Ny seger över Leksand – Frölunda leder kvartsfinalserien
Publicerad: 2024-03-26
Effektivitet. Så kan man beskriva Frölunda när man talar om den tredje kvartsfinalen. För efter blott fyra skott på mål hade FHC en 2-0-ledning över Leksand.
En annan faktor man inte ska glömma i 2-1-segern är Lasse Johansson. Frölundamålvakten som på nytt storspelade mellan stolparna.

Leksand började med mer puck och betydligt mer spel i anfallszon än Frölunda i den tredje kvartsfinalen. Men en utvisning på hemmalaget efter sju minuter blev öppningen in för Frölunda.

I Frölundas första offensiva tekning hamnade pucken hos Jere Innala som fanns omarkerad framför mål och där gjorde Innala inga misstag när han skickade in matchens första mål.

Målet gav FHC ett litet andrum från den press man varit under men det var ändå fortsatt Leksand som hade spelövertaget i den första perioden och med sju minuter kvar drog Malate Strömwall på sig Frölundas första utvisning för kvällen, och Leksand kom tillbaka till sitt tryck under det numerära överläget. Frölunda klarade av utvisningen men var fortsatt tillbakapressade resterande minuter som återstod av perioden. Men med Lasse Johansson mellan stolparna och uppoffrande täckningar av FHC-försvaret, behöll man ledningen.

Ombytta roller

Frölunda inledde andra perioden på ett helt annat sätt än i första, och tog direkt kommandot.  Något som även snabbt skulle ge resultat.

Tre minuter in skickade Pontus Johansson in 2-0.

Vi har försökt smacka om att komma upp rörligt på blålinjen och det lyckades vi med nu, säger Johansson till TV4.

Trots att man endast fått fyra skott på mål under de första 23 minuterna hade Frölunda en tvåmålsledning över Leksand.

Frölunda fortsatte hitta spelvägar och kom till avslut, samtidigt som Leksand växte in i matchen på nytt, och med fem kvar av mittenperioden var det en hel del trafik framför Lasse Johansson - som i sin tur fortsatte stoppa puckar.

När mittenperioden var slut hade Lasse Johansson motat 16 skott.

Han är bra, men behöver vara för bra. Jag som tränare behöver se till att de fem framför honom spelar lite bättre tillsammans. Vi har fortfarande steg att ta, det är bra att vi vunnit några matcher men vi har steg kvar att ta för att gå riktigt långt i år, säger Roger Rönnberg.

Den tredje perioden kom att få en minst sagt dramatisk sista minut. Men innan dess hade Frölunda läge att få in 3-0-målet, och även Leksand hade chans att reducera utan att lyckas.

Christian Folins skottförsök gick rakt på en försvarande Oskar Lang som stack på friläge. Folins hemjobb slutade i ett slag på klubban i skottläget och resulterade i straff för Leksand.

En straff Peter Cehlarik fick förtroendet på. Där lyckades han däremot inte överlista Lasse Johansson som höll sin nolla intakt.

Tiden tickade på i tredje perioden utan några mål. Det var först när Leksand valde att plocka Mantas Armalis från kassen med två och trettio kvar, som matchens nästa nätrassel kom.

Leksand spräckte till slut Lasses nolla och reducerade till 1-2  med exakt en minut kvar på klockan.

Hemmalaget fortsatte sätta enorm press på Frölunda i den avslutande minuten och valde att fortsatt ha en extra spelare på isen. Och med 16 sekunder kvar drog Nicklas Lasu dessutom på sig en utvisning när han skickade pucken över sargen.

Men trots att Frölunda var två man mindre på isen så lyckades FHC hålla undan och ta hem den tredje kvartsfinalen.

Killarna jobbar enormt för varandra och vi spelar enormt bra försvarsspel. För vi spelar mycket försvarsspel. Sen tycker jag det är kul idag för vi börjar få till ett anfallsspel också, när vi väl kommer ner i deras zon ser vi vettiga ut. Men egentligen prestationsmässigt är jag ganska missnöjd. Jag tycker vi gör många fel och är inte så knivskarpa jag är van vid att vi ska vara - framför allt i sånna här matcher, säger Roger Rönnberg efter segern.

Nu leder Frölunda med 2-1 i matcher.

Nästa match spelas på torsdag, även den i Leksand, innan kvartsfinalserien kommer tillbaka till Göteborg och Scandinavium.

Kommande matcher

Torsdag 28 mars: Leksand-Frölunda, 19.00. Kvartsfinal 4:7

Lördag 30 mars: Frölunda-Leksand, Scandinavium, 15.15. Kvartsfinal 5:7. Köp biljetter till matchen här.

Frölunda HC - Leksands IF 1-2 ( 0-1, 0-1 , 1-0)
Skott: 24-10 (10-3, 6-4, 8-3)
PIM: - (2-2, 0-0 , 0-2)