandra och tilliten för varandra fanns inte. Vi släppte in åtminstone två mål i den andra perioden som vi egentligen inte ska släppa in och som vi inte var nära att släppa mot vare sig Skellefteå eller Luleå. I dag var det vidöppet, Leksand släpptes in på insidan och tyvärr så blev ju effekten närmast brutal, suckade Roger.

– Vi behöver förstå att vi måste vara mer konsekventa, att jobba mer för varandra och spela med skärpa i försvarsspelet, avslutade Roger.

På lördag har Frölunda chans att studsa tillbaka borta mot IK Oskarshamn. Pucken släpps kl 18:00 och matchen följer ni i C More samt i våra sociala medier.