Frölunda föll i Luleå
Publicerad: 2020-02-29
SHL
Frölunda hade enorma svårigheter att matcha serieledande Luleå och föll i Norrbotten.

LULEÅ | Bortamatcher mot Luleå HF är i regel tillställningar med tyngd, attityd och hög underhållningsfaktor. Ett serieledande Luleå startade piggt när Frölunda gästade i grundseriens 47:e omgång och skulle komma att dominera den första perioden snudd på fullständigt.
Drygt halvvägs in i akten gav Petter Emanuelsson hemmalaget ledningen med 1-0 i spel fem mot fyra och Frölunda skulle få chans att besvara baklängesmålet ganska kvickt i och med en Luleåutvisning. Ett ganska tafatt spel i det numerära överläget gjorde att Luleå utan några större problem kunde reda ut tvåminutaren och skulle några minuter senare istället utöka till 2-0 genom Nils Lundkvist.

– De får föra pucken framåt lit väl enkelt. Vi får ej stopp på dem i vår forechecking vilket gör att de gång på gång kan komma i anfall med hög fart, kommenterade Max Friberg efter den första perioden.
– Vi behöver få fast dem lite mer och när vi väl har puck behöver vi vara starkare och mer ordentliga med den, vi slänger den ifrån oss lite för enkelt.

Frölunda kom ut i mittenakten med en betydligt högre fart i såväl skridskoåkning, passningsspel och tanke. Man började utmana norrbottningarna på riktigt, men i en ganska svängig period av akten kunde Luleå visa sig starkare, skapade flera två-mot-ett-kontringar och kom närmre en utökning av ledningen. När Viktor Ekbom i en 3-mot-2-kontring emot tappade klubban fick Isac Brännström fri gata, gled in mot mål och knäppte in 3-0 bakom Johan Mattsson, drygt halvvägs in i den andra perioden.

En riktigt stor möjlighet att ta sig in i matchen skulle Frölunda få i den andra perioden, då två Luleåutvisningar inom loppet av 21 sekunder gav gästerna ett fem mot tre-läge i 1:39.
Men spelet med två man mer på banan har varit en hård nöt att knäcka för Frölunda, som på senare tid av säsongen haft flera misslyckade sådana tillfällen. Även denna gång skulle man misslyckas utnyttja det guldläget att ta sig in i matchen och man fick en tuff uppförsbacke inför den tredje perioden.

Tight Luleåförsvar

Ett Frölunda som försökte forcera fram någonting i den tredje perioden hade enormt svårt att luckra upp ett ruggigt tight Luleåförsvar. Man fick stundvis ändå fast pucken i anfallszon under ganska långa sekvenser, men utan att egentligen skapa några farligheter nog för att utmana Joel Lassinantti i Luleås mål.

Det blev ändå lite, lite spännande när Nicklas Lasu, via Niklas Olausson, vallade in pucken bakom Lassinantti och reducerade till 3-1.
Närmre kom man däremot inte, utan Erik Gustafsson kunde lyfta in pucken i tom bur och fastställde slutresultatet 4-1.

– Jag tycker att det var är riktigt dålig prestation i dag, långt ifrån vår högsta nivå, uttryckte Roger Rönnberg efter slutsignalen.
– Det är fullt ut mentalt, tror jag. Att det ser så här jobbigt ut för killarna att spela ishockey, det sitter mellan öronen. De vill så att det värker och det är frustrerande. Vi har hamnat i en rad av förlustmatcher av en anledning, att vi inte varit nog konsekventa nog. Det är vår lägstanivå som är vår svaghet. Luleå leder serien av en anledning och det här är den svåraste bortamatch att ställas inför. Det kommer bli svårt att hitta något att ta med sig vidare härifrån, avslutade Roger.

Kommande matcher
Tisdag 3/3, kl 19:00, Frölunda HC – Skellefteå AIK (Biljetter),
Torsdag 5/3, kl 19:00, Växjö Lakers – Frölunda HC,
Lördag 7/3, kl 15:15, Frölunda HC – Hv71 (Biljetter).

Matchstatistik

Luleå Hockey - Frölunda HC 4-1 (2-0, 1-0, 1-1) Skott: 26-22 (11-4, 8-10, 7-8)
PIM: 6-6 (2-2, 4-2, 0-2)
Åskådare: 5 915 åskådare

Period 1
1-0 (11:22) | Petter Emanuelsson (Daniel Sondell, Niklas Olausson) PP1
2-0 (16:12) | Nils Lundkvist (Erik Gustafsson)

Period 2
3-0 (30:59) | Isac Brännström (Einar Emanuelsson, Juhani Tyrväinen)

Period 3
3-1 (58:28) | Nicklas Lasu (utan assist)
4-1 (59:25) | Erik Gustafsson (Nils Lundkvist) ENG

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Niklas Rubin)

Viktor Ekbom - Jacob Moverare
Brandon Gormley - Karl Stollery David Printz - Anders Grönlund
Julius Bergman

Jacob Peterson - Joel Lundqvist - Max Friberg
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu – Sebastian Stålberg
Joel Mustonen - Johan Sundström – Samuel Fagemo
Patrik Carlsson - Simon Hjalmarsson - Ryan Lasch
Lucas Raymond

Efraim Larsson