Publicerad: 2021-08-18
Försäsong
Frölunda HC vände tvåmålsunderläge och straffbesegrade Leksand IF med 3-2.

I bohuslänska Skee inleddes Strömstad Hockey Classic på onsdagskvällen med mötet mellan Frölunda HC och Leksands IF, ett möte som direkt satte Niklas Rubin på prov.
Dalalaget inledde som det bättre laget, satte hög press och gav Frölunda svåra frågor att besvara under den första perioden. Många av de rödklädda uppspelsförsöken stoppades i egen zon eller i mittzon och gav Leksand alltmer puck och tid i Frölundas zon. Under den första perioden avlossade leksingarna hela 20 skott på mål och det var en Rubin som verkligen fick bekänna färg med ett resolut och stabilt spel mellan stolparna.

Det var först halvvägs in i den andra perioden som måljubel skulle utlösas i Lionshov Ishall och det var inte för Frölunda, som på en femöring vänt matchbilden efter paus och haglade puckar mot Leksandsmålvakten Kasimir Kaskisuo - som även han gjorde en åtråvärd match mellan sina stolpar.
Rubin räddade ett friläge från framstörtande Max Veronneau, men i eftersköljningarna skulle Veronneau få ytterligare en chans i slottet och kunde då ge Leksand 1-0 med 9:08 spelat av mittenakten.

En mycket stark Frölundaperiod med flera stora målchanser, i synnerhet i numerärt överläge, gick till paus mållöst med minsta marginal efter att Mattias Norlinder i slutsekunderna var ett stolpskott ifrån ett utjämnat resultat. I stället skulle Leksand dryga ut ledningen till 2-0, två minuter in i den tredje perioden, när ett backskott i spel fem mot fyra olyckligt styrdes in i mål via Frölundaklubba.

Leksand återtog kommandot efter målet och var över stora delar av perioden det något starkare laget. Spelet böljade mycket fram och tillbaka med få avbrott och när Patrik Carlsson plötsligt blev bortglömd i slottet, serverades han helt fri av Johan Sundström och kunde raka in ett direktskott som gav Frölunda 1-2-reducering - och medvind.
I en slutforcering med utplockad målvakt och extra utespelare lyckades till sist Jacob Nilsson smyga in en isare ifrån blålinjen, som helt överlistade Kaskisuo vid stolproten och resulterade till 2-2, när blott 17 sekunder återstod av den tredje perioden. Matchen gick till förlängning och skulle så småningom avgöras efter straffar, där Niklas Rubin inte släppte någon straff förbi sig och Ryan Lasch avgjorde med straffläggningens enda mål.

– Kul att man kan rädda några straffar ibland, hintade matchvinnaren Niklas Rubin efter slutsignalen och fortsatte med att förklara sin syn på matchstarten:

– Vi kom inte alls upp i nivå, spelade slarvigt och tappade mycket puck. Jag fick en del tuffa lägen emot mig där, men det var skönt att kunna stå emot och komma in i matchen på ett bra sätt. De skapade många odd man rushes på oss och där blev vi sårbara, så vi pratade om att dels få ut pucken ur egen zon enklare, få ned den djupt och spela vår hockey. De hängde en ganska tidigt i tredje, fick lite momentum av det och tog över matchen igen. Men vi jagade på bra sista sju-åtta minuterna och lyckades trycka dit två, det var skönt.

Om sin egen insats menade Niklas att det var ett steg framåt.
– Jag har fått träna en vecka sedan förra matchen och känner att det är många saker som satt idag som inte satt sist. Sedan är det klart att det finns fler bitar att nöta in som inte är där än. Men fler pusselbitar ligger på plats och det var ett steg framåt, det är jag nöjd med, avslutade Niklas.

I morgon, torsdag, väntar Färjestad BK i samma arena. Nedsläpp kl 19:00 och ni följer även den matchen via SportExpressen och i våra sociala medier.

Kommande matcher
Torsdag 19/8, kl 19:00, Strömstad Hockey Classic, Lionshov, Frölunda HC - Färjestad BK,
Torsdag 26/8, kl 17:00, Champions Hockey League, BK Mladá Boleslav - Frölunda HC,
Lördag 28/8, kl 20:05, Champions Hockey League, ZSC Lions Zürich - Frölunda HC,
Torsdag 2/9, kl 18:05, Champions Hockey League, Frölunda HC - BK Mladá Boleslav,
Lördag 4/9, kl 14:05, Champions Hockey League, Frölunda HC - ZSC Lions Zürich.

Frölunda HC - Leksands IF 3-2 SO (0-0, 0-1, 2-1, 0-0, 1-0) Skott: 33-34 (3-20, 20-7, 5-6, 4-1, 1-0)
PIM: 6-8 (2-2, 2-6, 2-0)