Straffade igen
Publicerad: 2021-12-02
SHL
Frölunda HC föll efter straffar uppe i Luleå, 2-3.

Frölunda HC har trivts bra med att möta Luleå HF de senaste säsongerna, inte minst uppe i Coop Norrbotten Arena, där man vunnit fyra av de sex senaste mötena.
När Frölunda åkte upp till Norrbotten för säsongens andra möte skulle man ställas mot ett Luleå som hade hållit nollan i tre av de fyra senaste hemmamatcherna.

Man fick se en tillställning mellan två riktigt jämna lag som turades om att föra spelet och om möjligt påminde om varandra mycket under matchens gång. I stunder glänste såväl Frölunda som Luleå med fina kombinationer, skapade bra lägen och etablerade längre attacker i anfallszon – lika mycket påminde lagen om varandra när de periodvis strulade med puck och gav bort densamma i egen zon.

Efter en mållös förstaperiod skulle det bara ta dryga minuten in i mittenakten för Frölunda att öppna målskyttet. I spel fem mot tre hittade Ryan Lasch in i slottet till Joel Lundqvist, som stänkte till direkt och tryckte in ledningspucken i bortre kryss.

– Jag behövde fräscha upp minnet. Har nästan glömt hur det känns, det var ju ett tag sen, kommenterade Joel Lundqvist om målet.
– Han (Ryan Lasch) är bra på att få in de där mackorna. Där öppnade det sig med ett läge för mig och då gäller det att vara redo.

Luleå skulle bara drygt tre minuter senare kvittera, även det i numerärt överläge, genom Konstantin Komarek. Hemmalaget tog också över lite kommandot i matchen och var kanske det något bättre laget sett över perioden i helhet – som avslutade med 1-1 på tavlan.

– Jämn match, går lite i vågor från båda lagen, tyckte Joel Lundqvist.
– Vi vill kontrollera matchen på ett bättre sätt, vi släpper en hel del farliga lägen och det är inte optimalt. Vi behöver vara lite noggrannare.

Tight slutakt

Knappt sex minuter in i den tredje perioden tog Luleå ledningen efter ett avslut från Juhani Tyrväinen och hemmalaget agerade därefter mycket resolut, tryggt och var svåröverlistade. Luleå stängde matchen på ett starkt sätt och det gavs inte mycket för Frölunda att gå på – förrän Jens Olsson lade pucken på en yta för att friställa Patrik Carlsson, ”Purre” som för övrigt gjorde sin 400:e match i Frölundatröjan. Friläget, det förvaltade Carlsson distinkt och överlistade Jesper Wallstedt i Luleås mål med ett kliniskt handledsskott för 2-2.

För tredje matchen i följd fick Frölunda spela förlängning och efter fem mållösa minuter skulle kampen avgöras efter straffar. Två Frölundamål räckte inte då Luleå förvaltade samtliga sina tre och tog extrapoängen.

– I det stora hela gör vi en okej bortamatch. Vi är lite för ineffektiva och hade behövt göra ett mål till för att vara riktigt glada på planet hem, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen.

– Luleå är bra på att stänga ned sina motståndare och spela bra defensivt, men jag tycker att vi skapade många bra chanser i dag. I andra perioden slarvade vi med vårt passningsspel vilket gjorde att de fick onödigt många chanser av oss. Surt att inte få med fler än en poäng hem, avslutade Roger.

Kommande matcher

Lördag 4 december kl 15:15
Frölunda HC vs Linköping HC
Biljetter hittar du här.

Tisdag 7 december kl 19:00
Champions Hockey League, kvartsfinal 1 av 2
Leksands IF – Frölunda HC

Torsdag 9 december kl 19:00
Leksands IF – Frölunda HC

Lördag 11 december kl 15:15
Frölunda HC vs Brynäs IF
Biljetter hittar du här.

Tisdag 14 december kl 19:00
Champions Hockey League, kvartsfinal 2 av 2
Frölunda HC vs Leksands IF
Biljetter hittar du här.

Matchstatistik

Luleå HF - Frölunda HC 3-2 SO (0-0, 1-1, 1-1, 0-0, 1-0) Skott: 26-30 (9-9, 8-12, 5-9, 3-0, 1-0)
PIM: 8-4 (4-0, 4-2, 0-2)
Åskådare: 5 482

Period 1

Period 2
0-1 (21:02) | Joel Lundqvist (Ryan Lasch, Michael Špaček) PP2
1-1 (24:37) | Konstantin Komarek (Erik Gustafsson, Juhani Tyrväinen) PP1

Period 3
2-1 (45:44) | Juhani Tyrväinen (Joonas Rask, Oscar Engsund)
2-2 (56:36) | Patrik Carlsson (Jens Olsson, Michael Špaček)

Avgörande straffläggare: Jack Connolly, Luleå HF

Så här ställde Frölunda upp:
Matt Tomkins
(Niklas Rubin)

Simon Edvinsson - Christian Folin
Anders Grönlund - Stefan Elliott
Jens Olsson - Filip Johansson
Viktor Ekbom

Karl Henriksson - Joel Lundqvist - Jan Muršak
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu- Ryan Lasch
Patrik Carlsson - Michael Špaček – Max Friberg
Elmer Söderblom - Johan Sundström - Theodor Niederbach
Jacob Olofsson

Efraim Larsson