Stark seger i Scandinavium
Publicerad: 2024-04-16
FHC HERR
Frölunda HC besegrade Skellefteå AIK med 3-1 på hemmaplan och har hämtat in semifinalserien till 3-3 i matcher.

Frölunda HC fick en alldeles gyllene möjlighet att koppla ett tidigt grepp om den sjätte semifinalen, när man dels fick ett numerärt underläge redan i matchens andra minut. Dels ett än bättre läge när Skellefteå AIK:s Andreas Johnson drygt två minuter senare knätacklade Linus Nässén och visades ut 5 minuter + matchstraff. Men så var det ju det där med spel i numerärt överläge i kombination med Frölunda - ett sparkapital i det här slutspelet.

Gästerna hade - bortsett ett toppenläge för Jere Innala, där finnen inte lyckades få pucken över Linus Söderströms benskydd på ett direktskott - egentligen inga större bekymmer att reda ut den stora dos boxplayspel under matchöppningen. Men det var inte så att Frölunda tappade något nämnvärt på att inte få utdelning i sitt powerplay, nej för det var en matchbild som till viss del påminde något om hur de två förstaperioderna i semi fem såg ut, där Frölunda förde och hade ett enormt grepp om matchbilden - den största skillnaden var att de rödklädda inte skapade riktigt lika många högkvalitativa målchanser denna kväll.

Tidigt i den andra perioden skapade Frölunda dock en mycket stor chans i spel fem mot fyra och där skulle David Edstrom inte göra några misstag. På ett riktigt "Ryan Lasch till Joel Lundqvist"-manér stod Max Friberg placerad på den förlängda mållinjen och spelade in pucken i slottet, där David Edstrom klippte till direkt och gav Frölunda 1-0.

Kaptenens 100:e avgjorde

Det blev en spännande tredjeperiod i Scandinavium denna tisdagskväll, för Skellefteå hittade en högre växel, inledde den tredje perioden med ett hårdare driv framåt och gick för att försöka repetera söndagens tredjeperiod, där man hämtade in 0-3 till 3-3. Nog för att underläget inte var lika stort den här gången, men västerbottningarna skulle kvittera den här tillställningen i den tredje perioden.

I efterdyningarna av en farlig situation vid Lars Johansson fick Jonathan Johnson lite för mycket is i slottet och kunde raka in ett direktskott ifrån nära håll till 1-1 den tredje perioden var drygt sju minuter gammal.

Men Frölundas replik lät inte väntas på - och det blev också ett extra speciellt mål.

Lite drygt två minuter efter Skellefteås kvittering fick Max Friberg pucken vid bortre stolpen och forcerade in pucken till 2-1 när halva den tredje perioden återstod - ett mål som var kaptenens 100:e i Frölundatröjan.

Jere Innala är slutspelets klart hetaste spelare och som såväl skyttekung som poängbäst skulle han även denna kväll kliva fram, när han i slutskedet av matchen fick friläge, kyligt lade pucken mellan benen på Linus Söderström och fastställde slutresultatet 3-1 med sitt tionde mål i slutspelet. Bara två Frölundaspelare har gjort fler i ett och samma slutspel (Artturi Lehkonen ,11 st 2015/16 samt Daniel Alfredsson, 12 st 2004/05).

- Spelmässigt tycker jag inte vi får till samma träff som tidigare under serien. En ganska sönderryckt match och vi fick inte riktigt möjligheten att trumma på som vi vill, så är inte helt nöjd med 5v5-spelet, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen.

- I dag vann vi helt och hållet på karaktär, det här laget älskar när det är tätt, tight, hårt och man bara får jaga nästa situation. Jag är otroligt imponerad över mina spelare idag, hur vi kom tillbaka direkt efter deras kvittering, skapade några vassa byten och återtog ledningen igen. Karaktärsmässigt sviker det här laget mig aldrig, de är sugna på att tävla, insisterade Roger.

Två raka segrar innebär att semifinalserien är upphämtad till 3-3 i matcher och att en sjunde, avgörande match krävs. Den går av stapeln i Skellefteå på torsdag, kl 19:30.

- Det är som är viktigt nu, kvällens seger är inte värd någonting om vi inte vinner nästa match. Vi behöver ta ett steg till framåt och måste komma ut som vi gjorde i match sju mot Leksand. Så som vi tog oss an den matchen attitydsmässigt, det jobbet har vi framför oss, avslutade Roger.